Što učiniti ako se pretjerano znojite noću? Ovih 7 savjeta će pomoći

Što učiniti ako se pretjerano znojite noću? Ovih 7 savjeta će pomoći

Što učiniti ako se pretjerano znojite noću? Ovih 7 savjeta će pomoći
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 24.07.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Pojačano znojenje itekako može uzrokovati nelagodu u svakodnevnom životu. Ne postoji točno određena mjera količine znoja na temelju koje bi se pojačano znojenje označilo kao zdravstveni problem, no kad ono postane izvor fizičkog i psihičkog stresa govori se o prekomjernom ili pretjeranom znojenju - stanju koje se naziva hiperhidroza. Hiperhidroza može biti primarna ili sekundarna. Kod primarne hiperhidroze nema vidljivog uzroka prekomjernog znojenja, u većini slučajeva znojenje se javlja na području pazuha, dlanova, stopala i glave, prisutno je tijekom dana te noću prestaje. Sekundarna hiperhidroza javlja se kao posljedica određenog stanja ili zdravstvenog problema, znoj se javlja na području cijelog tijela te znojenje može biti prisutno i tijekom noći.

Hiperhidroza nije stanje koje se može riješiti "samo od sebe" - iako, primarna hiperhidroza može se ublažiti s godinama - zato je važno obratiti se liječniku, posebno u slučaju sekundarne hiperhidroze kako bi se utvrdilo što je u pozadini prekomjernog znojenja. Međutim, ako se mučite s noćnim znojenjem, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti u međuvremenu kako biste utjecali na smanjenje znojenja i tako si olakšali.

Izbjegavajte začinjenu hranu

Ako volite ljutu hranu, a imate problema s noćnim znojenjem, možda biste je trebali izbjegavati u večernjim satima. Ljute papričice, čest začin pikantnih jela, sadrže spoj kapsaicin koji podražuje živce povezane s osjetom topline pa tijelo, kako bi se rashladilo, potiče mehanizam znojenja koje može trajati i tijekom noći, dok spavate. Ako ste ipak večerali jelo koje je sadržavalo ljute papričice, za olakšanje i potencijalno smanjenje noćnog preznojavanja pokušajte popiti čašu hladnog kravljeg mlijeka. Ono sadrži protein kazein koji razgrađuje kapsaicin iz ljutih papričica. S obzirom na to da je kazein protein koji je svojstven mlijeku životinjskog podrijetla, to je glavni razlog zašto biljna mlijeka te sokovi i voda ne djeluju protiv gašenja požara u ustima.

Pokušajte regulirati razinu stresa

Iako se anksioznost može javiti i bez jasnog okidača, ona može biti i posljedica stresa, a poznato je da doprinosi pojačanom znojenju. Veza između anksioznosti i noćnog znojenja još nije sasvim razjašnjena, no istraživanja pokazuju da doprinosi pojavi uznemirujućih snova. Za vrijeme takvog sna, noćne more, dolazi do ubrzanog rada srca i ubrzanog disanja, što utječe i na podizanje temperature tijela i posljedično uzrokuje noćno znojenje. Važno je naglasiti da je nedostatak sna jedan od glavnih okidača za česte noćne more pa je, uz rad na mentalnom zdravlju i primjenjivanje tehnika za lakše upravljanje svakodnevnim stresom, također preporučljivo osigurati barem 7 sati sna svake noći.

Nemojte vježbati kasno navečer

Tijekom spavanja tjelesna se temperatura prirodno spusti za jedan do dva stupnja, što posljedično snižava i temperaturu na kojoj se tijelo počinje znojiti kako bi se rashladilo. Tjelovježbe visokog intenziteta privremeno povećavaju tjelesnu temperaturu, a ona u svom vrhuncu može doseći čak 40 stupnjeva. Kada legnete spavati netom nakon treninga, tjelesna se temperatura još nije stigla stabilizirati te ćete, vjerojatno, doživjeti noćno znojenje. Taj problem možete riješiti tako da osigurate dovoljan vremenski razmak između treninga i spavanja, a tuširanje mlakom vodom također vam može pomoći u rashlađivanju.

Ograničite unos alkohola i prestanite pušiti

Svi znamo da se neumjerenost u alkoholu i pušenje ubrajaju u nezdrave životne navike, no njihov utjecaj na noćno znojenje nije toliko općepoznat. Večernje druženje uz nekoliko pića zvuči kao dobra opuštajuća aktivnost, međutim, treba znati da alkohol proširuje krvne žile blizu površine kože, što vodi do znojenja. Pušenje duhanskih proizvoda također može uzrokovati noćno znojenje jer podiže temperaturu tijela, a uz to dolazi i do otpuštanja kemijskog spoja acetilkolin koji sudjeluje u izlučivanju znoja. Ljudi koji alkohol i cigarete konzumiraju često i u većim količinama mogu osjetiti jače noćno znojenje kad odluče prestati, što obično prestane nakon kraćeg vremena.

Izaberite odgovarajući madrac, posteljinu i pidžamu

Kako biste mirno spavali, jako je važno da tijekom noći nosite udobnu pidžamu od prozračnih i laganih materijala, primjerice od pamuka. S druge strane, sintetički materijali, poput poliestera, nisu dovoljno porozni da zrak može slobodno cirkulirati po koži, pa nije čudno da se u takvoj pidžami probudite znojni i ljepljivi. Imajući to na umu, prirodni materijali bi vam trebali biti prvi izbor i pri odabiru posteljine i madraca. Što se tiče posteljine, na tržištu su dostupne opcije od prirodnih materijala poput lana, svile, pamuka ili čak vune, koja ima svojstvo da tijekom zime grije, a tijekom ljeta hladi. Isto vrijedi i za madrace koji uz te materijale sadrže i prirodni lateks ili sintetičke, ali prozračne polimere. Ako se znojite noću, možda je problem u vašem madracu od memorijske pjene - za njih je poznato da zadržavaju toplinu.

Koristite antiperspirant prije spavanja

Antiperspiranti su kozmetički proizvodi koji najčešće sadrže aluminijev klorid, a djeluju tako da zatvaraju pore znojnih žlijezda kako bi tijelo prestalo proizvoditi znoj. Obično se nanose prije spavanja, a ispiru ujutro. Iako ih mnogi često svrstavaju u istu skupinu, postoji jasna razlika između antiperspiranata i dezodoransa i najočitija je u njihovom djelovanju. Dezodorans pomaže u sprječavanju pojave neugodnih mirisa, a antiperspirant uz to još i sprječava znojenje. Zbog toga je dezodorans dobra opcija ako samo želite mirisati svježe dulje vrijeme, dok je antiperspirant bolji izbor ako se više znojite i želite izbjeći vlažnost pazuha.

Obratite se liječniku kako biste saznali što je u pozadini problema

Osim antiperspiranata, postoji još nekoliko načina kojima možete spriječiti pretjerano znojenje - korištenjem antikolinergičke kreme, podvrgavanjem postupku iontoforeze, injekcijama botulin toksina ili kirurškom tretmanu. Međutim, treba imati na umu da je prekomjerno noćno znojenje povezano uz sekundarnu hiperhidrozu, koja se, kako je ranije navedeno, javlja kao popratna pojava određenih stanja i bolesti pa nije dovoljno samo se usmjeriti na suzbijanje znojenja, već je izrazito važno obratiti se liječniku kako biste otkrili njezin uzrok.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije