Najbolje povrće za zdravlje

Najbolje povrće za zdravlje

Najbolje povrće za zdravlje
  • Objavljeno: Četvrtak, 16.01.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Sve vrste povrća imaju blagotvorno djelovanje na zdravlje. No, postoje neke vrste povrća za koje je dokazano da su hranjivije, u odnosu na druge.

Najbolje od svega jest što su ove vrste povrća pristupačne, lake za pripremu i neće imati negativne posljedice na  vaš budžet.

Brokula

Odličan je izvor antioksidanata, beta karotena, vitamina C i folne kiseline. Sve ove tvari održavaju imunološki sustav, smanjuju rizik od nastanka raka, katarakte i srčanih bolesti. Brokula je također odličan izvor topivih i netopivih vlakana.

Mrkva

Odličan je izvor beta karotena i ima moćno antioksidacijsko djelovanje. Mrkva je pristupačna, ukusna i može se pripremati na razne načine. Nutritivne tvari iz mrkve će se najbolje apsorbirati u tijelo ako ju konzumirate uz malo masti pa predlažemo maslinovo ulje.

Špinat

Ovo zeleno lisnato povrće je jedno od najzdravijih vrsta povrća na svijetu. Sadrži karotenoide koji imaju antikancerogeno djelovanje. Špinat je jedan od najboljih izvora željeza. Nemojte ga previše termički obrađivati jer će izgubiti svoja nutritivna svojstva.

Kelj

Odličan je izvor antioksidacijskih vitamina A, C i K. Također sadrži fitonutrijente i brojne tvari koje sprječavaju nastanak raka. Kao i špinat, kelj nemojte previše termički obrađivati jer će izgubiti svoja nutritivna svojstva.

Cikla

Ima odlično protuupalno i detoksikacijsko djelovanje. Najčešće ju konzumiramo kao salatu, čime zapravo i unosimo najviše ljekovitih tvari. Cikla je također moćna u smanjenju rizika od nastanka različitih vrsta raka.

Batat

Batat ili slatki krumpir je odlična zamjena za klasičan krumpir. Jako je dobar izvor beta karotena, mangana i vitamina C i E. Batat možete pripremati na jednak način kao i klasičan krumpir, a uživat ćete u novim okusima i prednostima za zdravlje.

Prokulice

Prokulice su odličan izvor folne kiseline, vitamina C i K, i vlakana. Prokulice velikom broju ljudi nisu ukusne zbog intenzivnog i pomalo gorkastog okusa. No, stručnjaci ističu, zbog visoke koncentracije nutritivnih tvari svakako se isplati uvrstiti ih u svakodnevnu prehranu.

Patlidžan

Odličan je izvor antioksidanata koji smanjuju rizik od nastanka raka, snižavaju razinu krvnog tlaka i sprječavaju nastanak bolesti srca i srčanog udara. Kora patlidžana je jako hranjiva, stoga ju nemojte uklanjati.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije