Jesensko voće i povrće koje obiluje hranjivim tvarima

Jesensko voće i povrće koje obiluje hranjivim tvarima

Jesensko voće i povrće koje obiluje hranjivim tvarima
  • Objavljeno: Četvrtak, 25.09.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Svi volimo plodove jeseni, bilo da ih konzumiramo svježe, pečene ili kuhane. Odaberite najzdravije namirnice jeseni, koje obiluju hranjivim tvarima i pospješuju zdravlje cjelokupnog organizma.

Jabuke

Jabuke su odličan izvor antioksidanata, naročito vitamina C. Istraživanja su pokazala da vitamin C jača imunološki sustav i može pomoći u prevenciji različitih vrsta raka, naročito raka debelog crijeva, dojke, kože i pluća. Uz sve to, jabuke sadrže i pektin koji dokazano smanjuje rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti.

Bundeva

Bundeva je odličan izvor vitamina A, koji je važan za očuvanje vida i prevenciju bolesti očiju. Bundeva će pomoći u smanjenju razine lošeg kolesterola. Sadrži i beta karoten, koji ima antioksidacijsko djelovanje i pomaže u smanjenju slobodnih radikala u tijelu, koji su zaslužni za stvaranje kronične upale u tijelu.

Prokulice

Ovo malo zeleno povrće veliki broj ljudi ne voli jer ima gorkast okus. No, upravo nam taj gorkast okus daje do znanja da obiluju mineralima i vitaminima. Prokulice su odličan izvor željeza koji pomaže u formaciji crvenih krvnih stanica, kao i vitamina K, koji pospješuje zdravlje kostiju. Sadrže i vitamin C koji je ključan za adekvatan rad imunološkog sustava.

Smokve

Smokve su odlične za zadovoljavanje žudnje za slatkišima. Bogate su vlaknima koji pomažu u smanjenju razine kolesterola. Smokve potiču stabilnu razinu šećera u krvi, pomažu u prevenciji zatvora i drže vas dulje sitima. Smokve sadrže i kalij, koji je važan za kontrolu i regulaciju razine krvnog tlaka.

Cvjetača

Nemojte dopustiti da vas bijela boja cvjetače zavara. Ona je jednako zdrava kao i tamno zeleno povrće. Cvjetača sadrži vitamine C i K koji pomažu u smanjenju razine kronične upale u tijelu. Također je bogat izvor vlakana i folne kiseline koja je neizostavan dio prehrane trudnica i žena koje planiraju trudnoću jer pomaže u prevenciji oštećenja neuralne cijevi kod beba.

Cikla

Ona je ukusna, primamljive boje i može se pripremati na različite načine. To je jedna od omiljenih vrsta korjenastog povrća diljem svijeta. Cikla ima protuupalno i antioksidacijsko djelovanje. Dobar je izvor folne kiseline, kalija i mangana koji sudjeluju u apsorpciji kalcija i pomažu u prevenciji krvnih ugrušaka.

Kruške

Kruške su ukusne i mogu se pripremati na različite načine. Mogu biti desert ili dodatak slanim jelima od mesa. Odličan su izvor vlakana koji pomažu u kontroli razine šećera i regulaciji kolesterola. Kruške također sadrže vitamin C i bakar, za kojega su istraživanja pokazala da pomaže u prevenciji različitih vrsta raka. Kruške sadrže i bor, spoj koji pomaže tijelu da apsorbira i zadrži kalcij, mineral koji je neophodan za zdravlje i razvoj kostiju.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije