HPV

HPV

HPV
  • Objavljeno: Utorak, 24.11.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

O HPV-u

Infekcije Humanim Papiloma Virusom (HPV) najčešće su virusne spolno prenosive bolesti, unatoč tome veliki broj ljudi i dalje ne zna što je to.

Danas je poznato više od stotinu vrsta HPV koje su podijeljene u dvije skupine - VISOKOG i NISKOG rizika. HPV niskog rizika češće izaziva kondilome po vanjskom spolovilu i rodnici, dok HPV visokog rizika češće izaziva promjene sluznice ušća maternice (cerviksa), ali naravno oba mogu izazivati promjene na rodnici, vanjskom spolovilu i cerviksu.

HPV-u niskog rizika potreban je puno dulji vremenski period da izazove promjene poput onih koje izaziva HPV visokog rizika.

Promjene na cerviksu koje izaziva HPV nazivamo CIN-om (Cervikalna Intraepitelna Neoplazija), a  otkrivamo ih PAPA testom koji radimo uz redoviti ginekološki pregled.

CIN promjene dijelimo u tri stupnja:

CIN I ili blaga displazija je promjena koja zahvaća tek 1/3 debljine sluznice (epitela), mogućnost spontane regresije (povlačenja) ovakvog nalaza je čak do 60%. Rrazličita upalna stanja mogu također dovesti do promjene epitela pa se preporučuje učiniti i cervikalne briseve.

CIN II ili srednja displazija je promjena koja zahvaća do 2/3 debljine sluznice koja je u najvećem broju slučajeva povezana s HPV-om.

CIN III ili teška displazija i CIS (Carcinom in situ)  je promjena koja zahvaća cijelu debljinu sluznice bez daljnjeg prodora. Te promjene su uvijek povezane s HPV-om.

CIN promjene liječe se prema postupniku. Kod CIN I i CIN II se nakon ciljanog liječenja upale učini HPV tipizacija. Ako je ona negativna ili ako je pozitivan niski rizik preporučuje se ponovna kontrola PAPA testa nakon 4 mjeseca. Ako na ponovljenom PAPA testu i dalje imamo CIN promjenu, preporučuje se učiniti kolposkopiju. Ovisno o nalazu kolposkopije potrebno je provesti daljnju dijagnostiku (biopsiju) i liječenje. Kod HPV visokog rizika i kod CIN III odmah je potrebno učiniti kolposkopiju, te ovisno o nalazu kolposkopije provodi se daljnja dijagnostika (biopsija). Ukoliko je nalaz na cerviksu uredan, a promjene nalazimo na rodnici, potrebno je provesti terapiju rodnice. 6-8 tjedana nakon biopsije ponavlja se PAPA test. Ukoliko je i dalje prisutna CIN promjena uz kolposkopski nalaz na cerviksu potrebno je učiniti konizaciju.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije