Što ispucane usne govore o vašem zdravlju?

Što ispucane usne govore o vašem zdravlju?

Što ispucane usne govore o vašem  zdravlju?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 07.03.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Lice može puno otkriti o vašem zdravlju. Manjak unosa vode i pojačano lizanje usana su vodeći uzročnik pucanja usana. Usne nešto češće pucaju tijekom zimski mjeseci. Ako su vaše usne ispucane čak i nakon provođenja preporučenih koraka i mjera, obratite se liječniku jer postoji vjerojatnost da bolujete od nekih stanja i poremećaja.

Saznajte što lice govori o vašem zdravlju!

Manjak potrebnih vitamina

Adekvatan unos vitamina je neophodan za pravilno funkcioniranje organizma. Manjak vitamina može uzrokovati niz zdravstvenih problema. Vitamin B2 je odgovoran za pravilan rad metabolizma, regulaciju razine aminokiselina u krvi i funkcioniranje tjelesnih stanica. Manjak vitamina B2 može uzrokovati suhoću i pucanje usana.

Manjak vitamina B3 može uzrokovati dermatitis, dijareju i mentalne probleme. Neka medicinska stanja mogu otežati apsorpciju vitamina. To su najčešće bolesti probavnog sustava i poremećaji u radu probavnog sustava. Manjak vitamina ćete primijetiti na usnama, jeziku pa čak i na području zubnog mesa. Ako su vam usne često suhe i pucaju, svakako razmislite o uzimanju suplemenata vitamina B3.

Provjerite što jezik govori o vašem zdravlju!

Neadekvatan unos vode

Manjak unosa vode uzrokuje dehidraciju. Voda je ključna za pravilno funkcioniranje svake tjelesne stanice. Regulira rad probavnog sustava i apsorpciju nutritivnih spojeva. Voda čini veliki postotak krvi i sudjeluje u prijenosu nutritivnih spojeva prema svakoj tjelesnoj stanici. Jedan od prvih simptoma manjka vode u tijelu je suhoća i pucanje usana.

Dosadašnja istraživanja su pokazala da manjak vode povećava rizik od nastanka bolesti desni, nakupljanja plaka i karijesa. Preporučena dnevna količina vode je 8 čaša, ali i više ako redovito vježbate i pojačano se znojite.

Alergije

Tijelo različito reagira na različite spojeve. Ako ste primijetili suhoću i pucanje usana nakon nanošenja ruževa, balzama ili sjajila, moguće je da ste alergični na neke od spojeva u sastavu proizvoda. Alergije na te spojeve će uzrokovati svrab na području usana, iritacije i pucanje.

Neka hrana također može uzrokovati suhoću i pucanje usana. Jednom kada otkrijete na što ste sve alergični, izbjegavajte te proizvode i posavjetujte se s liječnikom oko uzimanja odgovarajuće terapije pomoću koje ćete ublažiti alergijske reakcije.

Istražite na što sve možete biti alergični!

Reakcija na neke lijekove

Lijekovi mogu uzrokovati niz neželjenih nuspojava, a jedna od njih je pucanje usana. Lijekovi za hipotireozu i regulaciju razine krvnog tlaka vrlo često uzrokuju pucanje usana. Ako ste primijetili da su vaše usne suhe i pucaju nakon uzimanja lijekova, velika je vjerojatnost da vaše tijelo te lijekove ne podnosi. Posavjetujte se s liječnikom oko uzimanja druge terapije koja će vam više odgovarati.

Isprobajte ovih 7 namirnica koje liječe hipotreozu!

Prekomjeran unos vitamina A

Previše vitamina nikada nije dobro. Previše vitamina A može uzrokovati suhoću usana, pucanje, guljenje i krvarenje. Kod uzimanja suplemenata bilo koje vrste, budite jako oprezni jer može doći do nastanka neželjenih nuspojava.

Kronična upala u tijelu

Kronična upala u tijelu će uzrokovati upalu na uglovima usana, pucanje i pojačano lučenje sline. Osobe s jako osjetljivom kože su sklonije nastanku upale na području usana. Neliječena upala usana je vodeći uzročnik nastanka infekcije usana. Ako vam usne često pucaju, svakako se obratite liječniku kako biste dobili odgovarajuću terapiju.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Poboljšajte zdravlje štitnjače

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije