Što svaka žena treba znati o svom tijelu

Što svaka žena treba znati o svom tijelu

Što svaka žena treba znati o svom tijelu
  • Objavljeno: Četvrtak, 21.10.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Što se događa kada... vjerujete brzim dijetama

Restriktivni planovi mršavljenja su popularniji nego ikad. No, dopustite da razjasnimo nešto: nakon nekoliko dana drastičnog smanjenja unosa hrane, vaš metabolizam počinje usporavati. To je zato što vaš mozak osjeti da nema dovoljno hrane. Tijelo očajnički želi zadržati masne naslage i počinje sagorijevati mišićno tkivo za energiju. Te dvije stvari u konačnici povećavaju postotak tjelesne masti. Nakon nekoliko dana restriktivne dijete, razine omega 3 masti u vašem mozgu mogu padati. Oko 30 posto mozga se sastoji od tih masti, a bez dovoljno njih, možete biti skloniji depresiji.

Najzdraviji i najefikasniji način za gubitak težine je jesti male, uravnotežene obroke i međuobroke svakih nekoliko sati tako da mozak nikada ne pomisli da gladujete. I nikada nemojte jesti manje od 1.200 kalorija dnevno.

Što se događa kada... premalo spavate

Nakon još jedne noći od četiri sata spavanja umjesto osam, osjećat ćete se umorno i, općenito, loše. Imat ćete više poteškoća u obradi kompleksnih informacija, željet ćete jesti više, posebno jednostavne ugljikohidrate poput slatkiša. Zašto? Vaše tijelo želi brz popravak manjka energije na bilo koji način na koji ga može dobiti. Kada ne dobivate dovoljno odmora, vaše tijelo proizvodi manje hormona rasta, supstance koja pomaže regenerirati tkiva.

Točan iznos sna koje vaše tijelo treba varira od osobe do osobe, ali preporuka za žene je ne manje od sedam sati. Muškarcima je potrebno približno osam sati.

Što se događa kada... jedete masne obroke

Jednom kada mastan obrok uđe u tijelo, zasićene i trans masti izazivaju stezanje krvnih žila. One ostaju tako oko četiri sata, povisuju krvni tlak, smanjuju protok krvi i opskrbu kisikom. I ovdje nastaje još veći problem: čim prođu četiri sata, vrijeme je za sljedeći obrok. Odabirete opet masno i ciklus se nastavlja. Netko tko jede na taj način većinu dana gotovo uvijek hoda okolo sa stegnutim arterijama što je najbolji recept za bolesti srca.

Kako bi se osjećali bolje i živjeli dulje, neka masna hrana bude izuzetak, a ne pravilo.

Što se događa kada... popijete čašu vina

Studije su već povezivale umjerenu konzumaciju vina ili piva sa zdravijim srcem. Jedna studija osvjetljava mogući razlog: nakon jednog pića vaše krvne žile se opuste. To je dobra stvar, ali drugo piće uznemiruje krvožilni sustav. Vrijedno je napomenuti da muškarci imaju više enzima za probavljanje alkohola u želucu nego žene. Nakon što popijete više pića, krvi jurne u vaš mozak, a vrijeme reakcije i sposobnost procesiranja informacija se uspori. Jetra umjesto da čisti toksine, usredotočuje se na neutraliziranje alkohola. Istraživanja pokazuju da alkohol može biti dva do tri puta rizičniji za jetru žene, čak i kada muškarac i žena piju istu količinu alkohola.

Čaša vina dnevno je bolja nego nijedna cijeli tjedan ili sedam čaša za vikend.

Što se događa kada... poljubite nekoga

Dodirivanje osobe koju volite pokreće snažne reakcije u tijelu. Jedna je studija švicarskih istraživača otkrila da su mlade žene koje je partner zagrlio prije stresnog događaja imale manje otkucaja srca i manje razine hormona stresa. Dodirivanje također aktivira oslobađanje oksitocina, hormona koji potiče osjećaj bliskosti i može smanjiti percepciju boli. Sve se to događa kod poljupca, maženja, držanja za ruke ili seksualnog odnosa.

Što se događa kada... pretjerate s kofeinom

Minutu nakon konzumacije kofein stupa na snagu. Kada ste dobili više od 250 miligrama kofeina u par sati, vaše tijelo stvara hormone stresa poput adrenalina i kortizola, što povećava broj otkucaja srca, napetost u mišićima i krvni tlak.

Kako biste dobili najviše iz kofeina, pijte kavu u malim količinama tijekom dana, i ograničite se na ukupno 400 miligrama. Nemojte piti kavu nakon 15:00 sati je će ometati vaše spavanje.

Što se događa kada... odete na trčanje

Kardio vježbe kao što su trčanje, biciklizam ili brzo hodanje će vam pomoći da izgubite na težini. Osim svega toga, dobre su za cijelo tijelo i um. Trčanjem više krvi dolazi u mišiće, i oni počinju raditi učinkovitije, a ojačat ćete i mišićna vlakana u srcu. Tada osjećate učinak endorfina koji čini da se osjećate bolje i sretnije. Kada se sve to događa redovito, rizik za probleme sa srcem i rizik od raka se smanjuju. Bonus: vaš metabolizam će ostati aktivan i nekoliko sati nakon tjelovježbe tako da ćete duže sagorijevati kalorije.

Vježbajte barem tri puta tjedno, jer vježba je najbolji lijek.

Što se događa kada... udarite nožni prst

Iako je to samo nožni prst, bol je strašna. Ista stvar se događa s drugim manjim ozljedama, kao što su posjekotine na papir. Istraživanja pokazuju da žene zapravo imaju više receptora boli na koži nego muškarac, tako da doslovce osjećaju više boli.

Trljanje bolje stimulira živce oko ozljede i zbunjuje vaš mozak. A istraživanje je pokazalo da i psovka može pomoći.

Što se događa kada... ste pod stresom

Vaše tijelo reagira na stres lučenjem hormona kortizola i adrenalina, ubrzava disanje i krvni tlak, sve da biste bili spremni da pobjegnete ili se borite bez obzira na opasnost s kojom ste suočeni. U malim dozama, to nije strašna stvar, ali kada stres postane kroničan kortizol ostane visok, a vaše tijelo, srce i um nikad se u potpunosti ne opuštaju. Takav kronični stres povećava rizik od bolesti srca, deprimira vaš imunološki sustav (i raspoloženje) i uzrokuje glavobolje, bol u leđima, čak i debljanje.

Kako si možete pomoći? Vježbajte. Sagorjet ćete masti i smanjiti preopterećenje stresom koje vodi do nakupljanja masti na području trbuha. Čak i samo desetak minuta žustre šetnje može napraviti razliku.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije