Kako zaustaviti unutarnje krvarenje?

Kako zaustaviti unutarnje krvarenje?

Kako zaustaviti unutarnje krvarenje?
  • Objavljeno: Nedjelja, 22.01.2017.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Što je unutarnje krvarenje?

Unutarnje krvarenje može dogoditi unutar glave, spinalnog kanala ili čak trbuha. Primjeri drugih mogućih dijelova krvarenja su oči i tkiva koje se nalaze u ljudskom srcu, mišićima i zglobovima. Simptomi se obično javljaju nakon izgubljene ozbiljne količine krvi ili ako je krvni ugrušak dovoljno velik da pritišće organe uslijed čega se javlja bol, crvenilo ili nepravilne funkcije u tijelu.

Uzroci unutarnjeg krvarenja

Unutarnje krvarenje je uzrokovano oštećenjem arterija ili krvožilnog sustava. Količina krvarenja ovisi o oštećenju organa i krvnih žila. Mehanizam samoobrane organizma uključuje zgrušavanje krvi ili grčenje žila kako bi se smanjio dotok krvi u ozlijeđeno područje. Dakle, uzroci unutarnjeg krvarenja mogu varirati.

Simptomi unutarnjeg krvarenja

Simptomi unutarnjeg krvarenja mogu uzrokovati bol i promjenu mentalnih funkcija. Ako je pacijent bolovao od značajnog gubitka krvi, simptomi su izraženiji. Javlja se slabost, glavobolja, otežano disanje, šok i pad krvnog tlaka. Prisutnost krvi u urinu također može značiti unutarnje krvarenje unutar mokraćnog sustava, od bubrega do mjehura.

Što napraviti?

Unutarnje krvarenje se tretira u bolničkoj ustanovi, osim ako je pacijent pregledan i pušten na kućnu njegu. Njega uključuje odmor, opuštanje i sprječavanje novih ozljeda. Ako postoji značajno unutarnje krvarenje, odmah zatražite hitnu medicinsku pomoć. Čekajući hitnu pomoć, pacijent treba leći s povišenim nogama. Ako postoji šansa od ozljede vrata ili kralježnice, pacijent se ne smije pomicati dok to ne odobri medicinsko osoblje.

Pacijenti ponekad nisu dovoljno svjesni pravilnog disanja. U tom slučaju, medicinsko osoblje stavlja pacijentu masku s kisikom kako bi se kisik ravnomjerno prenosio cijelim tijelom.

Liječnik može prepisati lijekove koji će pomoći u održavanju i stabilizaciji krvnog tlaka i cirkulacije. Ponekad se upotrebljava intravenska tekućina ili transfuzija krvi.

Za početak je potrebno odrediti uzrok krvarenja, lokalizirati ozljedu i odrediti količinu krvarenja. Cilj je pronaći izvor krvarenja i zaustaviti ga u najkraćem mogućem roku. U isto vrijeme, pacijentu se daju lijekovi kako bi se izbjegla šteta uzrokovana gubitkom krvi. Nakon što je poboljšana situacija, liječenje je usmjereno na uzrok gubitka krvi i sprječavanja daljnje ozljede u budućnosti.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije