Saznajte što uzrokuje hemoroide i kako ih liječiti!

Saznajte što uzrokuje hemoroide i kako ih liječiti!

Saznajte što uzrokuje hemoroide i kako ih liječiti!
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 07.05.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Hemoroidi nisu rijetka pojava. Mogu ih dobiti i muškarce i žene. Većina ne zna da ima hemoroide sve dok ne nabubre i prouzrokuju bol i krvarenje.

Hemoroidi najčešće pogađaju starije od 50 godina i trudnice.

Što su hemoroidi?

Hemoroidi su otečene krvne žile na području anusa koje nastaju kao posljedica povećanog tlaka i širenja vena. Hemoroidi se mogu pojaviti s unutarnje ili vanjske strane anusa. Obično ne uzrokuju ozbiljnije zdravstvene probleme, ali mogu biti izrazito neugodni.

Što uzrokuje hemoroide?

Još uvijek ne postoje znanstvene i medicinske činjenice koje objašnjavaju što uzrokuje hemoroide. Veća vjerojatnost za njihov nastanak je ako imate problema s probavom, kao što su tvrda stolica, zatvor ili proljev. Hemoroidi se najčešće javljaju u zrelijim godinama i tijekom trudnoće, a mogu biti i nasljedni.

Hemoroidi – najveći problem poslovnih ljudi!

Simptomi hemoroida

Jedan od najčešćih simptoma hemoroida je bezbolno krvarenje, koje uočavamo prilikom obavljanja nužde i na toaletnom papiru. Hemoroidi također mogu izazvati svrab anusa, ali i neugodnu bol koja otežava sjedenje. Ako sumnjate na hemoroide, svakako posjetite liječnika.

Kako izgleda pregled kod liječnika?

Nakon što kažete svoje simptome, liječnik će fizički pregledati vaš anus. Ako se radi o unutarnjim hemoroidima, liječnik će navući gumene rukavice i gurnuti prst u vaš anus, kako bi provjerio stanje. Liječnik također može predložiti anoskopski pregled, tijekom kojeg će koristiti malu cijev za pregled anusa.

Osim toga, ponekad se predlaže obaviti kolonoskopiju kako bi liječnik mogao vidjeti unutrašnjost debelog crijeva i rektuma s osvijetljenom, savitljivom cjevčicom.

Liječenje hemoroida

Liječnik može preporučiti tzv. podvezivanje hemoroida. To je metoda ambulantnog liječenja hemoroida prvog do trećeg stupnja. Također postoji i skleroterapijski zahvat koji traje kratko i obavlja se bez anestezije. Njegova uspješnost se manifestira kod 88% populacije koja boluje od hemoroida.

Prehranom protiv hemoroida!

Uklanjanje hemoroida kirurškim putem

Veliki hemoroidi ili oni kojih se ne uspijevamo riješiti, najčešće se odstranjuju kirurškim putem. Jedini nedostatak ove operacije jest što je oporavak dug i poprilično bolan.

Prehrana za ublažavanje hemoroida

Za sprječavanje hemoroida i ublažavanje njihovih simptoma, potrebno je omekšati stolicu vlaknima. Potrebno je jesti više lisnatog povrća, svježeg voća, graha, kruha od cjelovitog zrna i žitarice. Vlakna je potrebno postupno dodavati u svakodnevnu prehranu, kako biste izbjegli nadutost. Također se preporučuje piti puno vode koja će također potaknuti probavu i onemogućiti zatvor.

Hemoroidi u trudnoći!

Ublažavanje bolnih hemoroida kod kuće

U ljekarni se raspitajte za kreme ili maramice koje ublažavaju neugodne simptome hemoroida. Bol i oticanje hemoroida mogu ublažiti i hladni oblozi. Kod bolnih hemoroida može pomoći i ako ih nekoliko minuta ispirete toplom vodom. Nakon toga ručnikom nježno osušite anus.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije