Voditeljica Savjetovališta za mlade: Prihvatimo svoju autentičnost

Voditeljica Savjetovališta za mlade: Prihvatimo svoju autentičnost

Voditeljica Savjetovališta za mlade: Prihvatimo svoju autentičnost
  • Objavljeno: Četvrtak, 23.02.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Promo

Ovaj tjedan posjetili smo Medicinsku školu Ante Kuzmanića Zadar te se i sami uvjerili u rad Savjetovališta za mlade. Kako smo u mjesecu karnevala, s mladima smo obrađivali temu ''maski'', no ne onih tipičnih vidljivih, već onih kojih na prvu nismo svjesni, ali ih svakodnevno koristimo.

Maske su vanjski sloj nas koji sakriva ono što uistinu jesmo. Koristimo ih kad god se svjesno ili nesvjesno pitamo kakav dojam želimo ostaviti na okolinu. Nesvjesno mijenjamo i prilagođavamo sebe svojim ili tuđim, često zamišljenim očekivanjima. Nadamo se kako će nam drugačija slika nas samih donijeti veću prihvaćenost okoline.

Kako koristimo različite maske

Razlikujemo tri osnovna tipa maski: masku ljubavi, masku moći i masku znanja, a uz koje se vežu kombinacije i podtipovi. Riječ je o vrlo kompleksnoj temi. Primjerice, s maskom ljubavi želimo pod svaku cijenu osigurati ljubav i priznanje, praveći se slabijima no što jesmo, dok i sami konačno ne povjerujemo da smo takvi. Glumimo žrtvu, tražimo pomoć od drugih, pretjerano smo ljubazni, bespomoćni.

S maskom moći prikazujemo se jačima nego što zapravo jesmo. Pokušavamo kontrolirati sebe i okolinu tako što iskazujemo dominaciju, jakost pa čak i agresiju. Javlja se potreba da budemo iznad svega, čak i emocija. U podlozi se nalazi nesigurnost, strah od neuspjeha, kriva uvjerenja.

Maskom znanja pokušavamo pobjeći od svih problema, ranjivosti i boli tako da se povlačimo u sigurnije mjesto, što dalje od kaosa u nama pozivanjem na intelekt, znanje, lažnu duhovnost gdje izgledamo u potpunosti mirno i cool. Ispod svega se nalazi strah od istinskog kontakta sa svijetom i samim sobom.

'Moramo svoju emociju i autentičnost'

„Maske, same po sebi ne moraju biti loše. Štoviše, u nekim su situacijama i potrebne, ali pitanje je u kojoj ih mjeri koristimo. Niti jedna krajnost nije dobra jer time radimo distancu od drugih ljudi. Moramo prihvatiti svaku emociju, sve dijelove sebe i svoju autentičnost kako bismo dopustili drugima da nam se približe“, objašnjava Linda Kojić, psihoterapeutkinja i voditeljica Savjetovališta za mlade Medicinske škole Ante Kuzmanića Zadar.

Kako bi pomogli mladima u prihvaćanju svoje autentičnosti, u Savjetovalištu za mlade provode se radionice i vježbe pokreta. Mladi im se, uz to, mogu obratiti s bilo kojim problemom koji ih muči. Kontakt je medicinskasavjetovaliste@gmail.com, a više informacija dostupno je na adresi medicinskaplus.eu.

„Posebni naglasak stavljen je na provođenje individualnog, grupnog i online savjetovanja, pružanje psihološke podrške i drugih oblika stručne pomoći pri rješavanju osobnih, emocionalnih, interpersonalnih i drugih poteškoća“, ističe voditeljica Savjetovališta za mlade.

Savjetovalište za mlade osnovano je prošle godine u sklopu projekta Medicinska +: Unaprjeđenje rada Medicinske škole Ante Kuzmanića Zadar - regionalnog centra kompetentnosti u sektoru zdravstva.

„Projekt traje do 29. prosinca 2023. godine, no i nakon tog datuma Savjetovalište za mlade će zasigurno nastaviti svoje djelovanje kroz prijavu novih projekata ili putem samoodrživosti. Vrlo brzo potvrdila se njegova opravdanost s obzirom na velik broj mladih koji su nam se dosad obratili. Cilj nam je pružiti im jedno sigurno mjesto koje će biti prožeto povjerenjem, podrškom i mogućnošću za njihov osobni rast i razvoj“, poručuje voditeljica Savjetovališta za mlade.

Ukupna vrijednost projekta „Medicinska je unaprjeđenje rada Medicinske škole Ante Kuzmanića Zadar - regionalnog centra kompetentnosti u sektoru zdravstva“ iznosi 5.737.914,46 EUR (43.232.316,51 HRK). Projekt je u stopostotnom iznosu financiran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda kroz Operativni program "Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.“

Osnovni cilj projekta je uspostava rada Medicinske škole Ante Kuzmanića Zadar kao regionalnog centra kompetentnosti u sektoru zdravstva kroz uvođenje novih programa obrazovanja i osposobljavanja i unaprjeđenje kadrovskih uvjeta. Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, kao regionalni koordinator, tehnička je pomoć u pripremi i provedbi projekta. Angažman djelatnika Agencije na ovom projektu omogućuje projekt ZADRA NOVA ZA VAS kroz koji se financira rad djelatnika Agencije, a usluge pripreme i provedbe ne stvaraju financijski teret za prijavitelja i partnere.

Sadržaj objave isključiva je odgovornost Medicinske škole Ante Kuzmanića Zadar.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije