Korištenje domaćih čajeva za zdravlje

Korištenje domaćih čajeva za zdravlje

Korištenje domaćih čajeva za zdravlje
  • Objavljeno: Srijeda, 02.02.2011.
  • Broj pregleda: 8.364
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kako napraviti biljni čaj?

Čajevi su popularan način za terapeutski učinak bilja koji se koristi već tisućama godina. Oni su također ukusna alternativa za kavu i mogu vas ponovno oživjeti ili opustiti po potrebi. Mnogi su dostupni kao gotove vrećice čaja u supermarketima, ali čajeve je iznenađujuće lako napraviti od svježeg ili suhog bilja.

Trebat će vam čajnik i cjedilo. Biljke poput lavande, nevena i jagode mogu biti uzgojene u vlastitom vrtu i koristiti se svježe ili sušene. Ako kupujete sušeno bilje iz trgovine zdrave hrane, pobrinite se da je pohranjeno u mraku, hermetički zatvoreno i da nije izloženo suncu. Čajevi mogu biti od jedne biljke ili kombinacije bilja.

  • Osušeno bilje: koristiti oko 1 do 2 žličice suhe biljke na 1 šalicu vode
  • Svježe bilje: 75g ili 4 žličice svježe biljke i 600 ml vode za 3 šalice

Cvijeće, stabljike ili listove stavite u čajnik ili šalice i zalijte vodom dok ne prokuha. Pokrijte čajnik ili čašu i ostavite da odstoji, da terapeutska svojstva biljke mogu djelovati. Procijedite čaj u šalicu i dodajte med ili nerafinirani šećer po želji.

Čajevi koje možete probati:

  • Kamilica: opušta i smiruje, pomaže probavu.
  • Đumbir: umiruje probavni sustav, olakšava vjetrove i probavne smetnje. Dobar je kod prehlade i zimice, ublažava mučninu, posebice zbog putovanja.
  • Menta: razbuđuje, pomaže probavu i kod prehlade.
  • Komorač: pomaže osloboditi probavu nakon obroka.
  • Bazga: pomaže osloboditi peludne groznice, poboljšava imunitet i čisti sustav.
  • Matičnjak: smanjuje napetost, vraća energiju i pomaže osloboditi od groznice i sinusitisa.
  • Vrbena: smiruje živce i stimulira jetru nakon obroka.
  • Šipak: hladi i osvježava.

Najnovije

Najčitanije