Menstrualni disk: po čemu se razlikuje od menstrualne čašice?

Menstrualni disk: po čemu se razlikuje od menstrualne čašice?

Menstrualni disk: po čemu se razlikuje od menstrualne čašice?
  • Objavljeno: Petak, 05.08.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Oni dani u mjesecu sami po sebi su već najgori periodi za žene koje jednostavno moramo proći, no kroz godine smo se susretale s raznim metodama i rješenjima kako bismo mogle taj tjedan proživjeti što bezbolnije i jednostavnije. U moru menstrualnih proizvoda, postoji i jedan novi koji još nije toliko popularan, a to je menstrualni disk.

Menstrualni disk alternativa je tradicionalnim pomagačima, a najsličniji je menstrualnoj čašici zbog oblika načina na koji se postavlja. U nastavku donosimo i glavne razlike i sličnosti između ova dva proizvoda, kako biste se mogli odlučiti koja je alternativa prihvatljivija prema vašem mišljenju, ali i je li to zaista za vas.

Kako se postavlja menstrualni disk

Na prvi pogled, menstrualni diskovi mogu biti pomalo zastrašujući. Za razliku od čašice zvonolikog oblika, plitki su i široki, no vrlo jednostavni za postavljanje. Disk se postavlja između prostora iza grlića maternice i stidne kosti.

Obavezno operite ruke prije samog postavljanja. Namjestite se u položaj koji vam je najudobniji i pritisnite s obje strane disk, kako bi bio debljine tampona. Zatim ćete ga umetnuti u okomitom položaju, na način da potpuno prekriva vaš cerviks, odnosno gurate ga sve dok stražnji dio diska ne bude iza vrata maternice. Zatim jednostavno nagnete prednji dio diska prema gore kako biste ga postavili na mjesto iza stidne kosti. Glavna razlika s menstrualnom čašicom je da se postavlja više u vaginalnom kanalu.

Menstrualni disk sakuplja krv u mekanu vrećicu koja je visi s fleksibilnog prstena izrađenog od medicinskog polimera. Polimer se zagrijava na temperaturu vašega tijela i postaje savitljiviji, prilagođavajući se vašem tijelu. Kao i kod menstrualne čašice, preporučeno je mijenjati ga minimalno svakih 12 sati, ali ovisno o količini krvarenja, možda ćete trebati i češće (6 do 8 sati prva dva dana vaše menstruacije).

https://youtu.be/3Fy_CuMQK8I

Prednosti menstrualnog diska

Disk je idealno rješenje za one koji su alergični na tradicionalne proizvode ili ih jednostavno ne vole zbog osjećaja neugode. Također, može vam uštedjeti novac, ali djeluje i kao ekološki prihvatljivo rješenje za sve koji promiču održiv način života. Tijekom života, korisnici uložaka i tampona bacaju na tisuće proizvoda koji završavaju na odlagalištima.

Još jedna stvar po kojoj se razlikuje od menstrualne čašice je mogućnost penetrativnog seksa za vrijeme nošenja. Jedini je proizvod uz koji ćete izbjegnuti sav nered koji bi mogao nastati prilikom seksa za vrijeme menstruacije. Prema mišljenju mnogih, diskovi su udobniji od tampona, a ako želite koristiti lubrikant dok ga nosite, pobrinite se da se sastojci lubrikanta i materijal diska slažu. Razlog tomu je da, ako koristite lubrikant na bazi silikona zajedno sa silikonskim diskom, možete oštetiti materijal samog diska.

Nedostaci i rizici menstrualnog diska

Dok su menstrualne čašice u nekoliko slučajeva bile povezane s rizikom šoka toksičnog sindroma (TSS), s diskovima ne postoje ozbiljni rizici. Toksični šok sindrom je rijetka bakterijska infekcija koja može ozbiljno oštetiti kožu i organe ako se ne tretira. Iako svatko može dobiti TSS, uključujući muškarce i djecu, približno 50 posto slučajeva događa se kod žena kada imaju menstruaciju. Postoje razne teorije o tome zašto je tampon povezan s TSS-om; ako se ostavi predugo, tampon može postati plodno tlo za bakterije dok upotreba tampona s velikom sposobnosti upijanja mogu oštetiti vaginu pa bakterije mogu ući u krv.

Jedna od glavnih razlika između menstrualne čašice i menstrualnog diska je taj da čašica obično dolazi s drškom na dnu za umetanje i uklanjanje, ali disk ne, što bi nekima moglo stvoriti strah od nemogućnosti uklanjanja.

Naposljetku, koji god proizvod odabrali, uvijek pazite da je u skladu s priznatim zdravstvenim standardima i da je hipoalergen. Ako mislite da ste alergični na neki od materijala menstrualnog proizvoda, posavjetujte se s liječnikom. Ukoliko koristite lubrikant kada nosite disk ili čašicu, odaberite onaj na bazi vode jer će lubrikant na bazi silikona oštetiti silikonsku čašicu ili disk.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije