Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Pobijedite stres na poslu!

Pobijedite stres na poslu!

Pobijedite stres na poslu!
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 11.03.2013.
  • Broj pregleda: 1.699
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Što ste na poslu više pod stresom, to ste manje produktivni. Stanite na kraj stresu pomoći nekoliko jednostavnih strategija.

Često imate osjećaj da se ne možete kontrolirati? Niste jedini. Prema istraživanjima, veći dio zaposlenika je pod stresom, a ponajviše oni koji su na mjestu pomoćnika. Ovo postaje veliki problem diljem svijeta jer svakodnevni stres povećava rizik od nastanka raznih zdravstvenih problema, uključujući bolesti srca, depresiju i pretilost.

Stres utječe i na produktivnost. Umor i mentalna iscrpljenost vode slaboj koncentraciji i većem broju pogrešaka. U stvari, veliki broj zaposlenika ističe da u prosjeku 1 sat dnevno potroše na smirivanje i ublažavanje stresa na poslu.

No to ne mora biti tako. Smanjite razinu stresa pomoću nekoliko jednostavnih koraka, i to prije nego stres počne negativno djelovati na vaše zdravlje.

Nazovite majku

Majčin glas ima smirujući učinak, čak i kod odraslih ljudi. Jedno istraživanje je pokazalo da osobe koje razgovaraju s majkom nakon obavljanja stresnog zadatka imaju smanjenu razinu kortizola (hormona stresa) u slini i povećanu razinu oksitocina (hormona koji je zaslužan za međusobnu povezanost). Znanstvenici su ustanovili da telefonski razgovor s majkom ima dugoročno djelovanje. Naime, čak sat vremena nakon bit ćete smireni, i to jednako kao da ste bili u istoj prostoriji s majkom.

Tračajte s kolegama

Ako vas postupci vaših kolega uzrujavaju, najbolje bi bilo da svoja iskustva podijelite s nekim drugim. Znanstvenici su otkrili da tračanje može smanjiti razinu stresa. Trebate znati da tračanje ne smije biti zlobno niti širiti negativnu energiju. Tijekom tračanja na poslu se možete koristiti jednom od najboljih taktika. Prvo recite nešto negativno i što vas uzrujava, a na kraju to ublažite komplimentima. Znanstvenici su u jednom istraživanju dokazali da smo za vrijeme tračanja zainteresirani za ono što druga osoba govori, i obrnuto. Taj osjećaj povezanosti nas čini sretnijima te dolazi do povećanog izlučivanja pozitivnih hormona.

Čokolada

Istraživanja su pokazala da čokolada pomaže u opuštanju. U istraživanju su najmanju razinu stresa imali sudionici koji su nekoliko kockica tamne čokolade jeli u razdoblju od 2 tjedna. Držite tamnu čokoladu uvijek pri ruci jer vas može učinkovito smiriti u stresnim situacijama. Ako ste jedna od osoba koja se teško kontrolira u količini konzumiranja čokolade, uzimajte manje čokoladice ili pak odredite porciju od najviše jednog reda čokolade za svaki dan, i na posao ne donosite ništa više od toga.

Ne radite na slobodan dan

U bilo kojem sektoru poslovanja radili, vaš mobitel može zazvoniti bez obzira na to što imate slobodan dan ili vikend. Ako ne očekujete nekakve vijesti i informacije, ugasite mobitel i zaboravite na posao. Mnogi ljudi slobodne dane provode radeći. Sve je to prihvatljivo s vremena na vrijeme, ovisno o situaciji. Međutim, ako to prelazi sve granice i već mjesecima niste bili slobodni za vikend, vrijeme je da nešto poduzmete jer će najviše ispaštati vaše zdravlje.

Odmor smijehom

Ako ste pod stresom izdvojite malo vremena da pročitate neki vic, pogledate smiješan video i slično. Smijanje će vas opustiti, a nakon toga ćete moći produktivno raditi. Znanstvenici su dokazali da smijeh značajno smanjuje razinu hormona stresa (kortizola). Također trebate znati da svoje tijelo možete zavarati. Naime, ako se počnete na silu smijati, mozak će dobiti signal sreće, regulirat će oslobađanje kortizola i povećat će se razina dobrih endorfina i serotonina, hormona sreće i dobrog raspoloženja.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Poboljšajte zdravlje štitnjače

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije