Vaše tijelo na PMS-u!

Vaše tijelo na PMS-u!

Vaše tijelo na PMS-u!
  • Objavljeno: Utorak, 31.12.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

2 tjedna prije menstruacije

Hipofiza počinje s oslobađanjem hormona koji potiču oslobađanje jajašca i pripremaju ga za oplodnju. Ovi hormoni direktno šalju signale jajnicima da je vrijeme za začeće.

Jajnici su primili poruku. Oni počinju s otpuštanjem najzrelijeg jajašca u jajovod, a njegovo putovanje do maternice će trajati nekoliko dana.

U međuvremenu, jajnici oslobađaju estrogen. Ovaj hormon signalizira maternici da prilagodi svoju sluznicu embriju.

U iduća 2 tjedna

Kako maternica prilagođava tkivo i dotok krvi, vaši jajnici počinju oslobađati hormon koji potiče trudnoću - progesteron. Tjelesna temperatura može porasti za koji stupanj, iako vi to možda nećete ni primijetiti.

Progesteron također širi mliječne žlijezde u vašim grudima. Velika je vjerojatnost da će vaše grudi malo narasti i postati osjetljive.

Progesteron također utječe na kemijski sastav mozga i oslobađanje serotonina koji regulira vaše raspoloženje.

Također može stimulirati rad amigdale, dijela mozga koji je zaslužan za emocije. Rezultat su 2 najčešća simptoma PMS-a: razdražljivost i anksioznost.

U međuvremenu, estrogen i progesteron marljivo rade kako bi pripremili vašu maternicu. Crijeva se počinju opuštati kako bi napravila mjesta za maternicu koja se širi.

Kako se maternica širi, tako se i vi širite i dolazi do još jednog čestog simptoma - nadutosti. Povećana osjetljivost na inzulin može potaknuti žudnju za hranom.

Početak menstruacije

Neoplođeno jajašce je dovoljno dugo čekalo, a maternica osjeća da je cijela zbrka i priprema bila uzaludna. Razina progesterona i estrogena značajno pada, zbog čega se svi simptomi polako ublažavaju.

No, zabava nije potpuno gotova. Stanice maternice počinju oslobađati prostaglandine koji pomažu u oslobađanju viška tkiva i krvi. Oni potiču mišiće maternice na kontrakciju, proces koji je poznatiji kao menstrualni grčevi.

Prostaglandini također mogu uzrokovati mučninu i povraćanje. Njihovo djelovanje se ublažava uzimanjem protuupalnih lijekova ili vježbanjem.

Iako vam se može činiti da krvi ima u izobilju, prosječan gubitak krvi tijekom menstruacije je od 2 žlice do 1 šalice.

Kraj menstruacije

Izdržali ste! Ipak, vaši jajnici polako počinju s pripremom idućeg jajašca kojeg će otpustiti pa cijeli proces počinje iznova.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije