Manjak vitamina D

Manjak vitamina D

Manjak vitamina D
  • Objavljeno: Petak, 08.08.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Ako se ne izlažete često suncu, ne konzumirate mlijeko i mliječne proizvode i na veganskoj ste prehrani, imate povećan rizik od manjka vitamina D u tijelu. Ovaj vitamin, poznat i kao vitamin sunca, se u tijelu prirodno proizvodi tijekom izlaganja suncu. Također se nalazi u nekim namirnicama, kao što su riba, bjelanjci i obogaćeni mliječni proizvodi i žitarice.

Vitamin D je neophodan za jake kosti jer pomaže tijelu da apsorbira kalcij iz prehrane. Manjak vitamina D se obično povezuje s problemima sa zdravljem kostiju. Istraživanja pokazuju da vitamin D nije neophodan samo za zdravlje kostiju, već i za zdravlje cjelokupnog organizma.

Bol u kostima i slabost u mišićima mogu značiti da vam nedostaje vitamina D. Ipak, kod mnogih su ljudi simptomi puno blaži i zbog toga je manjak vitamina D ponekad teško dijagnosticirati. Niska razina vitamina D je povezana s:

  • povećanim rizikom od nastanka smrti uzrokovane kardiovaskularnim bolestima
  • smanjenjem kognitivnih sposobnosti
  • pogoršanjem astme
  • povećanim rizikom od nastanka raka.

Znanstvenici upućuju da vitamin D može igrati važnu ulogu u prevenciji i liječenju niza različitih stanja, uključujući dijabetes tipa 1 i 2, visok krvni tlak, intoleranciju na glukozu i multiplu sklerozu.

Uzroci manjka vitamina D

Neadekvatna prehrana

Ako slijedite veganski tip prehrane, izlažete se povećanom riziku od manjka vitamina D u tijelu. Vitamin D pronalazimo u jako malom broju namirnica, a one su uglavnom životinjskog porijekla, uključujući ribu, riblja ulja, bjelanjke, sir, obogaćeno mlijeko i goveđa jetrica.

Ne izlažete se suncu

Tijelo prirodno proizvodi vitamin D tijekom izlaganja suncu. Ako živite na sjevernijim područjima, nosite duge rukave i pokrivate glavu iz vjerskih razloga ili pak patite od stanja koja vas sprječavaju da se izlažete suncu, imate povećan rizik od nastanka vitamina D u tijelu.

Tamnoputi ste

Pigment melanin smanjuje sposobnost tijela da proizvodi vitamin D tijekom izlaganja sunčevim zrakama. Neka istraživanja su pokazala da odrasle osobe, koje su tamnopute (imaju više melanina), imaju veći rizik od nastanka manjka vitamina D u tijelu.

Problemi u radu bubrega

Ponekad bubrezi ne mogu promijeniti vitamin D u aktivan oblik, što je uobičajeni proces starenja. Zato starije osobe imaju povećan rizik od nastanka manjka vitamina D u tijelu.

Problemi u radu probavnog sustava

Određena medicinska stanja, uključujući Chronovu bolest, cističnu fibrozu i celijakliju smanjuju sposobnost probavnog sustava da apsorbira vitamin D iz hrane koju jedete.

Testiranja

Najbolji i najvjerodostojniji način mjerenja vitamina D u tijelu je 25 - hidroksi vitamin D test. Od 20 nanograma po mililitru do 50 nanograma po mililitru se smatra zdravom razinom. Sve ispod 12 nanograma po mililitru upućuje na manjak vitamina D u tijelu.

Liječenje

Manjak vitamina D se liječi unosom veće količine vitamina D putem prehrane i suplemenata. Preporučena dnevna doza vitamina D je 600 internacionalnih jedinica (IJ), za sve osobe u dobi od 1 do 70 godina. Za osobe starije od 70 godina se preporuča 800IJ vitamina D dnevno.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije