Problemi s mjesečnicama - kada je vrijeme za brigu?

Problemi s mjesečnicama - kada je vrijeme za brigu?

Problemi s mjesečnicama - kada je vrijeme za brigu?
  • Objavljeno: Nedjelja, 17.06.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kada je u pitanju menstruacija, ideja normalnog ciklusa varira od žene do žene, što znači da nešto što je za jednu pravilno i normalno, drugoj može biti znak nepravilnosti. Primjerice, nekim ženama menstruacija traje 2 dana, dok je drugima menstruacija, koja ne traje 5 ili više dana znak nepravilnosti.

Ublažite menstrualne bolove pomoću ovih namirnica!

Osim ako nije trudna, ženi menstruacija počinje 14 dana nakon ovulacije. Međutim, ovaj period od ovulacije do menstruacije nije isti kod svih žena. Generalno je mišljenje da ciklus traje 28 dana, počevši od dana kada je menstruacija započela u jednom mjesecu pa do dana kada počne menstruacija u idućem mjesecu. Međutim, trajanje ciklusa nije isto kod svake žene, što je sasvim normalno.

Broj dana tijekom kojih traje menstruacija također nije svim ženama isti. Nekim ženama traje samo 1 dan, a nekima 10 dana. Prosječna količina krvi koju žena izgubi tijekom menstruacije je oko 35 mililitara ili 7 žličica, a normalni raspon gubitka krvi je od 10 do 80 mililitara (2 do 16 žličica).

Kada se trebate zabrinuti?

Iako je svaka žena drugačija, neke situacije su zabrinjavajuće za sve žene, zbog čega je potrebno reagirati i potražiti pomoć liječnika, a to su:

  • Izostanak menstruacije od 3 mjeseca.
  • Razmak između dviju menstruacija koji traje manje od 21 dan.
  • Menstruacija koja traje duže od 10 dana.
  • Krvarenje između dviju menstruacija.
  • Ne pojavljivanje prve menstruacije nakon dobi od 16. godina.
  • Svaka menstruacija koja je drugačija od uobičajene.
  • Svaka menstruacija koja zahtijeva više od 2 promijenjena uloška u jednom satu.

Provjerite zašto menstruacija kasni!

Što ako imate problema s menstruacijom?

Abnormalne menstruacije su često rezultat poremećaja u procesima ovulacije, koji mogu biti potaknuti stresom, hormonskom neravnotežom ili naglim mršavljenjem, odnosno debljanjem.

Drugi uzroci mogu biti dobroćudni polipi koji se lako uklanjaju. Međutim, uvijek je potrebno obaviti pretrage kako bi se utvrdilo da ne predstavljaju ozbiljnu prijetnju zdravlju.

Nenormalna menstrualna krvarenja mogu biti znak trudnoće ili pak raka maternice. Stoga je važno da se za svako nenormalno krvarenje obratite svome ginekologu koji će obaviti sve potrebne pretrage.

Sve u svemu, kako biste bili sigurni da je s vašim zdravljem sve u redu, pratite svoje tijelo jer ono vam gotovo uvijek signalizira da postoji problem kojeg je potrebno riješiti na vrijeme.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije