Je li sve u redu s vašom štitnjačom? Ovo je 9 znakova da možda ne radi kako treba

Je li sve u redu s vašom štitnjačom? Ovo je 9 znakova da možda ne radi kako treba

Je li sve u redu s vašom štitnjačom? Ovo je 9 znakova da možda ne radi kako treba
 • Objavljeno: Petak, 24.05.2024.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Bolesti štitnjače u Hrvatskoj su česte i u porastu. Točnije, u 2020. godini su dijagnoze koje pripadaju poremećajima štitnjače zabilježene u više od 330 000 slučajeva te u svim dobnim skupinama.

Ipak, pregledi kojima se kontrolira zdravlje ove bitne žlijezde se sve redovitije obavljaju, zbog čega se problemi sa štitnjačom rano otkrivaju i uspješno liječe. Neki od najčešćih problema vezanih uz štitnjaču su ubrzana ili usporena proizvodnja hormona. Osim toga, postoje znakovi i simptomi koji mogu upućivati na problem sa štitnjačom i upozoriti vas da je vrijeme za pregled. U nastavku pročitajte navike koje možete prakticirati kako biste očuvali njezino zdravlje.

Uloga štitnjače

Štitnjača je mala žlijezda u obliku leptira koja se nalazi na prednjem dijelu vrata, ispod kože. Ona je dio endokrinog sustava, što znači da proizvodnjom i otpuštanjem određenih hormona kontrolira brojne važne funkcije u organizmu.

Glavni zadatak joj je kontrolirati metabolizam, proces kojim se hrana koju jedemo pretvara u energiju. Sve stanice u tijelu trebaju energiju kako bi funkcionirale, stoga problemi s lučenjem hormona štitnjače negativno utječu na organizam u cijelosti. Osim regulacije metabolizma, ostale tjelesne funkcije čiji rad reguliraju hormoni štitnjače su i kucanje srca, disanje, probava, temperatura tijela, plodnost i održavanje zdravlja kose i kože.

Znakovi da štitnjača ne radi kako treba

Štitnjača koja proizvodi preveliku ili premalu količinu hormona, posljedično uzrokuje hormonalnu neravnotežu zbog koje cijeli organizam ne funkcionira kako bi trebao. Problemi s radom štitnjače se mogu očitovati u raznim simptomima, kao što su:

 • promjene u apetitu, probavi i tjelesnoj težini
 • regulacija tjelesne temperature
 • problemi sa spavanjem
 • suha koža i kosa
 • umor, opća zbunjenost i promjene raspoloženja
 • nepravilan srčani ritam i problemi s krvnim tlakom
 • bol i problemi s mišićima i zglobovima
 • izrasline na vratu i oteklina vrata
 • smanjena plodnost, neredovite mjesečnice i erektilna disfunkcija.

Iako ovi znakovi i simptomi ne moraju nužno biti povezani s radom štitnjače, mogu upućivati na neravnotežu hormona štitnjače. Ako uočite jedan ili više ovih simptoma, svakako se javite svom liječniku.

Kako očuvati zdravlje štitnjače

Iako se ne može utjecati na sve faktore zbog kojih dolazi do bolesti štitnjače, uravnotežena prehrana, redovna tjelovježba i izbjegavanje stresa mogu pomoći u očuvanju njezinog zdravlja.

Štitnjača za proizvodnju hormona treba određene vitamine i minerale, uključujući selen, jod, cink, bakar, željezo te vitamine B skupine, vitamin D i vitamin E. Jod je posebno važan jer ga štitnjača koristi za sintezu hormona koje proizvodi, a namirnice koje sadrže taj mineral su riba i morski plodovi, mliječni proizvodi, jaja te proizvodi od soje.

Redovna tjelovježba pomaže u regulaciji otpuštanja hormona štitnjače te pozitivno utječe na održavanje zdrave tjelesne težine koja je bitan preduvjet njezinog zdravlja. Također, stres je jedan od ključnih okolišnih čimbenika koji negativno utječu na rad štitnjače jer hormon stresa kortizol usporava proizvodnju njezinih hormona. Zbog toga bi oni koji imaju problema s radom štitnjače trebali nastojati izbjegavati psihičko opterećenje.

Uravnotežene razine hormona su nužne za pravilni metabolizam te optimalno funkcioniranje ostalih procesa potrebnih za održavanje psihičkog, emotivnog i fiziološkog zdravlja. To se postiže kroz pravilnu prehranu i uz posebni naglasak na unos ključnih aminokiselina, vitamina, minerala i antioksidansa. Almagea® THYROIDEAL+ * je dodatak prehrani u inovativnim Licaps® kapsulama koji sadrži posebnu kombinaciju vitamina D, vitamina E i vitamina B skupine: B1, B3, B6, B9 i B12. Također sadrži i minerale selen, cink, jod i bakar te folnu kiselinu, fosfatidil-kolin i L-tirozin koji sinergijski pomažu očuvati zdravlje štitnjače i regulirati njezin rad.

* Dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.Važno je pridržavati se uravnotežene i raznovrsne prehrane i zdravog načina života.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Poboljšajte zdravlje štitnjače

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije