Od čega mi se vrti u glavi?

Od čega mi se vrti u glavi?

Od čega mi se vrti u glavi?
  • Objavljeno: Srijeda, 11.02.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Riječ je samo o trenutku: odjednom ti se počne vrtjeti u glavi, sljepoočnice ti počnu titrati, glava boljeti i kao da te tijelo više ne sluša. Doista strašno. Vrtoglavice traju po nekoliko sekundi, ali nakon toga ostavljaju osjećaj slabosti i izgubljenosti. Problem je što se, dok ne bude uspostavljena točna dijagnoza, uvijek pomisli na najgore: tumor na mozgu, bolest očiju, upalu uha.

Prije svega, potrebno je odmah isključiti poremećaj u uhu kao uzrok vrtoglavice jer takav uzrok podrazumijeva slušne smetnje, kao što su zviždanje, zujanje, osjećaj zaglušenosti ili loše percepcije zvuka. No, u slučaju vratnog kralješka alarm je bol u vratu, zatiljku i ramenima, ukočenost mišića i otežano pomicanje glave u bilo kojem smjeru. Kao što se vidi iz Ivine priče, u pravilu se ide k ortopedu ili fizioterapeutu koji, uz pregled i posebne testove, propiše rendgen kralježnice. Iz nalaza se vidi je li kralježnica izgubila svoju normalnu zakrivljenost, što u mišićima uzrokuje bolnu kontrakciju.

Ukliješteni vrat

Savršen timski rad prednjih i stražnjih mišića pomaže da se glava rastereti i daje joj lakoću i fleksibilnost. No, ako su pregibači preslabi, rastezači se, kako bi to nadoknadili, skraćuju i skupljaju. Pritom "prignječe" sedam kralježaka, koji na taj način gube svoju funkciju. Stručnim se terminima kaže da će zahvaćeni kralješci progresivno reducirati svoj range of motion, ograničavajući pokret samo na savijanje i rotaciju. Što više kralježaka zablokira, jača je artroza vratnih kralježaka.

Možda je anemija

Znatan gubitak krvi zbog obilnih menstruacija, čestih kod adolescentica, otvara vrata kroničnoj anemiji, odnosno, nedostatku željeza. U tom su slučaju vrtoglavice popraćene umorom, slabošću i nesvjesticom. Prije nego što se pribjegne raznim nadopunama željeza, potrebno je pronaći uzrok problema. Često je to hormonalna neravnoteža, fibromi ili polipi na maternici. Svakako se uputite ginekologu.

Prepoznajte suptilne simptome anemije!

Teturaju zbog dijete

Vječno su na dijetama, sve češće na svoju ruku iz prehrane izbacuju meso. I onda odjednom počnu teturati zbog vrtoglavice kao posljedice anemije. Kako se to ne bi dogodilo, svaka dijeta treba sadržavati dobar omjer namirnica bogatih željezom, kojih u velikim količinama ima u jetri, crvenom i bijelom mesu, žumancu, dagnjama i kamenicama. Željezo koje se nalazi u špinatu, grahu i leći organizam lošije asimilira.

Mozak u black outu

A što imaju zajedničko ošamućenost i mišićno-koštani poremećaj? Dovoljno se sjetiti da unutar vratnog kralješka prolaze male arterije koje stižu u stražnji dio mozga, takozvani mali mozak, i onda u veliki, gdje je centar za ravnotežu. Kod žena koje pate od bolova u kralježnici, ove se arterije sužavaju i nastaje neugodno prskanje na dijelovima mozga na koji su vezane. Smanjeni dotok krvi šalje impuls centru za ravnotežu i tada počinje vrtoglavica koja može biti subjektivna - pacijentica ima osjećaj da lebdi - ili objektivna - osoba miruje, ali se sve u njoj počinje vrtjeti. Grozno iskustvo koje se može dogoditi bez nekog vidljivog razloga, ali se u pravilu manifestira nakon grubog pokreta glavom. Kao što se to dogodilo Ivi, protagonistici iz naše priče, dok se pokušala parkirati.

Svi koraci terapije

Kako se liječi bol u vratnom kralješku? Može li se djelovati preventivno i izbjeći pojavu vrtoglavica? U akutnoj fazi malo se toga može učiniti.

Ne micati se i čekati da vrtoglavica prođe sama od sebe (srećom, traje samo nekoliko sekundi), zato što upravo takvi mikropokreti glave uzrokuju problem. Nakon toga potrebno je opustiti mišiće kralježnice, i to jednostavno tako da se to mjesto utopli (dovoljan je šal oko vrata) i namazati mašću za opuštanje mišića.

U sljedećem trenutku, nakon što prođe kriza, dobro je reagirati unaprijed i dogovoriti ciklus fizioterapija, eventualno pojačanih tretmanima strujom kako bi se umanjila bol. Fizioterapija je, dakle, zapravo najbolji analgetik, bez popratnih efekata koje imaju uobičajeni lijekovi.

Fizioterapeut prema napucima ortopeda radi masažu, vuče i izvodi ugodne pokrete s ciljem da opusti napete mišiće. I lagana tjelovježba pomaže da se svakodnevne aktivnosti, kao što su vožnja, čitanje ili podizanje vrećica nakon kupovine, rade u što ispravnijem položaju.

Saznajte više o bolovima u vratu i potiljku!

Osteopat ili kiropraktičar?

Za uklanjanje vrtoglavica, dragocjeni su tretmani kod kiropraktičara ili osteopata. Dva slična zanimanja, koja uglavnom izazivaju pomutnju. Da vam pojasnimo, kiropraktičar je specijalist za kralješke, koje vraća na mjesto, dok je osteopat specijaliziran za meka tkiva, kao što su mišići, tetive i ligamenti. Dakle, imate li problema s ukočenošću, obratite se kiropraktičaru, a ako su vam zgrčeni mišići, obratite se osteopatu.

Kad se radi o zubima

Uzrok napetosti u vratu mogu biti i usta, točnije rašireni fenomen zvan zubno začepljenje. Zubi koji su ispali ili su razmaknuti te loše napravljene proteze izazivaju konstantnu napetost mišića čeljusti ili vilice, koja se onda odražava na vratni kralježak. U tom slučaju kiropraktičar ili osteopat upućuju pacijenta zubaru, koji će mu u tu svrhu ugraditi most, implantate, aparatić, koji su nužni kako bi se spojio gornji i donji zubni otvor. Nakon toga vrtoglavice će nestati.

Efekt straha od novog

A od čega pate žene koje imaju vrtoglavice bez nekog vidljivog razloga? Reakcija je to na događaj koji ih plaši: preseljenje, novi posao, bolest drage osobe, rođenje djeteta. Kao što se ukoče vratni mišići, tako se i naš pravi "ja" zablokira i dolazi do snažne emotivne zakočenosti. Točnije, fizičko je stanje dobro, ali se psiha nije u stanju suočiti s novom situacijom. Ali, to je i poziv upomoć onima koji tu osobu okružuju. To je kao da drugima pokušavamo reći: "Gubim ravnotežu, poduprite me, pomozite mi da ponovno stanem na noge."

Vitashop

Najnovije

Najčitanije