Najbolje povrće za zdravlje
Sve vrste povrća imaju blagotvorno djelovanje na zdravlje. No, postoje neke vrste povrća za koje je dokazano da su hranjivije, u odnosu na druge.
Najbolje od svega jest što su ove vrste povrća pristupačne, lake za pripremu i neće imati negativne posljedice na vaš budžet.
Brokula
Odličan je izvor antioksidanata, beta karotena, vitamina C i folne kiseline. Sve ove tvari održavaju imunološki sustav, smanjuju rizik od nastanka raka, katarakte i srčanih bolesti. Brokula je također odličan izvor topivih i netopivih vlakana.
Mrkva
Odličan je izvor beta karotena i ima moćno antioksidacijsko djelovanje. Mrkva je pristupačna, ukusna i može se pripremati na razne načine. Nutritivne tvari iz mrkve će se najbolje apsorbirati u tijelo ako ju konzumirate uz malo masti pa predlažemo maslinovo ulje.
Špinat
Ovo zeleno lisnato povrće je jedno od najzdravijih vrsta povrća na svijetu. Sadrži karotenoide koji imaju antikancerogeno djelovanje. Špinat je jedan od najboljih izvora željeza. Nemojte ga previše termički obrađivati jer će izgubiti svoja nutritivna svojstva.
Kelj
Odličan je izvor antioksidacijskih vitamina A, C i K. Također sadrži fitonutrijente i brojne tvari koje sprječavaju nastanak raka. Kao i špinat, kelj nemojte previše termički obrađivati jer će izgubiti svoja nutritivna svojstva.
Cikla
Ima odlično protuupalno i detoksikacijsko djelovanje. Najčešće ju konzumiramo kao salatu, čime zapravo i unosimo najviše ljekovitih tvari. Cikla je također moćna u smanjenju rizika od nastanka različitih vrsta raka.
Batat
Batat ili slatki krumpir je odlična zamjena za klasičan krumpir. Jako je dobar izvor beta karotena, mangana i vitamina C i E. Batat možete pripremati na jednak način kao i klasičan krumpir, a uživat ćete u novim okusima i prednostima za zdravlje.
Prokulice
Prokulice su odličan izvor folne kiseline, vitamina C i K, i vlakana. Prokulice velikom broju ljudi nisu ukusne zbog intenzivnog i pomalo gorkastog okusa. No, stručnjaci ističu, zbog visoke koncentracije nutritivnih tvari svakako se isplati uvrstiti ih u svakodnevnu prehranu.
Patlidžan
Odličan je izvor antioksidanata koji smanjuju rizik od nastanka raka, snižavaju razinu krvnog tlaka i sprječavaju nastanak bolesti srca i srčanog udara. Kora patlidžana je jako hranjiva, stoga ju nemojte uklanjati.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345