Čakre - sedam energetskih centara

Čakre - sedam energetskih centara

Čakre - sedam energetskih centara
  • Objavljeno: Utorak, 05.05.2009.
  • Broj pregleda: 3.772
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Riječ čakra znači krug, ali ponekad se prevodi kao lotosov cvijet. Čakre su energetski centri u nevidljivom, astralnom tijelu. Povezane su energetskim kanalima a svaka se nalazi u blizini nekog dominantnog organa.

Ti centri, koji podsjećaju na vatreni krug u neprekidnom okretanju, skupljaju, transformiraju i raspoređuju energiju u svim oblicima, a ne samo kozmičku energiju koja se manifestira kao dah.

Energetski centri

Čakre su čvorna mjesta na kojima se prožimaju duhovni i tjelesni aspekti čovjeka.

Indijska znanost o čakrama poznaje njih sedam - raspoređene su od baze kralježnice, spiralno prema gore, prateći leđnu moždinu i moždano stablo. Svaka se čakri, osim uz tjelesne funkcije kojima upravlja, vezuje i uz određene duševne i duhovne karakteristike, kao i uz noju koja je za nju specifična.

1. čakra

Najčvršće je vezana uz tijelo te našu sposobnost da njime upravljamo. Zdravlje čovjeka te njegova konstitucija ovise o toj čakri. Osim toga, njome je određen i način na koji su naša tijela povezana sa materijalnim svijetom. Boja: crvena.

2. čakra

Vlada činom davanja i primanja te je povezana sa fizičkim osjećajem ljubavi, strasti i seksualnosti. Ona, dakle, upravlja užicima, te se u trenucima sklada, kreativnosti u grupi i samoizražavanja može javiti osjećaj energetske fokusiranosti u abdominalnom djelu. Boja: narančasta.

3. čakra

Vlada našom voljom te smislom za transformaciju. Koncetracija i kontrola vlastitih energetskih potencijala dolaze iz te točke astralnog tijela. Isto tako, ona upravlja i osjećajem moći i autoriteta, kao i samokontrolom i kontrolom ega. Njome se koristimo i kada unutrašnjom energijom želimo uticati na ono što je izvan našeg tijela. Boja: žuta.

4. čakra

Centar je ljubavi i razumijevanja. Iz nje zrače plemeniti osjećaji poput praštanja, samilosti, harmonije. Ona, dakle, upravlja višim stupnjom ljubavi, koja prevazilazi tjelesno. Boja: zelena.

5. čakra

Upravlja sposobnošću komunikacije. Ona nam omogućava da tragamo za istinom i znanjima. Predstavlja iskrenost, ljubaznost i mudrost izrečene razumnim govorom. Boja: nebeskoplava.

6. čakra

Treće oko, povezana je sa našom percepcijom nadosjećajnog, nematerijalnog svijeta. Upravlja intuicijom, maštom i vidovitošću, te je ujedno fokus realizacije vlastite duše, mudrosti i duhovnog mira. Boja: indigo.

7. čakra

Ona je izravna veza sa duhovnim svijetom. Ta je čakra najdublje povezana sa istraživanjem svjesnosti te spoznaje života u prostoru i vremenu. Daje inspiraciju, osjećaj jedinstva te stapanja vlastite volje i svijesti sa univerzumom - upravlja, dakle, višim "ja". Boja: purpurna.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Kako zavoditi horoskopske znakove

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije