Zdravi zubi znače zdravo tijelo

Zdravi zubi znače zdravo tijelo

Zdravi zubi znače zdravo tijelo
  • Objavljeno: Nedjelja, 29.07.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kvalitetna higijena usne šupljine neće samo smanjiti učestalost odlazaka kod stomatologa, već će spriječiti nastanak raznih zdravstvenih problema.

Bolesti srca i moždani udar

Brojna istraživanja su pokazala da upale i bakterije koje se nalaze u ustima i desnima mogu doći do krvožilnog sustava i uzrokovati zadebljanje arterija, što povećava rizik od nastanka srčanog udara. Također se plak sa stijenki krvnih žila može odvojiti, doći do mozga i uzrokovati moždani udar.

Trebate li daljnja uvjeravanja? Britanski znanstvenici su proveli istraživanje u kojemu je sudjelovalo više od 11.000 osoba koje su rekle koliko često vode higijenu usne šupljine. Oni koji su to radili rijetko, imali su za čak 70% veći rizik od nastanka srčanog udara. Dakle, učinite uslugu vašem srcu i održavajte higijenu usne šupljine redovito, barem 2 puta dnevno.

Dijabetes

Doktori su već ustanovili da se kod osoba koje pate od dijabetesa tipa 2 često pojavljuju bolesti desni, ali znanstvenici su ustanovili da se redovitim održavanjem higijene usne šupljine može spriječiti nastanak dijabetesa tipa 2. Kolumbijski znanstvenici su pratili zdravlje 9.296 sudionika u razdoblju od 20 godina te su ustanovili da osobe koje pate od bolesti desni imaju 50% veći rizik od nastanka dijabetesa tipa 2.

Iako je potrebno daljnje istraživanje, jedna znanstvena teorija potvrđuje kako infekcije usne šupljine mogu uzrokovati upale u tijelu, a te upale mogu ugroziti sposobnost tijela da regulira razinu šećera.

Infekcije dišnog sustava

Održavanjem higijene usne šupljine ćete održati zdravlje pluća. Znanstvenici su u jednom istraživanju ustanovili da osobe koje pate od bolesti dišnog sustava kao što su upala pluća, akutni bronhitis ili infekcije gornjih dišnih kanala, ne održavaju kvalitetnu higijenu usne šupljine. Bakterije koje se stvaraju u usnoj šupljini nalaze se i u grlu, a iz grla lako dođu do dišnog sustava i otežavaju disanje. U najozbiljnijim slučajevima mogu uzrokovati ozbiljne bolesti pluća.

Rak dojke

Znanstvenici su otkrili jasnu vezu između oralnog zdravlja i cjelokupnog zdravlja, a sve više istraživanja se fokusira na različite dijelove tijela. Švedski znanstvenici su ustanovili da žene imaju čak 11 puta veću vjerojatnost da će razviti rak dojke ako im nedostaju zubi ili pate od bolesti desni. Iako je istraživanje potrebno nastaviti, sve je više dokaza da loša oralna higijena može negativno utjecati na zdravlje općenito.

Problemi u trudnoći

Ukoliko ste trudni ili planirate trudnoću, morate znati da je to razdoblje u kojem je oralna higijena izrazito važna i mora biti besprijekorna. Zbog hormonskih promjena i povećanog protoka krvi u tijelu tijekom trudnoće, vjerojatno ćete primijetiti neke promjene na zubima i zubnom mesu. Prema američkim znanstvenicima, čak 50% trudnica razvije gingivitis, stanje u kojemu desni krvare, natečene su i osjetljive.

Iako je potrebno nastaviti istraživanje, neki dokazi upućuju na to da su bolesti desni povezane s prijevremenim rođenjem djeteta, niskom porođajnom težinom djeteta i preeklampsijom. Kako biste sačuvali zdravlje usne šupljine, redovito četkajte zube, koristite zubni konac i posjećujte stomatologa.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije