Što vam usporava metabolizam?

Što vam usporava metabolizam?

Što vam usporava metabolizam?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 06.09.2010.
  • Broj pregleda: 10.962
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Vjerojatno ne trebate znanstvenike da vam kažu da se metabolizam usporava s godinama. Prosječna žena dobiva 700 g godišnje tijekom svog odraslog života što je dovoljno da se nakupe neželjeni kilogrami. Naučite kako prilagoditi svoj plan prehrane i zadržati težinu koju želite.

1. Ne jedete dovoljno

Morate smanjiti unos kalorija, ali važno je ne pretjerivati. Premali unos kalorija usporava vaš metabolizam. Kada jedete manje nego što je potrebno za obavljanje bioloških funkcija (oko 1.200 kalorija za većinu žena), vaše tijelo usporava metabolizam. Također počinje trošiti dragocjeno mišićno tkivo za energiju.

Jedući obrok svaka 3 do 4 sata, ostat ćete zadovoljni i smanjit ćete mogućnost prejedanja kasnije u danu.

2. Izbjegavate kofein

Kofein je stimulans centralnog živčanog sustava, tako da može ubrzati metabolizam 5 do 8% što je oko 98 do 174 kalorija dnevno. Prema jednoj japanskoj studiji šalica čaja može ubrzati metabolizam za 12%. Istraživači vjeruju da antioksidans katehin u čaju daje poticaj metabolizmu.

3. Vaši ugljikohidrati su bijeli

Potaknite unos vlakana prelaskom na kruh od cjelovitog pšeničnog zrna, tjesteninu, ali i više voća i povrća. Istraživanja pokazuju da neka vlakana mogu potaknuti sagorijevanje masti za čak 30%. Studije pokazuju da žene koje jedu najviše vlakana dobivaju najmanje kilograma tijekom vremena. Ciljajte na oko 25 g na dan - iznos u otprilike tri serviranja voća i povrća.

4. Vaša voda je sobne temperature

Njemački istraživači su otkrili da konzumacija 6 šalica hladne vode dnevno može ubrzati metabolizam za oko 50 kalorija dnevno što je dovoljno da izgubite 2.5 kg u godini dana.

5. Vaša hrana je prekrivena pesticidima

Kanadski istraživači izvještavaju da prehrana s najviše organoklorina (onečišćujućih tvari iz pesticida, koje su pohranjene u masnim stanicama) usporava metabolizam, možda zato što toksini ometaju energetski proces sagorijevanja. Druga istraživanja naznačuju da pesticidi mogu potaknuti debljanje. Uvijek izaberite organske namirnice kada kupujete breskve, jabuke, paprike, celer, nektarine, jagode, trešnje, zelenu salatu, grožđe, kruške.

6. Vašem obroku nedostaje proteina

Provjerite da su protein sastavni dio svakog obroka. Vaše ga tijelo treba da održi mišiće. Dodajte meso, 2 žlice oraha ili niskomasni jogurt svakom obroku ili međuobroku. Istraživanja pokazuju da protein mogu potaknuti sagorijevanje kalorija za čak 35%.

7. Vaša prehrana treba željezo

Željezom bogate namirnice su neophodne za nošenje kisika kojeg mišići trebaju kako bi se sagorijevale masti. Do menopauze žene gube željezo kroz menstruacije svakog mjeseca. Osim ako ne obnovite zalihe željeza, preuzimate rizik od manjka energije i usporavanja metabolizma. Školjke, nemasno meso, grah, žitarice i špinat su izvrsni izvori.

8. Nedostaje vam taj važni vitamin

Vitamin D je neophodan za očuvanje metabolizama i mišićnog tkiva. Nažalost, znanstvenici procjenjuju da mizernih 4% Amerikanaca starijih od 50 godina uzima dovoljno vitamina D kroz prehranu. Uzmite 90% svoje preporučene dnevne vrijednosti (400 ij) kroz 100g lososa. Ostali dobri izvori su: tuna, škampi, tofu, mlijeko, žitarice i jaja.

9. Pijete previše alkohola

Preskočite drugo piće. Kad pijete alkohol, sagorijevate manje masti.

10. Ne pijete dovoljno mlijeka

Postoje neki dokazi da nedostatak kalcija, koji je uobičajen kod mnogih žena, može usporiti metabolizam. Istraživanja pokazuju da konzumiranje kalcija putem mliječnih proizvoda kao što su nemasno mlijeko i niskomasni jogurt također može smanjiti apsorpciju masti iz drugih namirnica.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije