Mitovi o sigurnom seksu i seksualnom zdravlju

Mitovi o sigurnom seksu i seksualnom zdravlju

Mitovi o sigurnom seksu i seksualnom zdravlju
  • Objavljeno: Srijeda, 30.12.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Mit: možete dobiti spolnu bolest preko wc školjke

Spolno prenosive bolesti ili infekcije ne mogu dugo živjeti izvan tijela, pogotovo ne na hladnoj površini poput wc školjke. Nisu prisutne ni u urinu, tako da su šanse da se zarazite zanemarivo male.

Ono o čemu trebate brinuti je  na primjer, ljubljenje jer se tako može prenijeti herpes, dok se genitalne bradavice, herpes, svrab i stidne uši mogu prenijeti dodirom genitalnih područja.

Mit: Ne možete zatrudnjeti ako prvi put imate spolne odnose

Vjerojatnost da ćete zatrudnjeti nakon prvog seksualnog odnosa je ista kao i kod svakog sljedećeg odnosa. U stvari, neke statistike kažu da 20% ljudi zatrudni u roku mjesec dana od prvog spolnog odnosa.

Mit: Ne mogu zatrudnjeti za vrijeme mjesečnice

To je malo vjerojatno, ali ipak moguće, pogotovo ako ne koristite kondome ili neki drugi oblik kontracepcije. Neke žene imaju duge mjesečnice koje se preklapaju s početkom ovulacije, što znači da mogu biti plodne, iako imaju menstruaciju.

Recimo da imate kratki ciklus (21 dana, na primjer) i mjesečnicu koja traje tjedan dana. Ako imate spolni odnos pred kraj razdoblja, mogli biste zatrudnjeti jer spermatozoidi mogu živjeti i do 72 sata u reproduktivnom traktu.

Mit: Žene trebaju Papa test kada navrše 18 godina

U 2003, Američka udruga opstetričara i ginekologa promijenila je svoju preporuku za Papa test. Prethodno se test preporučivao odmah nakon prvog seksualnog odnosa ili u dobi od 18 godina, što god se dogodi prvo.

Sada se Papa test ne preporučuje ženama dok nisu spolno aktivne oko tri godine, odnosno dok ne navrše 21 godinu.

Rano uzimanje Papa test može se činiti bezopasno, ali stres i neugoda mogu navesti mlade žene da izbjegnu posjet ginekologu.

Mit: Pilula za "jutro poslije" izaziva pobačaj

Plan B, također poznat kao "morning after" pilula, nije isto što i pilule koje uzrokuju pobačaj. U stvari, ako uzmete pilulu kada ste već trudni neće se ništa dogoditi.

U prethodnim istraživanjima, više od 30% spolno aktivnih adolescenata je izjavilo da vjeruju da hitni kontraceptiv izaziva pobačaj.

Mit: Pilule debljaju

Iako istraživanja ne mogu dokazati korelaciju između oralnih kontraceptiva i debljanja, ovo je još uvijek zajedničko vjerovanje među ženama svih dobi.

Mit: Intrauterini uložak nije siguran za adolescentice

Intrauterini uložak se uvodi kroz vrat maternice i postavlja se u maternicu kako bi spriječio trudnoću. Budući da ne morate uzeti tabletu svaki dan, pogodan je za duže sprečavanje trudnoće.

Zastarjele informacije tvrde da može povećanje rizik od upalne bolesti zdjelice u žena ispod 18 godina.

Danas se smatra sigurnom i visoko djelotvornom metodom kontrole rađanja.

Mit: Ispiranje je zdrav način održavanja higijene vagine

Prirodne bakterije koje se nalaze u vagini pomažu u održavanju vagine čistom i zdravom, a ispiranje može poremetiti ravnotežu i proširiti vaginalne infekcije u jajovode, maternicu i jajnike. Osim toga, ispiranje ne štiti od spolno prenosivih bolesti ili trudnoće. U stvari, ispiranje olakšava ženama da zatrudne jer gura spermatozoide u rodnicu.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije