Kako do željene trudnoće

Kako do željene trudnoće

Kako do željene trudnoće
  • Objavljeno: Srijeda, 05.10.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Prirodno planiranje obitelji

Za pravilno razumijevanje prirodnog planiranja obitelji važno je poznavati neke termine kao opće pokazatelje mogućnosti zanošenja u prirodnom ciklusu i iznošenja trudnoće.

Vjerojatnost začeća u jednom menstruacijskom ciklusu je termin poznat kao fekundibilitet, i iznosi oko 25 posto. Fekunditet je sposobnost iznošenja trudnoće po jednom menstruacijskom ciklusu i nešto je niži. A ako par ne postigne trudnoću tijekom jedne godine nezaštićenog spolnog odnosa (bez kontracepcije), govorimo o sterilitetu.

Valja istaknuti da 75 posto brakova koji žele trudnoću to postignu tijekom jedne godine nezaštićenog spolnog odnosa. Ostalih 10 posto žena zanese tijekom dvije godine braka, a 10 - 15 posto brakova je neplodno. Uzroci neplodnosti su brojni i predmet su istraživanja i liječenja liječnika koji se bave ginekološkom endokrinologijom.

Hipotetski, ako biološki zdrav par počne s trudnoćom sa 22 godine života, uz uredan spolni život i dojenje može imati 11 djece, a bez laktacijske amenoreje (izostanak menstruacije uzrokovan dojenjem) i 15 djece tijekom reproduktivnog razdoblja života.

Problemi vezani uz željenu trudnoću danas su, nažalost, sve izraženiji. Način života prisiljava bračne parove da se kasno odlučuju na djecu najčešće zbog egzistencijalnih i drugih socijalnih problema. A sposobnost zanošenja i iznošenja trudnoće s godinama se znatno smanjuje. Tako je sposobnost zanošenja u žena od 25. do 34. godine poremećena u 13 posto slučajeva, a u žena od 35. do 44. godine fekunditet iznosi čak 30 posto. Uz to, novinski i stručni članci znatno se više bave objašnjenjima o načinima zaštite od neželjene trudnoće nego temama kako do željene trudnoće. Tako se parovi koji se odluče na trudnoću često nađu u nedoumici kad nakon nekoliko mjeseci nema rezultata. No, treba imati na umu da učestalost zanošenja iznosi samo 25 posto po menstruacijskom ciklusu biološki zdravog para uz uredan spolni život (biološki zdrav par podrazumijeva uredan spermiogram muškarca, menstruacijski ciklus i hormonski status žene, morfologiju njezinih spolnih organa i uredan spolni život).

Vitashop

Najnovije

Najčitanije