Kako dodati godine svojem životu?

Kako dodati godine svojem životu?

Kako dodati godine svojem životu?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 21.09.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Prosječna životna dob svjetskog stanovništva je 78.7 godina. Hoćete li doživjeti tu dob ili ćete živjeti još dulje uvelike ovisi o vašim genima, ali i vašim navikama. Vaše zdravlje i životni vijek su pod vašom kontrolom. Vjerojatno već znate da usvajanje zdravih prehrambenih navika, učestalo vježbanje, prestanak pušenja i održavanje zdrave tjelesne težine mogu produljiti život.

No, postoje navike koje također produljuju život, ali su manje poznate. Donosimo vam neke od najboljih načina pomoću kojih ćete sigurno dodati koju godinu svojem životu.

Udomite kućnog ljubimca

Ljubimac vam može pomoći da produljite život. To je pokazalo nekoliko istraživanja, a najboljim ljubimcem se pokazao pas. Dokazano je da pas može poboljšati zdravlje na više načina, a jedan od njih je i prevencija srčanih bolesti.

Pas će vas potaknuti na kretanje. Vlasnici pasa tjedno hodaju onoliko koliko svi zdravstveni stručnjaci i preporučuju – 150 minuta. Pas će smanjiti razinu stresa i na taj način pomoći u prevenciji dijabetesa tipa 2, srčanog i moždanog udara.

Pročitajte o 27 načina na koji kućni ljubimci mogu poboljšati zdravlje!

Češće prakticirajte seks

Nekoliko istraživanja je pokazalo da češće doživljavanje orgazama može pomoći u poboljšanju zdravlja cjelokupnog organizma i na taj način pomoći u prevenciji niza bolesti, i dodati koju godinu više vašem životu.

Iako istraživanja nisu pokazala točan razlog zbog kojeg seks produljuje život, vjeruju da su za to poprilično zaslužni hormoni sreće koji se oslobađaju tijekom seksa i nakon postizanja orgazma. Seks može ojačati imunološki sustav, smanjiti razinu stresa i čak kontrolirati razinu apetita. Dva do tri orgazma tjedno su dovoljna.

Pročitajte kako vam seks može pomoći.

Koristite zubni konac

Svakodnevno korištenje zubnog konca će vam pomoći da uklonite nakupine hrane između zubi. Te nakupine su izvor bakterija koje se pretvaraju u plak. Nečistoće između zubi nećete moći očistiti pomoću četkice.

Nekoliko istraživanja je pokazalo da je zdravlje usne šupljine izuzetno važno za zdravlje cijelog tijela, naročito za zdravlje kardiovaskularnog sustava. Bolesti usne šupljine povećavaju rizik od nastanka upale, koja povećava rizik od nastanka moždanog i srčanog udara.

Pročitajte kako se bolesti srca mogu spriječiti pranjem zubi.

Počnite razmišljati pozitivno

Kada su znanstvenici proučavali utjecaj načina razmišljanja na životni vijek, ustanovili su da pozitivan stav može dodati godine vašem životu. Oni koji žive najdulje su osobe koje uživaju u socijalizaciji, imaju pozitivan stav prema životu i često se smiju.

Ako ništa drugo, probajte se češće smijati. Smijanje pomaže kod smanjenja krvnog tlaka, regulacije razine šećera u krvi, povećanju tolerancije na bol i smanjenja stresa. Sve to vas čini zdravijima i više otpornima na bolesti.

Pročitajte o učinku pozitivnih emocija na zdravlje.

Socijalizirajte se

Druženje s prijateljima će vam pomoći da se osjećate bolje, ali i da postanete i ostanete zdraviji. Nekoliko istraživanja je pokazalo da društveni život značajno utječe na fizičko i psihičko zdravlje te doprinosi prevenciji niza bolesti.

Osobe koje često uživaju u krugu bliskih prijatelja imaju za čak 50% veću vjerojatnost da će živjeti dulje. Usamljenost može oslabiti imunološki sustav i učiniti tijelo manje otpornim na različite bolesti.

Saznajte koje prednosti nose prijateljstva.

Jedite orašaste plodove

Bilo da ih dodajete u smoothie, juhe, salate ili jogurt, orašasti plodovi mogu smanjiti rizik od nastanka prijevremene smrti. Osobe koje često jedu orašaste plodove žive dulje i zdravije od osoba koje orašaste plodove jedu rijetko ili nikako.

Orašasti plodovi su odličan izvor antioksidanata, vlakana i nezasićenih masti. Mogu pomoći u prevenciji srčanih bolesti. Također mogu značajno smanjiti rizik od nastanka dijabetesa. S obzirom da sadrže dosta kalorija, jedna porcija bi trebala sadržavati oko 30 grama orašastih plodova.

Pročitajte sve o orašastim plodovima za dulji i zdraviji život.

Pronađite svrhu svojeg postojanja

Neovisno o vašoj dobi, trebate znati koja je svrha vašeg postojanja. Trebate odrediti dugoročni cilj. Istraživanja pokazuju da osobe koje su pronašle svrhu svojeg postojanja imaju manji rizik od nastanka prijevremen smrti.

Određivanje dugoročnih ciljeva će vam pomoći kod poduzimanju koraka prema zdravijem i sretnijem životu. Kako biste lakše pronašli svrhu svog postojanja, fokusirajte se na pozitivan učinak koji imate na obitelj, poslovne suradnike i prijatelje.

Pročitajte kako privući više sreće u život.

Započnite dan kavom

Ispijanje šalice kave u jutarnjim satima neće samo povećati razinu energije, već će pomoći u produljivanju života. Istraživanja su pokazala da kava može pomoći u prevenciji niza kroničnih bolesti.

Ispijanje 2 do 3 šalice kave dnevno može pomoći u smanjenju rizika od nastanka dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i Alzheimerove bolesti. No, budite umjereni. Previše kave može uzrokovati nastanak anksioznosti i nesanice, a također može smanjiti sposobnost tijela da apsorbira kalcij.

Pročitajte kako kava popravlja raspoloženje.

Prestanite piti sokove

Čak i ako niste pretili, sokovi mogu skratiti životni vijek. Nekoliko istraživanja pokazuje da su sokovi povezani s nastankom niza bolesti, ali i prijevremenih znakova starenja. To nisu samo znakovi starenja na koži, već i starenje unutarnjih organa.

Prestanite piti sokove i vaš primarni izbor uvijek treba biti voda ili nezaslađeni čaj. Sokovi mogu uzrokovati nakupljanje suvišnih kilograma, dijabetes tipa 2 i depresiju - vodeće faktore prijevremen smrti.

Saznajte što se događa s tijelom kada prestanete piti sokove!

Trčite 5 minuta dnevno

Ne trebate trčati satima da biste iskoristili prednosti trčanja. Istraživanja su pokazala da je tek 5 do 10 minuta trčanja dnevno sasvim dovoljno da produljite svoj životni vijek i smanjite rizik od nastanka srčanih bolesti za 58%.

Oni koji trče 5 do 10 minuta dnevno imaju bolje fizičko i psihičko zdravlje. Najbolje je da u tih 5 do 10 minuta izmjenjujete brzo i polagano trčanje jer ćete tako značajno poboljšati rad srca. Što češće mijenjate intenzitet trčanja, to će srce raditi bolje.

Saznajte kako se zaljubiti u trčanje!

Prestanite sjediti po cijele dane

Dovoljno je da nekoliko puta u danu ustanete i neko vrijeme stojite. Dokazano je da sjedilački tip života negativno utječe na svaki aspekt vašeg života, uključujući zdravlje, razinu energije, koncentraciju i raspoloženje.

Oni koji većinu dana provode u pokretu žive dulje. Uzaludno će vam biti usvajanje ostalih zdravih navika ako ćete većinu dana provesti sjedeći. Iskoristite svaku priliku za kretanje jer je čovjekovo tijelo stvoreno upravo za to.

Pročitajte koje rizike donosi sjedilački način života.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije