Stručnjaci objašnjavaju kakve veze sjedenje na podu ima s duljim životom

Stručnjaci objašnjavaju kakve veze sjedenje na podu ima s duljim životom

Stručnjaci objašnjavaju kakve veze sjedenje na podu ima s duljim životom
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 10.01.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Koliko god je sjedenje u naslonjaču udobno, želite li poboljšati kvalitetu svog života, pokušajte sjediti na podu. Iako možda nije sasvim privlačno, sjedenje na podu s prekriženim nogama može vam osigurati dugovječnost.

Istraživanje objavljeno u European Journal of Preventive Cardiology, proučavalo je vitalnost kod osoba u dobi od 51 do 80 godina. Istraživanjem je otkriveno da osobe koje su imale poteškoća prilikom ustajanja iz sjedećeg položaja na podu su imale 5 do 6 puta veću vjerojatnost da će umrijeti tijekom razdoblja praćenja, u odnosu na osobe koje su to radile s lakoćom. Padanje u starijoj dobi je jedan od vodećih uzroka smrti uzrokovanih nenamjernim ozljedama kod osoba starijih od 65 godina. Prelazak iz sjedećeg položaja na podu u stojeći više puta dnevno jača mišiće trupa i poboljšava ravnotežu što pomaže poboljšati kondiciju i pokretljivost, a samim time i smanjuje rizik od padanja.

''Naše istraživanje pokazuje da je održavanje visoke razine fleksibilnosti tijela, mišićne snage, omjera snage i tjelesne težine te koordinacije ne pomaže samo kod obavljanja svakodnevnih aktivnosti, već ima i povoljan utjecaj na očekivani životni vijek'', rekao je znanstvenik Claudio Gil Araújo.

Autor knjige Plave zone i voditelj istoimenog projekta, Dan Buettner, uočio je da stanovnici japanskog otoka Okinawa u svojim domovima posjeduju minimalne količine namještaja, što znači da većinom sjede na podu. Buettner objašnjava da su zdravstvene prednosti takvog načina sjedenja očigledne, jer na tom otoku žive najdugovječnije žene u povijesti svijeta. ''Proveo sam dva dana sa 103-godišnjom ženom i gledao je kako sjeda na pod i diže se iz tog položaja 30 ili 40 puta, tako da je to 30 ili 40 čučnjeva koje se rade dnevno'', objasnio je Buettner.

Problem kod većine prosječne populacije je što previše vremena provodi u sjedećem položaju koji nije ergonomski ispravan. ''Sjedenje prekriženih nogu na podu, umjesto u stolici može pomoći u boljem držanju, centriranju kostiju i aktivaciji stabilnosti trupa, što poboljšava snagu, prirodnu fleksibilnost i cjelokupno kretanje'', objašnjava slavna trenerica i autorica nekoliko knjiga Lauren Roxburgh.

Ipak, Roxburgh ističe da ako želite potaknuti svoju dugovječnost sjedenjem na podu trebaju obratiti pozornost na pravilno držanje. ''Izbjegavajte pogrbljeni položaj, jer on može povećati pritisak i stvoriti bolove u donjem dijelu leđa. Pobrinite se da svoju težinu oslanjate na bokove, kako biste smanjili pritisak na gležnjeve i stopala'', objašnjava i dodaje kako je najbolji način sjedenja na podu sjedenje na jastuku, rubu presavijene deke ili na mekanoj lopti, jer su u tom položaju kukovi lagano podignuti.

Naravno, to ne znači da trebate cijeli dan provesti na podu, već da biste trebali prakticirati ovaj položaj sjedenja kada je to moguće. ''Ključ dugovječnosti, fleksibilnosti, fluidnosti i održavanja zdravog tijela je stvaranje stalnih pomaka u položaju tijela tijekom dana. Sjedenje na podu i povremeno izvođenje dugih, dubokih čučnjeva je izvrstan način za poboljšanje cirkulacije, povećanje energije, fleksibilnosti i raspona okreta te izgradnja dublje svijesti o svom tijelu'', zaključuje Roxburgh.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije