Prirodna pića u službi vašeg srca

Prirodna pića u službi vašeg srca

Prirodna pića u službi vašeg srca
  • Objavljeno: Četvrtak, 23.08.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Bolesti srca mogu biti genetski predodređene, ali ih se može i treba spriječiti. Svi smo već puno puta čuli kako, da bismo održali srce zdravim, trebamo zdravo jesti i redovito se kretati. Ipak, to nije jedini način. Ono što pijete također igra važnu ulogu. Donosimo vam listu pića koja stručnjaci preporučuju za zaštitu i zdravlje srca.

Kava

Sadrži antioksidanse u većoj mjeri nego kakao ili čaj. Osim što je odličan izvor antioksidansa, kava je dostupna i pristupačna, što znači da ju možete redoviti piti, odnosno ispijati.

Jedno istraživanje koje je uključivalo više od 83.000 žena je ustanovilo kako one, koje piju najmanje 2 šalice kave dnevno, imaju čak 20% manji rizik od nastanka srčanog udara. Stručnjaci savjetuju da kavu pijete umjereno, a izbjegavajte ju jedino ako patite od problema sa spavanjem. Također, najbolje bi bilo kada biste ju pili bez šećera ili sa smeđim šećerom.

Provjerite kako kava smanjuje rizik od nastanka raka debelog crijeva!

Sok od šipka

Sok od šipka se zadnjih nekoliko godina nije konzumirao u značajnim količinama. Ipak, njegova popularnost sve više raste, a kalifornijski znanstvenici su ustanovili da je jedan od najboljih izvora antioksidansa. Redovita konzumacija šipka smanjuje kolesterol, potiče cirkulaciju krvi u srce i sprječava pojavu krvnih ugrušaka koji povećavaju rizik od nastanka srčanog udara.

Pijte svježi sok od šipka koji ne sadrži konzervanse ni zaslađivače jer u protivnom nećete dobiti nikakvu korist za zdravlje. Možete ga samo dodatno narušiti.

Crno vino

Sadrži mnogo tvari koje štite srce i kardiovaskularni sustav, uključujući resveratrol - polifenol koji se nalazi u grožđu i postaje još koncetriraniji nakon procesa izrade vina. Iz tog razloga vino ima bolji učinak od samog soka od grožđa. Resveratrol ima antioksidativno djelovanje čime štiti krvne žile i sprječava pojavu krvnih ugrušaka.

Također, postoje neki dokazi da umjerena konzumacija crnog vina može povećati razinu dobrog (HDL) kolesterola, a stručnjaci savjetuju da žene ne popiju više od 150ml dnevno, a muškarcima je gornja granica 300ml dnevno.

Provjerite zašto je dobro popiti čašu crnog vina!

Crni čaj

Crni čaj prolazi kroz proces fermentacije nakon koje se lišće suši i mrvi. Ovaj proces mijenja kemijski sastav lišća. Nastaju snažni antioksidansi koji poboljšavaju zdravlje srca. Crni čaj smanjuje rizik od srčanog udara, smanjuje razinu lošeg (LDL) kolesterola, jača krvne žile i poboljšava protok krvi. Nije loše za jedan "običan" napitak!

Što duže namačete čaj u vodi, to su njegova ljekovita svojstva učinkovitija, stoga se svakako odlučite za toplu varijantu crnog čaja jer je ledeni razrijeđen. Izbjegavajte flaširane čajeve bilo koje vrste jer oni brzo gube svoja ljekovia svojstva. Također nemojte koristiti zaslađivače, upotrijebite med i pijte nekoliko šalica dnevno.

Zeleni čaj

Kao i crni, zeleni čaj sadrži antioksidanse koji čine čuda našem zdravlju. Glavna razlika jest u tome da zeleni čaj ne prolazi kroz proces fermentacije. Jedno istraživanje je pokazalo da se konzumacijom zelenog čaja smanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja. Ima protuupalno djelovanje, smanjuje rizik od nastanka krvnih ugrušaka i smanjuje razinu lošeg kolesterola. Zeleni čaj pripremajte na isti način kao crni i popijte oko 3 šalice dnevno.

Pripremite najjači čaj na svijetu - već za 24 sata možete uočiti nevjerojatnu promjenu na tijelu!

Voda

Dehidracija može povećati rizik od nastanka bolesti krvožilnog sustava. Kada tijelo nema dovoljno vode, krv postaje gušća zbog čega srce mora utrošiti više energije da bi ju pumpalo kroz tijelo. Kronična dehidracija može uzrokovati visoki krvni tlak, koji se najbolje tretira pijenjem dovoljne količine vode.

Brojna su istraživanja pokazala kako se rizik od bolesti kardiovaskularnog sustava značajno smanjuje tijekom unosa dovoljne količine vode. Niti jedna tekućina neće ljudsko tijelo hidratizirati bolje od vode, a uz to je odlična za zdravlje srca.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije