Patite li od hiperhidroze, a da toga niste svjesni? Odgovor leži u - znoju

Patite li od hiperhidroze, a da toga niste svjesni? Odgovor leži u - znoju

Patite li od hiperhidroze, a da toga niste svjesni? Odgovor leži u - znoju
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 17.06.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Jeste li ikad pogledali vlažnu mrlju na svojoj majici u području ispod pazuha i pomislili da se znojite više od ljudi koji vas okružuju? Možda su vam nekad dlanovi i stopala orošeni znojem, a moguće je da ste primijetili kako se znojite čak i onda kada vam nije vruće niti se bavite fizičkom aktivnošću. U tom slučaju dolazak vrućih ljetnih dana za vas vjerojatno predstavlja dodatan izvor stresa jer se posebno fokusirate na - znojenje.

Što je hiperhidroza?

Ljudsko tijelo koristi znojenje kao oblik kontrole temperature, kako bi se ohladilo. Hiperhidroza je prekomjerno znojenje, što znači znojenje više od uobičajenog, a to je ujedno glavni simptom. Dakako, postavlja se pitanje koliko je to "uobičajeno" ili "normalno" pa treba naglasiti da ne postoji egzaktna mjera koja bi upućivala na točno određenu količinu znoja. O hiperhidrozi se govori onda kada znojenje narušava kvalitetu životu i otežava svakodnevne aktivnosti, odnosno postaje značajan izvor stresa.

Osobe s hiperhidrozom nemaju više znojnih žlijezda od drugih ljudi. Umjesto toga, živac koji kontrolira znojenje - simpatički živac - je osjetljiviji i uzrokuje prekomjerno lučenje znoja. Kod hiperhidroze se veća količina znoja pojavljuje na području glave, pazuha, dlanova, stopala ili cijelog tijela.

Postoje dvije vrste hiperhidroze

Postoje dvije vrste hiperhidroze: primarna hiperhidroza i sekundarna hiperhidroza. Za primarnu hiperhidrozu je karakteristično da nema očitog uzroka prekomjernog znojenja, a ono se najčešće javlja tijekom dana na području pazuha, dlanova, stopala i glave. Nije prisutno noćno znojenje. S druge strane, sekundarna hiperhidroza se javlja kao posljedica nekog medicinskog stanja ili bolesti. Znojenje je prisutno na području cijelog tijela, a može biti posebno izraženo tijekom noći.

Što uzrokuje hiperhidrozu?

Primarna hiperhidroza je obično nasljedna, genetski uvjetovana, što znači da ju je možda već imao netko od članova vaše obitelji. Ova vrsta hiperhidroze se obično javlja u djetinjstvu, a pogoršava se s nastupanjem puberteta, posebno kod žena.

Sekundarna hiperhidroza je uzrokovana nekom bolešću ili zdravstvenim stanjem. Neki od primjera su različiti neurološki sindromi, giht, šećerna bolest, trudnoća i menopauza. Poznato je i da određeni oblici raka uzrokuju noćno znojenje, pa ako se znojite samo noću, posjetite svog liječnika što je prije moguće kako biste isključili tu mogućnost ili kako bi se što ranije postavila dijagnoza.

Dobro je znati da i neki lijekovi mogu izazvati prekomjerno znojenje.

Kada se obratiti liječniku?

Pojačano znojenje ponekad može upućivati na ozbiljan zdravstveni problem, a važno je da potražite hitnu medicinsku pomoć ako se ono javi u kombinaciji s vrtoglavicom, hladnom kožom, ubrzanim pulsom ili boli u prsima, rukama, ramenima, čeljusti ili grlu.

Razgovarajte sa svojim liječnikom obiteljske medicine ako primijetite da pojačano znojenje remeti vašu dnevnu rutinu i predstavlja vam izvor stresa. Budući da je prekomjerno znojenje, neovisno o kojoj vrsti hiperhidroze se radi, problem vezan uz kožu, i razgovor sa specijalistom dermatovenerologom može biti koristan. Obavezno potražite stručno mišljenje ako se odjednom počnete znojiti više nego inače i ako se počnete znojiti noću bez jasnog razloga.

Liječnik vas može uputiti na pretrage kako bi se utvrdilo je li riječ o primarnoj ili sekundarnoj hiperhidrozi, procijeniti koji bi tretman bio najbolji za regulaciju znoja u vašem slučaju i/ili vam preporučiti terapiju koja se izdaje na recept.

Za više informacija o prekomjernom znojenju i mogućnostima liječenja hiperhidroze posjetite znojenje.hr.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije