Evo što morate znati ususret sezoni proljeva

Evo što morate znati ususret sezoni proljeva

Evo što morate znati ususret sezoni proljeva
  • Objavljeno: Srijeda, 30.06.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Ljeti postoji povećana opasnost od infektivnih proljeva!

Na tržištu je dostupan jedinstven lijek koji sprječava dehidraciju i brzo uklanja simptome proljeva, a pritom ne usporava peristaltiku crijeva. Dobra ga je zato imati u kućnoj ljekarni jer nikad ne znate kada će vam proljev upropastiti planove.

Proljev je izrazito neugodna i vrlo česta tegoba, a u ljetnim mjesecima veća je vjerojatnost od zaraze najčešćim uzročnicima poput virusa i bakterija. Probavne tegobe mogu vam upropastiti trenutke opuštanja na odmoru, svečanu prigodu ili poslovne planove, stoga se važno informirati o terapijskim metodama, prevenciji, ali i situacijama kada se zbog proljeva treba obratiti liječniku.

Dr. med. Ivan Kurelac, specijalist infektolog pojašnjava: ,,S obzirom na trajanje tegoba, akutni proljev je stanje kada simptomi traju kraće od 14 dana. Najčešće je infektivne prirode. Simptomi obično počinju 12 sati do četiri dana nakon ulaska uzročnika u organizam, a smiruju se nakon tri do sedam dana. U nekim oblicima bolesti može dominirati povraćanje, osobito u početku, što je češće kod virusnih proljeva te kod intoksikacija toksinima iz hrane. Njih karakterizira kratka inkubacija od par sati od obroka.''

Dr. Kurelac dodaje: „Osnovna mjera u liječenju proljeva je nadoknada tekućine koja se prvenstveno vrši na usta, otopinama koje sadrže vodu, soli (elektrolite) i glukozu. Čaj od šipka, slani štapići, i juhe mogu biti prva linija prehrambenih proizvoda kod blago bolesnih osoba.

Spas u pravi čas - liječenje

U liječenju simptoma akutnog proljeva, sprječavanju dehidracije i normalizaciji stolice koristiti se i 'pametni' lijek Hidrasec® Effect 100 mg tvrde kapsule koji djeluje brzo, smanjuje broj i količinu stolice, a pritom ne usporava peristaltiku crijeva pa omogućava da toksini koji uzrokuju proljev iziđu iz organizma!

Hidrasec® Effect 100 mg tvrde kapule sadrži aktivnu tvar racekadotril – supstancu koja ima antisekrecijsko djelovanje na crijevo te smanjuje prekomjerno lučenje vode i elektrolita u crijevu i tako ublažava simptome proljeva i dehidraciju.

Liječenje lijekom Hidrasec® Effect 100 mg tvrde kapsule nije zamjena za rehidrciju koja se svakako treba provoditi i za vrijeme uzimanja lijeka! Liječenje kod odraslih počinje jednom kapsulom od 100 mg i nastavlja se istom dozom tri puta dnevno, obično prije obroka, sve dok se ne postignu dvije formirane stolice. Liječenje lijekom Hidrasec® Effect 100 mg tvrde kapsule ne smije trajati dulje od sedam dana.

Higijena prije svega - prevencija

U posljednje vrijeme čitav se svijet na dramatičan način podsjeća da je pravilna i redovita higijena prva linija obrane protiv zaraze. Isto vrijedi za prevenciju infektivnih proljeva. Pranje ruku vodom i sapunom učinkovita je mjera za prevencije, a dobro će doći i dezinfekcija alkoholnim sredstvima.
Kod prevencije probavnih tegoba higijena je ključna kod pripreme hrane, nakon promjene dječjih pelena te baratanja otpadom i slično.
Doktor Kurelac dodaje: ,,Prevencija uključuje izbjegavanje konzumiranja nepasteriziranog mlijeka, pranje sirovog voća, držanje sirovog mesa i ribe odvojeno od ostale hrane, pranje ruku i pribora nakon obrade sirove hrane. Hranu životinjskog porijekla potrebno je dobro prokuhati baš kao i morske plodove te jaja, a kuhanu hranu na sobnoj temperaturi ne treba ostavljati dulje od dva sata.''

Kada se zbog proljeva treba obratiti liječniku?

Liječnički pregled potreban je kod težih slučajeva proljeva te kod kroničnih bolesnika smanjene imunosti. Kod težih slučajeva, kada je prisutna trajno povišena temperatura, krv u stolici, značajna bol u trbuhu, znakovi dehidratacije kao što su suhe sluznice, oskudnije mokrenje, tamniji urin, niži krvni tlak, pa i poremećaj stanja svijesti, potrebno se obratiti liječniku!

Hidrasec® Effect 100 mg tvrde kapsule dostupan je u ljekarnama bez recepta po pristupačnoj cijeni, a svakako ga je dobro imati u svojoj kućnoj ljekarni kako bi bezbrižno uživali u ljetnim danima i izbjegli nelagode izazvane probavnim smetnjama.

PRIJE UPOTREBE PAŽLJIVO PROČITAJTE UPUTU O LIJEKU, A O RIZICIMA I NUSPOJAVAMA UPITAJTE SVOG LIJEČNIKA ILI LJEKARNIKA.

HID EFF‐OTH‐06/20‐01‐HR

Vitashop

Najnovije

Najčitanije