Alergije, nedostatak vitamina i još 3 stvari koje usne poručuju o našem zdravlju

Alergije, nedostatak vitamina i još 3 stvari koje usne poručuju o našem zdravlju

Alergije, nedostatak vitamina i još 3 stvari koje usne poručuju o našem zdravlju
  • Objavljeno: Utorak, 22.03.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Usnama možemo zahvaliti za puno više stvari nego samo za poljubac. Usne i oralna sluznica mogu dati puno informacija o našem općem zdravlju.

Pucanje usnica može značiti da nam nedostaje vitamina ili da imamo angularni helitis, dok suhe usne mogu značiti da ste dehidrirani i da vam je potrebna voda.

Stvaranje hepres na usnici može značiti da je došlo do slabljenja našeg imunološkog sustava, no to je samo jedna od još nekoliko stvari koje usne poručuju.

1. Alergija

Natečene usnice? Možda ste upravo isprobali kakav novi ruž za usta ili ste pojeli nešto na što ste alergični. Oticanje usana je znak alergijske reakcije. U prvi čas usta izgledaju veća nego obično i peckaju. Ali ako ubrzo počnete ličiti na patku, otiđite liječniku. Ako je uzrok hrana, pojavit će se još suzne oči, svrab kože ili osip.

2. Nedostatak vitamina

Pokušavate jesti zdravo pa vam se može lako dogoditi da promašite neke hranjive tvari. Ponekad se nedostatak nekog vitamina pokazuje na usnicama.

Ako se one iznenada osuše ili bolno puknu u kutovima, možda vam nedostaje željeza, cinka, B3 ili B6 vitamina. Možda je kriva prehrana pa dodajte malo crvenog mesa u prehranu jer je crveno meso najbogatiji izvor cinka i željeza.

Ako ga ne jedete uzmite losos, jaja i lisnato zeleno povrće. Sumnjate li na nedostatak kakvog vitamina jer su vam usne stalno suhe, pitajte liječnika i načpravite test krvi.

3. Slinjenje

Pojačano slinjenje može biti razlog za bolne pukotine u kutovima usana koje se zovu angularni heilitis. Ako škripite zubima ili ste skoloni slinjenju, vlaga se može zdržavati u kutovima usnica dok spavate i dovesti do gljivične infekcije. Gljivice koje narastu tijekom noći mogu izazvati da osjetljiva koža pukne.

4. Herpes

Ako ste u pojačanom stresu, postoje šanse da vam se pojavi herpes na usnici. Kada ste Iscrpljeni, tjeskobni, pojačano nervozni, bez energije i previše radite, može se pojaviti herpes. To je znak da vam je kompromitiran imunološki sustav. Pojavljuje se i ako ste prehlađeni ili imate menstruaciju.

5. Voda

Možda hladan zrak nije jedini uzrok da su vam usta suha. Vjerojatno je problem u unutrašnjoj hidrataciji. Ako ste previše na suncu, a ne pijte dovoljno vode, moguće je da ste dehidrirani. Dehidriranost se pokazuje na usnicama. Ovo je lako rješivo, samo pijte dovoljno vode.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije