Kako hormoni štitnjače utječu na srce?

Kako hormoni štitnjače utječu na srce?

Kako hormoni štitnjače utječu na srce?
  • Objavljeno: Srijeda, 19.03.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Mala žlijezda u obliku leptira, koja se nalazi na području vrata ima veliki utjecaj na zdravlje vašeg srca. Štitnjača oslobađa hormone koji reguliraju metabolizam i razinu energije. Kod većine ljudi štitnjača oslobađa idealnu količinu hormona, ali kod nekih oslobađa premalo ili previše. Kada do toga dođe, zdravlje srca može biti ugroženo.

Premalo hormona

Premalo oslobađanje hormona štitnjače (stanje koje se zove hipotireoza) usporava cjelokupni organizam. Prvi simptomi su kroničan umor i naglo debljanje.

Kako razina hormona nastavlja padati, ovi simptomi se pogoršavaju i dolazi do nastanka većeg broja simptoma koji postaju i intenzivniji. To može biti zatvor, razdražljivost i poteškoće s koncentracijom i razmišljanjem.

Kada štitnjača oslobađa premalo hormona, organi dobivaju manju količinu kisika, baš kao i srce. Srce ne može nesmetano raditi i svakom kontrakcijom pumpa manje krvi. Također nije potpuno ispunjeno krvlju.

Povećava se krvni tlak na području ruku i nogu zato što se srce odmara između svake kontrakcije pa su i krvne žile pod većim naporom.

Razina kolesterola i krvnog tlaka naglo raste.

Može doći do komplikacija već postojećih srčanih tegoba i bolesti.

Hipotireoza se može kontrolirati uzimanjem hormona štitnjače.

Previše hormona

Prekomjerno oslobađanje hormona štitnjače ( hipertireoza) potiče tijelo na prekomjeran rad i stavlja ga pod dodatan napor.

Kada štitnjača oslobađa previše hormona, dolazi do poremećaja ravnoteže u radu svih tjelesnih organa. Srce počinje pumpati jače i brže, često previše brzo, ali i nepravilno.

Razina krvnog tlaka se naglo povećava, a žene najčešće osjećaju bol u prsima.

Rizik od nastanka srčanog udara se značajno povećava, čak i kod osoba koje ne pate od srčanih bolesti.

Terapija za hipertireozu ovisi isključivo o uzroku nastanka poremećaja. Srećom, kada je nepravilno otkucavanje srca uzrokovano hipertireozom, simptomi obično nestanu kada se započne propisana terapija.

Ne čekajte dugo za traženje pomoći!

Ako sumnjate na probleme u radu hormona štitnjače, nemojte čekati jer problemi neće nestati sami od sebe.

Ako patite od srčanih bolesti i sumnjate na probleme u radu štitnjače, odmah se obratite liječniku jer je zdravlje cjelokupnog organizma, naročito srca i krvožilnog sustava značajno ugroženo.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Poboljšajte zdravlje štitnjače

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije