Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Što boja kose otkriva o zdravlju?

Što boja kose otkriva o zdravlju?

Što boja kose otkriva o zdravlju?
  • Objavljeno: Srijeda, 28.03.2012.
  • Broj pregleda: 5.995
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Prirodna boja kose može uistinu puno reći o vašem zdravlju i zdravstvenim rizicima. Posljednjih deset godina istraživanja pokazuju da postoji snažna veza između boje kose i šanse za razvijanje raznih bolesti i poremećaja. Geni koji vašoj kosi daju određenu boju, također utječu na zdravstvene tegobe kao što su Parkinsonova bolest, multipla skleroza i endometrioza.

Crvenokose

Osjetljivost na bol

Prije određenog medicinskog zahvata napomenite liječniku da je vaša prirodna boja kose crvena. Jedno istraživanje je pokazalo da su osobe, kojima je kosa crvena, otpornije na lokalnu anesteziju, naročito onu koja se koristi u stomatologiji. Crvenokosi ljudi mogu trebati i do 20% više lokalne anestezije.

To je zato što melanokortin 1 receptor (MC1R), koji je odgovoran za boju kose, neispravno radi. U stvari, crvena kosa je sama po sebi rezultat mutacije gena. Najbolji način da izbjegnete bol tijekom medicinskog zahvata, primjerice kod odlaska stomatologu, jest da s njime porazgovarate prije samog početka rada.

Parkinsonova bolest

Crvenokosi imaju čak 50% veći rizik od nastanka Parkinsonove bolesti. Gen, koji je odgovoran za crvenu boju kose, je u blizini gena koji, ukoliko mutira, može povećati rizik od nastanka Parkinsonove bolesti. Blizina gena može biti i više nego dovoljna da jedan gen utječe na drugi. Crvenokosi su izloženi većem riziku od nastanka melanoma, a jedno istraživanje je pokazalo da melanom može uzrokovati povećan rizik od nastanka Parkinsonove bolesti.

Razdražljivost

Crvenokosi su češće zabrinuti. To je zato što isti genetski faktor koji kontrolira melanin (DNA koji daje boju kosi) također utječe na to kako vaše tijelo upravlja stresom. Geni odgovorni za sposobnost proizvodnje hormona za borbu protiv stresa se nalaze u blizini MC1R (gena koji kontrolira pigmentaciju kose). Ponekad mutacija gena, koja uzrokuje nastanak crvene boje kose, može uzrokovati neispravnu proizvodnju antistres hormona, što uzrokuje veću vjerojatnost da osoba bude pod stresom.

Plavuše

Problemi s očima

Plavuše imaju veći rizik od nastanka senilne makularne degeneracije, bolesti oka koja može uzrokovati sljepoću. Pogađa žene češće od muškaraca, a i plavuše češće od osoba s drugim bojama kose. Rizik je još veći ukoliko imate plave oči. Znanstvenici tvrde da je povećan rizik uzrokovan nedostatkom pigmenata koji oči i kožu štite od sunca. Kako biste smanjili rizik, svakako zaštitite kožu i oči od sunčevog štetnog djelovanja.

Rak kože

Bez obzira na ten, plavuše se nikada ne bi smjele izlagati suncu bez zaštitnog faktora. Plavuše proizvode manje melanina, stanica koja kosi i koži daju pigmentaciju. Tada može doći do opeklina od sunca i razvoja raka kože. I samo zato što ne vidite sunce, ne znači da ste u potpunosti zaštićeni od njegovih zraka, stoga kožu zaštitite kremom, a oči sunčanim naočalama.

Manji gubitak kose

Plave vlasi su najtanje od svih prirodnih boja kose, što je čini mekšom i sjajnijom. Plava kosa je također prirodno otporna na prorjeđivanje i stanjivanje. Plavuša u prosjeku ima 140.000 vlasi kose, što je daleko više od gustoće bilo kojih drugih tipova kose.

Brinete

Pušenje

Brinete su osjetljivije na utjecaj nikotina. Melanin koji daje kosi smeđu boju, također usporava rad jetre, što otežava razgradnju nikotina, zbog čega nikotin u vašem organizmu ostaje duže. Na taj način se povećava rizik od razvijanja ovisnosti o cigaretama.

Gubitak kose

Brinete imaju veći rizik od pojačanog gubitka kose. Za razliku od plavokosih i crvenokosih vlasi, smeđe vlasi su grublje i deblje, a tijelo ih proizvodi manje. Jedno istraživanje je pokazalo da su više od 30 milijuna žena, s gubitkom kose zapravo brinete. Kako biste spriječili gubitak, povećajte unos željeza, uzimajte 18 miligrama željeza dnevno ili jednu šalicu zobi.

Manji rizik od raka kože

Mnoga istraživanja su pokazala da brinete imaju manji rizik od nastanka niza zdravstvenih problema kao što su melanom, endometrioza ili multipla skleroza. U većini slučajeva  brinete imaju tamniju put, što ih štiti od raka kože, ali i multiple skleroze.

Sijeda kosa

Vaši geni se ne mijenjaju kada kosa sijedi. DNA koji je kosi davao crvenu, plavu ili smeđu boju je još uvijek dio vas. Ako ste prirodno crvenokosi, ali ste posjedili, i dalje imate povećan rizik od nastanka Parkinsonove bolesti. Međutim, ukoliko ste primijetili prijevremenu pojavu sijedih, obratite se liječniku. Stres ili pušenje mogu uzrokovati poremećaje štitnjače, zbog čega dolazi do prijevremene pojave sijedih vlasi.

Komentari

Najnovije

Najčitanije