Što kada nastupi srčani udar?

Što kada nastupi srčani udar?

Što kada nastupi srčani udar?
  • Objavljeno: Utorak, 05.08.2014.
  • Broj pregleda: 960
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Znate li kako prepoznati simptome srčanog udara? Srčani udar se u pravilu javlja kada postoji blokada u arteriji. Ovo je hitan slučaj koji može uzrokovati smrt. Potrebno je djelovati brzo i pravilno. Nemojte ignorirati ni najmanji simptom srčanog udara. Reagiranje na vrijeme će smanjiti oštećenja srca i spasiti život.

Prepoznajte simptome!

Simptomi srčanog udara variraju od osobe do osobe. Ne osjećaju sve osobe iznenadnu i jaku bol na području prsa, što najčešće povezujemo sa srčanim udarom. U stvari, neki srčani udari se javljaju bez ikakvih simptoma. Ovo je najčešće kod osoba koje pate od dijabetesa.

Simptomi srčanog udara se mogu javljati polako, uzrokovati blagu bol i osjećaj nelagode. Mogu se javiti dok se odmarate ili dok ste aktivni. Ovisno o vašoj dobi, spolu i medicinskim stanjima, simptomi mogu biti više ili manje intenzivni.

Najčešći simptomi srčanog udara

Osjećaj nelagode na području prsa, pritisak ili osjećaj da vas nešto guši u sredini prsa, može trajati dulje od nekoliko minuta ili se javljati svakih nekoliko dana.

Bol i nelagoda koja se širi s prsa na ostale dijelove gornjeg dijela tijela, kao što su jedna ili obje ruke, leđa, vrat, zubi i čeljust.

Neobjašnjivo otežano disanje sa ili bez osjećaja nelagode u prsima.

Ostali simptomi mogu biti hladan znoj, mučnina, povraćanje, anksioznost i neobjašnjiv umor.

Bol i osjećaj nelagode na području prsa je najčešći simptom kod muškaraca i žena. No, žene češće doživljavaju i druge simptome. To mogu biti kratkoća daha, mučnina, povraćanje, neobjašnjiv umor, bol u ramenima, vratu, gornjem dijelu leđa ili na području abdomena.

Što učiniti kada nastupi srčani udar?

Ako vi ili netko drugi primjećujete simptome srčanog udara, svakako pozovite hitnu pomoć. Nemojte čekati dulje od 5 minuta. Iako ćete možda htjeti samostalno otići u bolnicu, uvijek je bolje pozvati hitnu pomoć jer se na taj način pruža potrebna terapija na samom putu do bolnice.

Ako ne možete dobiti hitnu pomoć, odvezite osobu u bolnicu. Ako vi doživljavate simptome srčanog udara, nemojte se samostalno voziti, osim ako nemate nikakvog drugog izbora.

Veliki broj ljudi odugovlači s odlaskom u bolnicu jer vjeruju da nije u pitanju srčani udar. No, uvijek je bolje otići u bolnicu, čak i ako je s vašim zdravljem sve u redu.

Neka vrijeme bude na vašoj strani

Brzo i pravilno djelovanje može spasiti život. Ako se terapija primi unutar sat vremena od početka simptoma, srčani udar se može zaustaviti. Dulje čekanje (sat do dva sata) povećava rizik od oštećenja srca i smrti. Sat vremena nakon pojave prvih simptoma od srčanog udara umre čak 50% osoba.

 Što učiniti prije dolaska hitne pomoći?

Ako ste primijetili da osoba iz vašeg okruženja pokazuje simptome srčanog udara, odmah pozovite hitnu pomoć. Potom slijedite ove korake:

  • Probajte osobu što je moguće više umiriti, neka sjedne ili legne.
  • Ako osoba nije alergična na aspirin, dajte mu da ga žvače. Brže počinje djelovati kada se žvače nego kada se samo proguta.
  • Ako osoba prestane disati, počnite s oživljavanjem dok ne stigne hitna pomoć.

Budite spremni

Nitko ne planira srčani udar, ali je uvijek bolje biti spreman. Ovo su samo neki od koraka koje možete napraviti ako želite biti uvijek spremni.

Zapamtite sve simptome srčanog udara. Nemojte zaboraviti da hitnu pomoć trebate pozvati unutar 5 minuta od prvih znakova upozorenja.

Razgovarajte s bližnjima o važnosti brzog zvanja hitne pomoći.

Upoznajte se sa svojim faktorima rizika i načinima pomoću kojih ih možete smanjiti.

Upoznajte se s lijekovima koje možete uzeti kada nastupe simptomi srčanog udara. Najbolje bi bilo da se o tome posavjetujete sa svojim liječnikom.

Najnovije

Najčitanije