Menstrualni ciklus i plodnost

Menstrualni ciklus i plodnost

Menstrualni ciklus i plodnost
  • Objavljeno: Četvrtak, 13.01.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Tipični menstrualni ciklusa traje 28 dana, a menstruacija se javlja prvi dan ciklusa. Općenito, žena je najplodnija za vrijeme ovulacije (obično 12 do 16 dana prije menstruacije) i pet dana prije. Za prosječnu ženu ovulacija se događa negdje između 10. i 17. dana. No, problem je u tome što malo žena ulazi u prosjek. Za svaku ženu koja pokušava zatrudnjeti najbolje je odrediti individualne, najplodnije dane putem kalendara ovulacije.

Jedan od načina kako utvrditi najplodnije razdoblje je voditi evidenciju o menstrualnom ciklusu najmanje osam mjeseci, ako je moguće. Odaberite svoj najkraći ciklus (recimo 27 dana) i oduzmite 18 od njega. Rezultat je broj devet, prvi potencijalno plodni dan. Oduzmite 11 od najdužeg ciklusa (recimo 30 dana) i dobit ćete 19. Ovo označava zadnje potencijalno plodne dane. Dakle, ako su ciklusi tijekom nekoliko mjeseci bili su između 27 i 30 dana, bit ćete najplodniji negdje između 9. i 19. dana.

Možete mjeriti bazalnu tjelesnu temperaturu (jutarnju temperaturu prije izlaska iz kreveta). Kada vaša temperatura lagano raste, to obično znači da ste ovulirali u zadnjih 12 do 24 sata.

Još jedan način identificiranja plodnih dana je da primijetite promjene u cervikalnoj sluzi. Sluz u rasponu od suhe (nakon menstruacije) do ljepljive (prije ovulacije) i mokre, rastezljive i poluprozirne (za vrijeme ovulacije). Ovulacija se obično javlja dva dana prije do dva dana nakon što je sluz najrastezljivija.

Ublažite menstrualne bolove pomoću ovih namirnica!

Dok ciklus kod svake žene varira malo, donosimo vam vodič kroz dane ciklusa i što se događa tijekom prosječnih 28 dana ciklusa kada se tijelo priprema za moguću trudnoću.

Dani 1 do 5

Ako niste trudni, staro mrtvo tkivo sluznice maternice se ljušti, a menstruacija počinje. Estrogen i progesteron su na niskoj razini.

Dani 6 do 7

Hipotalamus izlučuje gonadotropin oslobađajući hormon (GnRH). GnRH, pak, kaže da hipofiza oslobađa folikulostimulirajući hormon (FSH) i hormon luteinizacije (LH), koji uzrokuju rast folikula u jednom od jajnika. Kako jajašce raste, proizvodi estrogen. Progesteron je i dalje na niskoj razini. Cervikalna sluz je suha (tijekom dana osam ili devet).

Dan 8 (može se produžiti na dan 12)

Lučenje estrogena se povećava, što uzrokuje da sluznica maternice postane deblja i stvara veću opskrbu krvnim žilama, pripremajući se za primanje oplođenog jajašca. Razina hormona FSH i LH pada.

Dan 10

Sluz postaje mokra, ljepljiva, bjelkasta ili žućkasta.

Dan 12

Sluz postaje prozirna, skliska i rastezljiva, što je signali da je ovulacija blizu. Najvjerojatnije ćete ostati trudni u tom razdoblju. Spermij može preživjeti dva do pet dana nakon spolnog odnosa, što je razlog zašto seks sada može dovesti do trudnoće, iako je ovulacija za nekoliko dana.

Ublažite menstrualne bolove na prirodan način!

Dan 13

Razina estrogena dramatično raste, kao i razina hormona LH. LH stimulira sintezu progesterona, koji uzrokuje da razina hormona FSH raste. U roku od 12 sati od ovulacije, tjelesna temperatura se diže, a ako se trudnoća ne dogodi, ostaje visoka do sljedeće menstruacije.

Dan 14

Razina estrogena naglo pada, što uzrokuje da jajnici otpuste jajašce što znači da dolazi do ovulacije. Jaje živi oko 12 do 24 sata.

Dan 15 (može se produžiti na dan 24)

Prazan folikul izlučuje sve veće količine estrogena i progesterona kako bi pripremio maternicu za moguću trudnoću. Razine hormona FSH i LH počinju padati.

Dan 17

Kada tjelesna temperatura ostaje visoka tri dana za redom, općenito znači da je plodno razdoblje završilo.

Dan 18

Cervikalna sluz postaje mutna.

Dani 21 do 22

Razina progesterona je na vrhuncu.

Šest stvari koje vam poručuje neredovita menstruacija!

Dan 25

Žuto tijelo se raspada. Ako nije oplođeno jajašce, razina progesterona počinje opadati i cervikalna sluz je ljepljiva. Ukoliko je došlo do oplodnje, razina progesterona je i dalje visoka.

Dan 27

Sluzi nema ili je suha.

Dan 28

Razina estrogena i progesterona se smanjuje. Sluz je gusta. Ako niste trudni, mjesečnica će početi sutra.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije