Priroda u borbi protiv stresa

Priroda u borbi protiv stresa

Priroda u borbi protiv stresa
  • Objavljeno: Utorak, 19.03.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Zabrinuti ste, anksiozni i pod kroničnim stresom? Bez brige, niste jedini. Srećom, priroda nam je dala veliki broj lijekova koji ne donose nikakav rizik za vaše zdravlje, pristupačni su i učinkoviti.

Kamilica

Ako ste uzrujani, probajte popiti šalicu čaja od kamilice. Ona sadrži spojeve koji djeluju kao lijekovi za smirenje, ali bez nuspojava.

Možete uzimati i suplemente koji sadrže apigenin, aktivni sastojak koji se nalazi u cvjetovima kamilice. Jedno istraživanje je pokazalo da su osobe koje su uzimale suplemente kamilice u razdoblju od 8 tjedana imale znatno smanjene simptome anksioznosti, u odnosu na one koje su uzimale placebo.

Zeleni čaj

Zeleni čaj sadrži amino kiselinu L-teanin, za koju je dokazano da potiče dobro raspoloženje, osjećaj budnosti i smanjuje razinu hormona stresa u tijelu (kortizola).

Znanstvenici su dokazali da L- teanin može regulirati razinu krvnog tlaka i broj otkucaja srca. Jednim malim istraživanjem se pokazalo da svakodnevni unos 200 miligrama L-teanina značajno smanjuje razinu kortizola u tijelu.

Hmelj

Da, to je jedan od važnijih sastojaka piva, ali njegove prednosti nećete dobiti putem konzumiranja piva, već putem eteričnih ulja ili čajeva.

Čaj od hmelja je gorak, što velikom broju ljudi ne odgovara. Možete ga pomiješati sa čajem od kamilice ili mente. Spojevi hmelja se često koriste kao sedativ, kako bi smanjili simptome nesanice. Ako planirate uzimati hmelj, posavjetujte se s liječnikom jer može smanjiti djelovanje nekih lijekova.

Valerijana

Neke biljke smanjuju razinu stresa bez da potiču osjećaj spavanja, ali neke imaju djelovanje sedativa. Valerijana pripada drugoj skupini. Sadrži spojeve koji se koriste za poboljšanje kvalitete sna i kao lijek za probleme s nesanicom.

Valerijana nema privlačan miris pa mnogi ne žele piti čaj od ove ljekovite biljke. Ako, bez obzira na miris, želite piti čaj od valerijane, pijte ga prije spavanja. Možete ga pomiješati s čajem od kamilice kako bi bio ugodnijeg mirisa i okusa.

Matičnjak

U srednjem vijeku se koristio za smanjenje stresa i tjeskobe, i za bolju kvalitetu sna. U jednom istraživanju se ustanovilo da 600 mg matičnjaka smanjuje razinu stresa i potiče osjećaj opuštenosti.

Iako je uglavnom siguran, neka istraživanja su pokazala da prekomjeran unos može čak povećati razinu stresa. Dakle, slijedite upute i počnite s najmanjom dozom. Često se prodaje u kombinaciji s drugim umirujućim biljkama.

Gospodinova krunica

Ova biljka ima svojstvo sedativa, a neka istraživanja su pokazala da smanjuje razinu stresa jednako učinkovito kao i lijekovi. Često se koristi kao lijek protiv nesanice.

Kao i ostale vrste sedativa, učinit će vas pospanima i opuštenima. Nemojte ju uzimati s valerijanom, hmeljem ili matičnjakom. Nikada nemojte uzimati više biljaka sa sedativnim svojstvima istovremeno, a gospodinovu krunicu nemojte uzimati kontinuirano dulje od mjesec dana.

Lavanda

Ova biljka ugodnog mirisa i okusa ima protuupalno djelovanje. U jednom istraživanju se pokazalo da su pacijenti znatno manje uznemireni ako su okruženi mirisom lavande.

Znanstvenici su dokazali da lavanda učinkovito smanjuje razinu stresa i tjeskobe. Odlična je vijest da dolazi u raznim oblicima: eterična ulja, mirisni jastučići, štapići i slično.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije