Vodič za zdravo srce u tridesetima

Vodič za zdravo srce u tridesetima

Vodič za zdravo srce u tridesetima
  • Objavljeno: Nedjelja, 24.10.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Budite mudri

Znate da se hamburger ne kvalificira kao zdrava hrana za srce. Isto vrijedi i za rođendansku tortu, dimljene sireve, te sve ostale namirnice natovarene mastima. Ali najveća opasnost za srce može biti u vašoj glavi, a ne u vašem tanjuru. Žene u tridesetima često misle da su premlade za bolesti srca, iako su već razvile ozbiljne faktore rizika. U stvari, čak 60 posto žena ispod 40 godina ima barem jedan faktor visokog rizika, kao što je pušenje, povišen kolesterol ili pretilost. Gotovo 20 posto žena nikada nije imalo test kolesterola u krvi, iako se preporučuje jedan najmanje svakih pet godina, s početkom u dvadesetim godinama. Još uvijek imate dovoljno vremena prije nego što dođete u godine stvarno visokog rizika. Posjetite liječnika kako bi obavili pregled, a zatim krenite ozbiljno s odvikavanjem od pušenja, gubitkom težine, pravilnom prehranom i vježbanjem.

Trebate li razmisliti o prestanku uzimanja kontracepcijskih pilula? Da, ako imate više od 35 godina, visoki kolesterol, nekontrolirano visok krvni tlak, BMI preko 30 ili pušite. Oralni kontraceptivi, pogotovo starije verzije s visokim dozama estrogena, pogoršavaju faktore rizika za bolesti srca i povećavaju šanse za krvne ugruške. Novije pilule s manjom dozom mogu biti sigurnije, iako ne postoje podaci koji bi to potvrdili. Ali, dok god nemate bilo koji od tih faktora rizika, možete sigurno koristiti pilule do dobi od 50 ili dok ne dođete u menopauzu.

Skriveni rizici

Nepravilan menstrualni ciklus

Žena s dugom poviješću nepravilnih ciklusa u dobi od 35 godina ima 50 posto veće šanse za srčani udar, donosi velika studija s Harvarda. To može biti zato što su poremećeni ciklusi često povezani s pretilosti. Oni su također znak sindromoma policističnih jajnika, čestog endokrinološkog poremećaja koji povećava rizik od visokog kolesterola, visokog krvnog tlaka, dijabetesa, neplodnosti i akni.

Lijekovi i gubitak težine (po potrebi) mogu držati simptome pod kontrolom i smanjiti rizik od srčanih bolesti. Ipak, ženama koje imaju sindrom policističnih jajnika savjetuje se da provjeravaju kolesterol i šećer u krvi svake druge godine.

Visoki šećer u trudnoći

Ne morate imati gestacijski dijabetes, čak i sumnja na poremećaj je rizična za srce. Istraživanje na University of Toronto je pokazalo da žene koje su imale povećane razine glukoze u trudnoći imaju 19 posto povećan rizik od srčanih bolesti u sljedećih 12 godina. Što možete učiniti sada? Pitajte svog liječnika za više pregleda o potencijalnim srčanim problemima i pazite na svoju težinu.

Niske razine vitamina D

U velikoj finskoj studiji, odrasli u dobi iznad 30 godina koji su imali najnižu razinu vitamina D u krvi su imali 25 posto veću vjerojatnost da umru od kardiovaskularnih bolesti kasnije u životu od onih s najvišim razinama. Vitamin D može zadržati mišićne stanice koje oblažu stjenke arterija zdravima i fleksibilnima, pomaže u održavanju dobrog protok krvi do srca i mozga. Stručnjaci nisu sigurni što je idealno, ali se slažu da treba biti najmanje 30 nanograma po mililitru. Što se tiče dodataka, trenutne smjernice preporučuju 200 IU vitamina D dnevno za osobe u dobi od 19. do 50. godine, 400 IU za ljude u dobi od 51. do 70. godine, i 600 IU za one preko 70 godina, ali većina stručnjaka misli da je 1.000 IU više u skladu s onim što stvarno trebate.

Testovi koje sve žene trebaju obaviti su:

  • krvni tlak, puls, opseg struka i BMI svake dvije godine
  • obiteljska povijest bolesti koju treba nadopunjavati kod svakog posjeta liječniku
  • provjera razine kolesterola svakih pet godina

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije