Utjecaj anoreksije na srce

Utjecaj anoreksije na srce

Utjecaj anoreksije na srce
  • Objavljeno: Nedjelja, 30.03.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Nažalost, anoreksija je rastući problem među djecom i odraslim mladim osobama. Djeca koja pate od anoreksije su najviše ugrožena. Dugo se vjerovalo da je anoreksija problem koji češće zahvaća žene, ali mladi muškarci, kao i muškarci generalno, se u sve većem broju suočavaju s anoreksijom.

Nužno je rano prepoznavanje bolesti i početak liječenja kako bi se spriječilo da anoreksija postane kronična bolest i kako bi se smanjio rizik od potencijalnih komplikacija.

Srce je od svih organa u tijelu najosjetljivije na djelovanje anoreksije. Donosimo vam načine na koje anoreksija šteti zdravlju srca, i to dugoročno.

Smanjenje mišićne mase srca

Kao što se smanjuje mišićna masa u rukama i nogama, smanjuje se i mišićna masa srca. Stjenke srca postaju slabe i tanke. Klijetke srca se povećavaju. Funkcija srca je ometena i ono ne može pravilno pumpati krv.

Razina krvnog tlaka pada, a jetra i bubrezi počinju otkazivati. Srećom, vraćanjem izgubljenih kilograma i unosom potrebnih vitamina i minerala, srce se nakon nekog vremena potpuno oporavlja.

Abnormalni srčani ritam

Kod anoreksije srce može raditi presporo, što je naročito uobičajeno kod osoba koje imaju slabo srce, nevezano uz anoreksiju. Kada je srce slabo, ono svakim otkucajem pumpa manje krvi kako bi održalo zadovoljavajuću cirkulaciju krvi. Anoreksija oslabljuje srce toliko jako da ono ne može pumpati brže. Krvni tlak počinje padati, a organi počinju otkazivati.

No, srce također može raditi i prebrzo. To može povećati rizik od nastanka manjka elektrolita, kao što su kalij i magnezij. Rad srca ovisi o elektrolitima. Kada njihova razina padne, može doći do sužavanja klijetki srca i srčanog udara.

Slabija prilagodba srca promjenama

Naše tijelo radi čudesne stvari, kojih u pravilu nismo niti svjesni. Primjerice, samo sjedenje ili stajanje zahtijeva višestruke kompleksne promjene u tijelu. Krvne žile neprestano moraju regulirati krvni tlak, a srce se prilagođava promjenama.

Kod osoba koje pate od anoreksije ti urođeni refleksi su oslabljeni. To može rezultirati niskim krvnim tlakom dok sjedimo, stojimo ili hodamo. Iz tog razloga anoreksične osobe češće padaju u nesvijest, imaju problema s koncentracijom i promjenama raspoloženja.

Kako možete biti sigurni da je u pitanju anoreksija?

Dijagnosticiranje anoreksije se ne radi olako, moraju se zadovoljiti brojni kriteriji:

Namjerno smanjenje kalorija i unosa hrane kako bi se smanjila tjelesna težina, bez obzira na to što je indeks tjelesne mase normalan.

Intenzivan strah od debljanja i nastanka pretilosti, ponašanje koje otežava nakupljanje kilograma i postizanje zdravije tjelesne težine, intenzivno vježbanje i premali unos kalorija.

Poremećena percepcija o tijelu i težini, poricanje prekomjerne mršavosti i želja za daljnjim mršavljenjem.

Kada se obratiti liječniku?

Ako sebe ili bližnju osobu pronalazite u ovim karakteristikama, što prije se obratite liječniku. Postoje različiti načini liječenja anoreksije, a prvi korak je prepoznavanje. Zapamtite da je glavni uzročnik anoreksije nesposobnost prepoznavanja pothranjenosti i želja za daljnjim mršavljenjem, bez obzira ugrožavanje zdravlja.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije