Neugodni znakovi koji pokazuju da nosite pogrešan grudnjak

Neugodni znakovi koji pokazuju da nosite pogrešan grudnjak

Neugodni znakovi koji pokazuju da nosite pogrešan grudnjak
  • Objavljeno: Nedjelja, 09.01.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Iako je grudnjak odjevni predmet koji većina žena nosi svakodnevno, izabrati pravi grudnjak nije toliko jednostavno. Unatoč višegodišnjem stažu nošenja grudnjaka, mnoge žene uopće nisu svjesne da nose pogrešan grudnjak. Štoviše, znakove koji se pojavljuju uslijed nošenje pogrešnog grudnjaka većina žena smatra normalnima.

Zato vam otkrivamo 5 najčešćih znakova koji pokazuju da ste izabrali pogrešan grudnjak, kako odabrati pravu veličinu grudnjaka i kada je vrijeme da ga zamijenite novim.

1. Problemi s vratom i leđima

Stručnjaci se ne slažu u potpunosti oko toga može li nošenje pogrešnog grudnjaka uzrokovati bolove u vratu i leđima. Prema nekim istraživanjima ne postoji poveznica između toga, dok pak druga istraživanja pokazuju da u većini slučajeva žene s velikim grudima nose grudnjak koji ne pruža dovoljno potpore, što može uzrokovati nepravilno držanje i bolove.

2. Bolovi u grudima

Pogrešna veličina grudnjaka može uzrokovati da se grudi prelijevaju izvan košarice, previše su pritisnute ili se u njih urezuje žica. Sve ovo dovodi do pojave nelagode i bolova u samim grudima.

3. Bol u bradavicama

Trenje je jedan od najčešćih razloga zašto dolazi do boli u bradavicama. Ako je grudnjak previše labav ili pak previše preuzak, može nastati trenje koje će nadražiti bradavice i uzrokovati iritaciju.

4. Problemi s kožom na grudima

Grudnjak koji ne pruža dovoljnu potporu može uzrokovati opuštenost grudi i pojavu strija na koži koje će ostati za cijeli život. Također, može dovesti do urezivanja naramenica u kožu ramena.

5. Neobjašnjive glavobolje

Ako imate glavobolje čiji uzrok ne možete objasniti, možda nosite krivi za grudnjak. Nošenje lošeg grudnjaka dovodi do napetosti mišića što pak može uzrokovati glavobolje.

Kako odabrati pravi model i veličinu grudnjaka?

Ključna mjesta na koja trebate obratiti pozornost prilikom kupovine grudnjaka su košarice, traka grudnjaka i naramenice. Traka grudnjaka treba biti dovoljno čvrsta kako bi stajala na mjestu, ali istovremeno dovoljno labava tako da možete lagano provući prst između nje i kože. Naramenice bi pak trebale biti dovoljno široke kako se ne bi zabijale u ramena, a košarice dovoljno velike kako bi držale grudi na mjestu.

Ako niste sigurni koja veličina grudnjaka vam je potrebna, možete zamoliti za pomoć prodavačicu u specijaliziranoj trgovini donjeg rublja koja će vam pomoći kod mjerenja ili to pak učiniti samostalno. Najprije trebate izmjeriti opseg prsa ispod grudi i zaokružiti na najbliži cijeli broj. Primjerice, ako ste dobili broj 73 ili 77, znači da je brojčana veličina grudnjaka koji vam je potreban 75. Zatim trebate izmjeriti opseg grudi u ravnini bradavica i od dobivene brojke oduzeti brojku koju ste dobili mjerenjem opsega područja ispod prsa. Taj broj pokazuje koja veličina košarice vam je potrebna – ako razlika iznosi oko 2.5 cm treba vam košarica A, ako iznosi 5 cm košarica B, ako iznosi oko 7.5 cm košarica C, ako iznosi 10 cm košarica D. Uzmite u obzir da određeni proizvođači mogu imati različite mjere od univerzalnih, stoga obavezno probajte dvije susjedne veličine prije kupovine.

Ne zaboravite sportski grudnjak

Tijekom fizičkih aktivnosti vašim je grudima potrebna dodatna potpora, odnosno grudnjak koji ostaje na mjestu kada skačete, trčite i izvodite bilo koji drugi pokret. Sportski grudnjak obično je uži od klasičnog, međutim pazite da ne bude preuzak jer može dovesti do bolova u vratu i ramenima.

Nakon koliko vremena je potrebno baciti grudnjak?

Kvalitetan grudnjak, ako se pravilno brinete o njemu, bi trebao trajati nekoliko godina. Pravilna briga o grudnjaku znači pranje grudnjaka svaka 2 do 3 nošenja, kako se tkanina ne bi prebrzo istrošila. Ako su traka oko leđa ili naramenice rastegnute, košarice su izgubile svoj oblik, žica je ispala ili vam je grudnjak jednostavno postao neudoban, vrijeme je da ga zamijenite novim.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije