Mitovi o raku dojke

Mitovi o raku dojke

Mitovi o raku dojke
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 02.07.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Rak dojke je najčešći zloćudni tumor kod žena u svijetu. Redovitim pregledima i samopregledima rak dojke se može otkriti na vrijeme pa ženin život ne mora biti ugrožen.

Uzrokuju li dezodoransi ili kontracepcijske pilule rak dojke? Može li svakodnevno korištenje mobitela više od 10 minuta uzrokovati rak dojke? Pretjerano konzumiranje pomfrita također uzrokuje rak dojke ili? Stručnjaci nam donose odgovore na ta i slična pitanja.

Dezodoransi uzrokuju rak dojke

Jedan od mitova koji najviše plaši žene je onaj da korištenje dezodoransa uzrokuje rak dojke. Jedna teorija tvrdi kako dezodoransi sprječavaju znojenje i izlučivanje toksina i time uzrokuju rak dojke. Još jedna teorija tvrdi da je aluminij, koji se nalazi u dezodoransima, kancerogen. Međutim, istraživanje provedeno 2002. godine nije pronašlo nikakvu povezanost između dezodoransa i raka dojke.

Još jedna teorija tvrdi da tijelo apsorbira kemikalije iz dezodoransa, kao što su parabeni koji potom ulaze u krvotok. Istraživanje provedeno 2004. godine je pronašlo malu količinu parabena u uzorku raka dojke, ali nisu ustanovili nikakvu konkretnu povezanost, a isto tako nisu ustanovili izvor parabena.

Pomfrit uzrokuje rak dojke

Istraživanje provedeno 2005. godine pokazalo je da, ukoliko djevojčice predškolske dobi pretjerano konzumiraju pomfrit imaju veći rizik od nastanka raka dojke kasnije u životu. Tako su stručnjaci ustanovili da 5 porcija pomfrita tjedno vašoj kćeri može rizik od nastanka raka dojke povećati za 27%.

Drugo veliko istraživanje, koje je provedeno 2010. godine, nije pronašlo nikakvu poveznicu između akrilamida (kemikalije pronađene u hrani pripremanoj na visokoj temperaturi) i rizika od raka dojke, endometrija i jajnika.

Pobačaj uzrokuje rak dojke

Znamo da žene koje su prošle kroz normalnu trudnoću i rodile imaju smanjeni rizik od nastanka raka dojke. Žene koje su rodile prije dvadesete imaju najmanji rizik od nastanka raka dojke, za razliku od žena koje rode nakon tridesete. Međutim, stručnjaci ističu kako ne postoji dovoljno dokaza koji bi upućivali na to da pobačaj povećava rizik od nastanka raka dojke.

Velike grudi povećavaju rizik od nastanka raka dojke

Ovo je još jedan mit za kojega nema dovoljno znanstvenih dokaza. Dok pregled grudi može biti nešto teži ako su one veće i rak može biti prisutan duže vrijeme, a da se ne primijeti, ne postoji dokaz da  velike grudi povećavaju rizik od nastanka raka.

Bojanje kose uzrokuje rak

Vjerovali ili ne, neke boje za kosu su na bazi estrogena, a povećana razina estrogena povećava rizik od nastanka raka dojke. Zbog toga neki misle da redovito bojanje kose uzrokuje apsorbiranje velike količine estrogena, čime se povećava rizik. Međutim, putem bojanja kose apsorbira se jako mala količina estrogena. Ne postoji dovoljno dokaza koji bi upućivali da može povećati rizik od nastanka raka dojke.

Kava uzrokuje rak dojke

Ne postoji niti jedan dokaz koji bi uputio da kava povećava rizik od nastanka raka. Naime, istraživanje koje je trajalo 10 godina je pokazalo da žene koje svakodnevno piju kavu nemaju nimalo veći rizik od nastanka raka u odnosu na žene koje ne piju kavu uopće ili rijetko. Ukoliko pijete razumne količine kave, vaš rizik od nastanka raka dojke se neće povećati, ali ni smanjiti.

Kontracepcijske pilule uzrokuju rak dojke

Dokazi koji upućuju na štetno djelovanje pilula nisu dovoljno jaki. Također, stručnjaci često ističu istraživanje koje je provedeno 2006. godine. U tom istraživanju su sudjelovale žene u dobi od 35 do 64 godine. Ispitivali su žene koje boluju od raka dojke, kao i one koje ne boluju. Uspoređivali su sveukupno zdravlje, obiteljsku anamnezu i sličnosti, kao i razlike u konzumiranju pilula. Zaključak? Ne postoji značajna poveznica između konzumiranja pilula i nastanka raka dojke.

Preuski grudnjaci uzrokuju rak dojke

Ovaj mit je započeo 1995. godine kada su stručnjaci izjavili da preuski grudnjaci ometaju rad limfnog sustava, zbog čega se toksini zadržavaju u tijelu i uzrokuju rak dojke. Međutim, mnoge su zdravstvene institucije opovrgnule ovu tezu jer nema dovoljno dokaza koji bi ju potkrijepili.

Težina ne igra važnu ulogu

Tjelesna težina igra važnu ulogu kod povećanja ili smanjenja rizika od nastanka raka dojke. Istraživanje provedeno 2011. godine je pokazalo da žene u postmenopauzi, koje su prije menopauze imale indeks tjelesne mase (BMI) 30 ili veći, imaju 35 do 39% veći rizik od nastanka raka dojke.

Zašto težina postaje važan faktor u postmenopauzi još uvijek nije poznato, ali stručnjaci vjeruju da je to zato što masnoća djeluje kao zaliha estrogenu. Što je postotak masti tijela veći, to će više estrogena tijelo pohranjivati, a povišena razina estrogena znači i povišeni rizik od nastanka raka dojke.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije