Tijelo pušača i nepušača

Tijelo pušača i nepušača

Tijelo pušača i nepušača
  • Objavljeno: Srijeda, 30.07.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Žene

Akne

Pušači imaju veći rizik od nastanka akni. Pušenje oslabljuje cirkulaciju krvi u koži, što povećava rizik od nastanka infekcije. Također, akne kod pušača su puno izraženije i teže se liječe, u odnosu na akne kod nepušača. Kod nepušača je koža puno čišća jer je cirkulacija krvi u koži normalna i odrađuje svoju funkciju. Smanjuje rizik od nastanka infekcija i olakšava liječenje akni.

Dlake na rukama

Dlake na rukama pojačano rastu kod žena pušača jer pušenje povećava razinu muških hormona. Kod nepušača je manji rizik od povećanog rasta dlaka na rukama. Žene nepušači imaju normalnu razinu muških hormona.

Krvne žile

Pušenje povećava rizik od nastanka krvnih ugrušaka i preuranjene smrti. Kod pušača je rizik od nastanka krvnih ugrušaka dvostruko veći, u odnosu na nepušače. Kod nepušača su krvne žile zdravije.

Dah

Pušači imaju loš dah. Čak 20% osoba je prekinulo vezu zbog lošeg daha pušača i pušenja. Loš zadah definitivno nije privlačan. Kod nepušača dah nije neugodan i nema kroničnog kašlja. Istraživanja su pokazala da ljudi više vole ljubiti nepušače.

Lice

Koža pušača ne izgleda zdravo jer kemikalije iz cigarete smanjuju elastičnost kože. Koža koja izgleda staro i obješeno nije privlačna. Lice kod nepušača izgleda zdravo jer u njihovoj krvni nema kemikalija koje će smanjiti elastičnost kože. Nepušenje ima isto djelovanje kao i kozmetika: koža ostaje zdrava i privlačna.

Dlake na licu

Žene koje puše unose kemikalije koje potiču rast dlaka. Cigarete smanjuju razinu ženskih hormona, što u konačnici uzrokuje povećanje razine muških hormona i dlake na licu. Žene, koje ne puše, u pravilu nemaju problema s dlakama na licu jer ne povećavaju razinu muških hormona pušenjem.

Genitalije

Seksualni život žena koje puše nije tako dobar, u odnosu na one koje ne puše. Jetra smanjuje razinu estrogena, što smanjuje želju za seksom. Nepušenje je odlično za zdrav seksualni život. Dim cigarete narušava ravnotežu bakterija koje štite od nastanka infekcija. Žene koje puše imaju veći rizik od nastanka vaginalnih infekcija i bijelog iscjetka neugodnog mirisa.

Kosa

Kosa kod žena koje puše je lomljiva i one imaju povećan rizik od nastanka ćelavosti i prijevremenog rasta sijedih vlasi. Kemikalije iz cigarete se nakupljaju u kosi i uzrokuju pucanje i padanje vlasi prije nego što one potpuno izrastu. Žene koje ne puše imaju ljepšu boju kose i ona je gušća znatno duže nego kod žena koje puše.

Rak pluća

Pušenje je uzrok raka pluća kod 9 od 10 slučajeva raka pluća. Rizik od nastanka raka pluća se povećava ranijim počinjanjem pušenja, dužim pušenjem i količinom pušenja. Kod nepušača je rizik od nastanka pluća jako mali.

Pluća

Pušenje oštećuje pluća i otežava disanje. Pušači ne mogu trčati ili roniti kao nepušači. Starenjem se povećava rizik od nastanka kronične opstruktivne bolesti pluća koja uzrokuje otežano disanje. Kod nepušača je rizik od nastanka infekcija manji. Oni mogu izdržati zahtjevnije fizičke aktivnosti.

Usta

Žuti zubi su nešto što otkriva pušača. Diskoloracija je uzrokovana katranom koji se zadržava u zubnoj caklini. Pušenje može uzrokovati rak usne šupljine. Kod nepušača nema nakupljenog katrana na caklini. Oni imaju čak 4 puta manji rizik od nastanka raka usne šupljine.

Nokti

Žuti nokti su karakteristični za pušače. Kod nepušača nokti nikada nisu žuti zbog nikotina, već prirodne i zdrave boje.

Trudnoća

Fetus žena koje puše je nemiran. Nefiltrirane kemikalije iz cigarete putuju putem pupčane vrpce do fetusa. Na taj način je fetus u još većoj mjeri izložen kemikalijama nego majka. Fetus kod žena koje ne puše je zdrav. Kada žena tijekom trudnoće puši, krvne žile se sužavaju i dijete ne dobiva dovoljnu količinu kisika.

Želudac

Pušači imaju veći rizik od nastanka čira jer cigarete smanjuju sposobnost želuca da se obrani od bakterije Helicobacter pylori. Želudac nepušača ostaje zdrav jer je imunitet jak i može se boriti protiv bakterija, primjerice Helicobacter pylori, koja uzrokuje čir.

Stres

Pušači su izloženi većoj razini stresa od nepušača. Posljedica pušenja je kronična nervoza. To da cigareta smiruje je samo mit. Nepušač ne gleda neprestano na sat, tapka po stolu ili se pita kada će moći zapaliti sljedeću cigaretu. Nepušač je fokusiran na sadašnji trenutak.

Tjelesna težina

Pušaču su uglavnom pretili, naročito na području abdomena. Višak masti se nakuplja i na području struka, bez obzira na to što ne vidite suvišne kilograme. Djevojke u dobi od 16 do 24 godine, koje puše, su najčešće pretile. Nepušači uživaju u zdravoj prehrani, a da to ni ne znaju. Oblik tijela je blizu prosjeka, dok pušači češće imaju suvišne kilograme na području abdomena.

Bore         

Bore se puno prije javljaju kod pušača. Pušenje smanjuje razinu kolagena i elastina, koji koži daju elastičnost i čvrstoću. Nepušači imaju čak 5 puta manje bora od pušača koji puše kutiju cigareta svaki dan u razdoblju od 25 godina.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije