Problemi s menstruacijom

Problemi s menstruacijom

Problemi s menstruacijom
 • Objavljeno: Nedjelja, 11.12.2011.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:

Ciklus svake žene je drugačiji

Nekim ženama mjesečnice zadaju malo ili nimalo brige. Međutim, neke žene imaju fizičke i / ili emocionalne simptome neposredno prije i tijekom menstruacije. Od teških krvarenja i izostanaka menstruacije do naglih promjena raspoloženja, ovi simptomi mogu poremetiti život žene.

Većina problema koji se vežu uz menstrualni ciklus ima jednostavna objašnjenja i niz mogućih rješenja koji mogu ublažiti simptome. Ako su vaše menstruacije odjednom potpuno drugačije od onoga na što ste navikli, potrebno je razgovarati s liječnikom o tome. Kada se simptomi precizno dijagnosticiraju liječnik vam može pomoći da izaberete najbolji oblik liječenja kako bi menstrualni ciklus ponovno bio normalan.

Mjesečnica je dio menstrualnog ciklusa, niza promjena koje se javljaju u jajnicima, maternici, vagini i grudima, u prosjeku, svakih 28 dana. Neki normalni menstrualni ciklusi su malo duži, a neki malo kraći. Prosječna mjesečnice traje oko pet do sedam dana.

Vrste menstrualnih poremećaja

Ako vam jedan ili više simptoma prije ili tijekom mjesečnice uzrokuje problem, možda imate jedan od menstrualnih poremećaja:

​​menoragija - teška menstrualna krvarenja
amenoreja - privremeni ili potpuni izostanak mestruacije
metroragija - nepravilno i često krvarenje
dismenoreja - bolne menstruacije
predmenstrualni sindrom (PMS)
predmenstrualni disforični poremećaj

​​Menoragija - teška menstrualna krvarenja

Jedna od pet žena krvari tako jako tijekom mjesečnice da to ometa njene normalne aktivnosti.

Teška menstrualna krvarenja mogu se pojaviti u različitim fazama života, tijekom tinejdžerskih godina i krajem 40-ih ili početkom 50-ih godina.

Teška menstrualna krvarenja mogu biti uzrokovana:

 • hormonalnom neravnotežom
 • abnormalnostima u maternici
 • medicinskim stanjima

Mnoge žene s teškim menstrualnim krvarenjima krive hormone za svoje stanje. Vaše tijelo može proizvoditi previše ili premalo estrogena ili progesterona.

Na primjer, mnoge žene s teškim menstrualnim krvarenjima ne ovuliraju redovito. Ovulacija se događa oko 14 dana normalnog menstrualnog ciklusa. Promjene u razinama hormona pomažu potaknuti ovulaciju.

Provjerite što menstrualni ciklus otkriva o vašem zdravlju!

Određena medicinska stanja mogu uzrokovati teška menstrualna krvarenja:

 • problemi sa štitnjačom
 • poremećaji zgrušavanja krvi, kao što je Von Willebrandova bolest
 • idiopatska trombocitopenična purpura, poremećaj krvarenja kojeg karakterizira premalo trombocita u krvi
 • bolesti jetre ili bubrega
 • leukemija
 • lijekovi

Ostala ginekološka stanja koja mogu biti odgovorna za teška krvarenja uključuju:

 • komplikacije zbog intrauterinog uloška
 • fibroidi
 • pobačaj
 • ektopična trudnoća, što se događa kada se oplođeno jajašce počne razvijati izvan maternice, obično u jajovodima

Ostali uzroci prekomjernog krvarenja uključuju:

 • infekcije
 • prekancerozna stanja endometrija

Amenoreja - privremeni ili potpuni izostanak mestruacije

Ovo stanje je normalno prije puberteta, nakon menopauze i tijekom trudnoće. Ako nemate menstruaciju, a ne spadate ni u jednu od ovih kategorija, onda trebate razgovarati sa svojim liječnikom.

Postoje dvije vrste amenoreje, primarna i sekundarna.

Primarna amenoreja se dijagnosticirana ako se menstruacija nije pojavila do 16 godine. To obično uzrokuje neki problem endokrinog sustava. Ponekad se javlja zbog premale tjelesne težine povezane s poremećajima prehrane, prekomjernog vježbanja ili zbog lijekova. Može biti uzrokovana i nizom drugih stvari, kao što je problem s jajnicima, područjem mozga koji se naziva hipotalamus ili genetskim abnormalnostima. Odgođeno sazrijevanje hipofize je najčešći razlog, ali treba u suradnji s liječnikom otkriti pravi razlog.

Sekundarna amenoreja se dijagnosticira ako su redovite mjesečnice iznenada prestale prije tri mjeseca ili to traje dulje. Može biti uzrokovana problemima koji utječu na razinu estrogena, uključujući stres, gubitak težine, tjelovježbu ili bolesti.

Osim toga, problemi koji utječu na hipofizu (kao što je povišena razina hormona prolaktina) ili štitnjaču (uključujući hipertireozu ili hipotireozu) mogu uzrokovati sekundarnu amenoreju. To stanje se također može pojaviti ako ste imali ciste jajnika ili su jajnici kirurški odstranjeni.

Dismenoreja - bolne menstruacije

U nekom trenutku u životu većina žena ima menstrualne grčeve prije ili tijekom menstruacijem dismenoreja. Za neke, to je dio redovitog menstrualnog ciklusa. Ali ako su grčevi posebno bolni i uporni, možda imate dismenoreju i trebali biste posjetiti liječnika.

Ublažite menstrualne bolove pomoću ovih namirnica!

Bolove uzrokuju kontrakcije maternice koje uzrokuju prostaglandini, tvari slične hormonima. Ako imate jake menstrualne bolove, možda ćete primijetiti da se javlja proljev ili povremeni osjećaj slabosti. To je zato što prostaglandini ubrzavaju kontrakcije u crijevima, što rezultira proljevom i nižim krvnim tlakom.

Predmenstrualni sindrom (PMS)

PMS je pojam koji se obično koristi za opisivanje različitih fizičkih i psihičkih simptoma povezanih s menstrualnim ciklusom. Oko 30 do 40 posto žena ima teške simptome. Simptomi PMS-a su obično teži od karakterističnih blagih predmenstrualnih simptoma.

Postoji više od 150 dokumentiranih simptoma PMS-a od kojih je najčešći depresija. Simptomi se javljaju oko pet do sedam dana prije mjesečnice i nestaju ubrzo nakon početka menstruacije.

Fizički simptomi povezani s PMS-om:

 • nadutost
 • otečene, bolne grudi
 • umor
 • zatvor
 • glavobolja

Emocionalni simptomi povezani sa PMS-om:

 • ljutnja
 • tjeskoba ili zbunjenost
 • promjene raspoloženja i napetost
 • plakanje i depresija
 • nedostatak koncentracije

Čini se da PMS uzrokuje podizanje i pad razine hormona estrogena i progesterona, što može utjecati na kemijsku ravnotežu u mozgu, uključujući i promjene razine serotonina koji ima jak utjecaj na raspoloženje. Nije jasno zašto neke žene imaju jači PMS, ali znanstvenici misle da je to zato što su neke žene osjetljivije od drugih na promjene u razinama hormona.

Simptomi PMS-a mogu biti teži nakon svake trudnoće i mogu se pogoršati s godinama do menopauze.

Predmenstrualni disforični poremećaj

Predmenstrualni disforični poremećaj je daleko teži od tipičnog PMS-a. Oko 3 do 8 posto žena koje pate od predmenstrualnog disforičnog poremećaja kažu da on značajno ometa njihov život.

Najčešći simptomi su pojačana razdražljivost, anksioznost i promjene raspoloženja. Žene koje imaju povijest depresije, postporođajne depresije ili poremećaje raspoloženja imaju veći rizik od predmenstrualnog disforičnog poremećaja nego druge žene.

Emocionalni i fizički simptomi predmenstrualnog disforičnog poremećaja su ciklički. Kada dođe do menstruacije, simptomi se povuku u roku od nekoliko dana.

Simptomi koji se odnose na depresiju nisu povezani s menstrualnim ciklusom. Bez liječenja, depresivni poremećaji raspoloženja mogu potrajati tjednima, mjesecima ili godinama.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije