Ulazite li u menopauzu?

Ulazite li u menopauzu?

Ulazite li u menopauzu?
  • Objavljeno: Nedjelja, 19.12.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

U ranoj fazi menopauze, može doći do nekih vrlo stvarnih fizičkih simptoma.

Smanjenje funkcije jajnika, jedan od ranih stadija menopauze, može dovesti do određenih simptoma. Većina žena će doživjeti barem neke od navedenih simptoma, bez obzira na njihovu dob. Mogu trajati godinama, kao i što se razina hormona može mijenjati. Težina simptoma često ovisi o tome nastupaju li promjene postupno ili naglo.

Debljanje

Debljanje često rezultira više kruškolikim oblikom tijela, gdje se dodatna težina nakuplja oko bokova, bedara i stražnjice. Nakon što se funkcija jajnika počinje smanjivati, ženski metabolizam masti se redistribuira. Održavajte zdravu tjelesnu težinu kako bi pomogli spriječiti kardiovaskularne bolesti ili druge dugoročne zdravstvene probleme.

Suha koža ili svrbež kože

Suhoća je čest simptomom mnogih žena tijekom hormonalne promjene. Također, vaša koža može biti preosjetljiva ili peckati.

Bore

Dok se neke bore pojavljuju zbog starenja, dodatne hormonske promjene uzrokuju da koža izgubi elastičnost i postaje tanja. Bore se mogu početi pojavljivati oko očiju, obraza i usni.

Gubitak kose ili prorjeđivanje kose

Budući da folikuli trebaju estrogen, gubitak kose ili prorjeđivanje je rezultat smanjenja razine estrogena. Kosa se može činiti neobično suhom ili krhkom što može biti znak početne promjene hormona.

Povećana dlakavost na licu

S obzirom na niske razine ženskih hormona u vašem tijelu, muški hormoni imaju veliki utjecaj na povećanje rasta dlačica. To može uključivati povećan rast dlačica (ili tamnije, grublje dlačice) na bradi, gornjoj usnici, grudima (uključujući i oko bradavice) ili abdomenu.

Promjene mirisa tijela

Pojačan miris tijela povezan je s hormonalnim promjenama koje nemaju nikakve veze sa znojenjem. Metabolizam se mijenja i tijelo se samo po sebi rješava viška otpada zbog hormonske neravnoteže.

Promjene na noktima

Kako hormoni osciliraju, nokti na rukama i stopalima mogu postati mekši i pucati.

Suhe oči

Promjene u hormonima obično doprinose isušivanju kože, ali i oči mogu biti suhe. Ovaj tip hormonskih promjena doprinosi problemima sa suhim očima i pratećim simptomima kao što su iritacija očiju i zamagljen vid.

Emocionalne promjene

Promjena razine hormona (bez obzira na uzrok), mogu stvoriti emocionalne uspone i padove. Često, ovi simptomi su izraženiji nego fizički simptomi.

Osjećaj slabosti

Ponekad promjene razine hormona mogu uzrokovati osjećaj slabosti. Nažalost, teško je odrediti točan osjećaj, osim da se osjećate čudno.

Razdražljivost i agresivnost

Ako se osjećate razdražljivo ili neobično agresivno, to može biti zbog promjene u ravnoteži hormona. U stvari, ovo je jedan od najčešćih emocionalnih promjena koje žene doživljavaju.

Promjene raspoloženja

Promjene raspoloženja su još jedna velika emocionalna promjena potaknuta promjenom razine hormona. Neke žene ove promjene pripisuju PMS-u. Reagirajući na promjene razina estrogena, žene imaju emocionalne  uspone i padove. Osjećaj tuge je tipičan kada se smanjuje funkcija jajnika, ili teške kliničke depresije.

Nervoza i anksioznost

Uz anksioznost, postoji osjećaj da nešto nije kako treba. Anksioznost uključuje simptome poput drhtanja, znojenja, te lošeg spavanja.

Problemi s pamćenjem

Problemi s pamćenjem također mogu biti vezani za promjene u jajnicima. Iako ne postoji poznata veza između pamćenja i promjene hormona, mnoge žene iskuse neku vrsta kratkoročnog gubitka pamćenja. Neki vjeruju da je to povezano sa stresom, pogotovo kada se menopauza događa u mladoj dobi.

Zbunjenost ili nedostatak koncentracije

Žene koje doživljavaju promjene u razini hormona također mogu imati poteškoća u koncentraciji.

Umor i nedostatak energije

Umor je jedan od najčešćih simptoma promjene razine hormona. Opisuje se kao uporni osjećaj slabosti, umora i smanjenja razine energije. Iako mnoge žene imaju i poteškoće sa spavanjem, umor i nedostatak energije ne uzrokuju pospanost. Dok umor i nedostatak energije nisu emocionalnih simptomi, oni lako mogu pogoršati mnoge druge emocionalne simptome.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Poboljšajte zdravlje štitnjače

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije