Muče li vas česti bolovi u trbuhu, nadutost, vjetrovi, proljev ili zatvor?

Muče li vas česti bolovi u trbuhu, nadutost, vjetrovi, proljev ili zatvor?

Muče li vas česti bolovi u trbuhu, nadutost, vjetrovi, proljev ili zatvor?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 25.03.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Crijeva su naš najveći imunološki organ!

Probavni sustav obuhvaća veliki broj organa i jedan je od najsloženijih sustava ljudskog organizma, a njegova osnovna funkcija je stalna opskrba tijela vodom, hranljivim tvarima i elektrolitima. Naše zdravlje uvelike ovisi o zdravlju probavnog sustava i zbog toga mu trebamo olakšati obavljanje tog zahtjevnog procesa. Time ćemo osloboditi dio energije za druge procese u organizmu (za selektiranje i razgradnju svega što uđe u probavni sustav se troši oko 60% živčane energije).

Naša tjelesna obrana posljedica je složene međuigre različitih organa, stanica i molekula koji zajednički djeluju protiv raznih čimbenika koje naš imunološki sustav prepoznaje kao strane. Pritom limfni organi i limfne stanice čine temelj našega obrambenog sustava, čiji je važan dio probavni sustav, a osobito crijeva.

Crijeva iz dana u dan dolaze u kontakt s hranljivim i sa štetnim tvarima, bakterijama, virusima i gljivicama. Svakodnevno održavanje crijeva zdravima je jedan od najvažnijih koraka prema učinkovitim tjelesnim funkcijama i dobrobiti za naše cjelokupno zdravlje.

Saznajte što plinovi govore o vašem zdravlju!

Poznajete razdoblja kada imate bolove u trbuhu, nadutost, pojavljuju se periodi proljeva i/ili zatvora? Ovi simptomi mogu biti rijetki ili česti, u snažnijem ili nešto blažem obliku, a svi oni su definirani kao sindrom iritabilnog crijeva - IBS (eng. Irritable Bowels Syndrome).

Sindrom iritabilnog crijeva (IBS) je kronično stanje u probavnom traktu za koje je karakterističan poremećaj u ritmu stolice i bolovima u trbuhu. Najčešće se javlja u dobi između 30. i 50. godine života (50% slučajeva) i dva puta češće se dijagnosticira kod žena nego kod muškaraca.

U znanstvenim krugovima, kao uzročnike nastanka sindroma iritabilnog crijeva navode se: pojačane kontrakcije debelog i tankog crijeva, stres, infekcije, intolerancija na određenu hranu i neravnoteža crijevne mikroflore. Isti tako, utvrđeno je da značajan utjecaj na bolove i nelagodu koja se javlja kod osoba oboljelih od IBS ima promjena prehrambenih navika.

Osnovni simptomi IBS su:

  • grčevi u donjem dijelu abdomena
  • promjena ritma stolice - što uključuje proljevaste stolice, zatvor ili naizmjeničnu smjenu proljeva i zatvora
  • osjećaj nadutosti
  • prekomjerna količina plinova (vjetrova)

Osim ovih simptoma, javlja se znojenje, podrigivanje, rani osjećaj sitosti, žgaravica, poremećaj koncentracije, lako umaranje, glavobolja, a kod žena je moguć i poremećaj menstrualnog ciklusa. U slučaju ponovljenih stresnih situacija simptomi se pogoršavaju i pojačavaju.

Terapijski pristup liječenu sindroma iritabilnog crijeva je individualan. Tretman je najčešće dugotrajan i sastoji se od dijete (eliminacija određenih sastojaka i uvođenje drugih u prehranu), psihološke pomoći i medikamenata.

Saznajte najvažnije činjenice o probavnom sustavu!

Preporuča se voditi dnevnik prehrane - upisivati namirnice i pića koja se konzumiraju tijekom dana, te simptome koji se pojavljuju i njihovu učestalost. To je važan korak u otkrivanju namirnica i pića koji izazivaju pojavu simptoma sindroma iritabilnog crijeva.

Znanstvena istraživanja su pokazala da uvođenje hrane bogate topivim vlaknima (artičoka, brokula, cvjetača, borovnice, jabuke) i dodataka prehrani na bazi topivih vlakana (posebno se učinkovit pokazao psyllium - indijski trputac) može značajno pomoći u ublažavanju simptoma iritabilnog crijeva. Isto tako, dodatni unos određenih probiotičkih kultura ("dobrih" bakterija) može pomoći kod ublažavanja simptoma sindroma iritabilnog crijeva.

Što učiniti?

Lepicol je posebno formuliran za održavanje zdravlja crijeva i kao pomoć kod već nastalih probavnih smetnji, a sadrži kombinaciju 3 sastojka: vlakna, prebiotike i probiotike ("dobre" bakterije). Ovi sastojci istovremeno djeluju na održavanje i/ili poboljšavanje rada probavnog sustava, a njihov sinergijski učinak daje puno bolje rezultate, nego kada se uzimaju odvojeno. Svi sastojci imaju blago djelovanje na probavni sustav, a tijelo ih ne apsorbira. Prema tome, Lepicol je pogodan za redovnu, svakodnevnu uporabu.

lepicol.jpg

Vlakna

Ljuske sjemena indijskog trputca (psyllium) daju vlakna koja osiguravaju njihov odgovarajući udio u prehrani. Ljuska trputca je vlakno koje zadržava vodu, te se njezinom apsorpcijom stolici daje volumen. To potiče stjenku crijeva na rad, te glatko i brzo kretanje tvari, što tijelu pomaže da efikasnije djeluje. Vlakno koje zadržava vodu također povećava prisutnost "dobrih" bakterija u crijevima. Ljuske sjemena indijskog trputca (psyllium) apsorbiraju tekućinu u iznosu svoje mnogostruke težine. Kada se ljuskama trputca doda voda, stvara se meka želatinozna tvar, a sadržaj se može lako kretati kroz crijeva. Ljuska trputca nije abrazivna i stoga je idealna za osjetljive crijevne stjenke.

Jeste li znali?

EFSA (Europska agencija za sigurnost hrane) preporuča unos oko 25g vlakana dnevno. Istraživanja su pokazala da većina ljudi ne unosi niti polovicu preporučene količine!

Svakodnevno konzumiranje psyllium vlakana dovodi do lakog i redovitog pražnjenja crijeva, sprječava se pojava zatvora, a u manjim količinama pomaže i kod proljeva (apsorbiraju vodu, pa stolica postaje kompaktnija).

Nekoliko istraživanja je pokazalo da mogu pomoći kod simptoma iritabilnog kolona i regulirati razinu kolestrola u krvi (10 grama psyllium sjemenki na dan smanjuje razinu kolesterola za oko 5%).

Psyllium vlakna daju prirodan osjećaj sitosti, pa se često koriste kod dijete i u pripravcima za reguliranje tjelesne težine.

Prebiotici

Inulin i fruktooligosaharidi (FOS) u Lepicolu su dijetalna vlakna, 100% biljnoga podrijetla.

Oni su neprobavljivi sastojci hrane koji pozitivno djeluju na organizam, selektivno stimulirajući rast i aktivnost probiotika, hrana su "dobrim" bakterijama (Lactobacillus i Bifidobacterium).

Njihova razgradnja započinje u debelom crijevu. Probiotici ih fermentiraju u octenu, mliječnu, maslačnu i propionsku kiselinu. Time se povećava kiselost u crijevima, smanjuje apsorpcija jetrenih toksina i povećava apsorpcija minerala za oko 20% (osobito kalcija, magnezija i željeza). Zbog povećane kiselosti i proizvodnje spojeva s antibakterijskim djelovanjem "dobre" bakterije potiskuju rast patogenih bakterija i kvasaca.

Otkrijte što vam uzrokuje probavne smetnje!

Jeste li znali?

Kombinacija bifidobakterija i inulina značajno sprječava nastajanje prekancerogenih lezija debelog crijeva, koje su indikacija za razvoj raka debelog crijeva (Rowland i sur., 1998)

Istraživanja su pokazala da razgradnjom inulina i FOS-a ne dolazi do porasta razine šećera i inzulina u krvi, pa se preporučuju i dijabetičarima. Isto tako, inulini i FOS pomažu u normaliziranju razine triglicerida i kolesterola u krvi, postepeno snižavaju razinu masnoća u krvi i smanjuju vjerojatnost kardiovaskularnih oboljenja.

Zbog izuzetnog sinergijskog učinka probiotika i prebiotika (puno boljeg nego kada se konzumiraju odvojeno) je i nastao pojam sinbiotik (prebiotik+probiotik).

Probiotici - "dobre" bakterije

Naša crijeva sadrže i "dobre" i "loše" bakterije, koje se stalno natječu, a u idealnom slučaju postiže se povoljna ravnoteža. Tu ravnotežu može poremetiti unos štetnih tvari, terapija antibioticima, stres, povišena temperatura i drugi faktori. Dodatni unos probiotičkih bakterija putem hrane ili dodataka prehrani je važan dio pomoći unutrašnjosti crijeva da ostane stabilna.

Probiotici su, prema WHO (Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji), živi mikroorganizmi, tzv. "dobre" bakterije, koje u adekvatnoj količini, imaju povoljne učinke na naše zdravlje (kod proljeva, konstipacije, alergija, karcinoma, infekcija mokraćnog sustava, te drugih stanja i bolesti).

Kulture probiotika u Lepicolu su: Lactobacillus acidofilus PXN 35, Lactobacillus rhamnosus PXN 54, Lactobacillus bulgaricus PXN 39, Lactobacillus plantarum PXN 47 i Bifidobacterium bifidum PXN 23.

Istraživanja su dokazala da određeni sojevi Lactobacillus i Bifido bakterija povećavaju količinu antitijela u organizmu, čime potiču imunosni odgovor, poboljšavaju apsorpciju kalcija, sudjeluju u sintezi vitamina, utječu na sniženje razine nepovoljnog LDL kolestrola i uravnotežuju LDL i HDL kolestrola, zaustavljaju rast potencijalno patogenih organizama, uključujući i potencijalno kancerogene.

Konzumirajući Lepicol za zdravlje vaših crijeva, pomažete cjelokupnom organizmu.

Eksluzivni zastupnik za Srednju i Istočnu Europu:

LUCAS INTERTRADE d.o.o.

Ilica 89
10000 Zagreb
tel: 01/3771 378
www.lucas-int.hr

Vitashop

Najnovije

Najčitanije