Jesu li obilna menstrualna krvarenja bezazlena?

Jesu li obilna menstrualna krvarenja bezazlena?

Jesu li obilna menstrualna krvarenja bezazlena?
  • Objavljeno: Nedjelja, 22.07.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Sve žene s vremena na vrijeme osjete da su menstrualna krvarenja obilnija nego inače. Srećom, najčešće ono što mi mislimo da je obilno nije dovoljno obilno da bi se dijagnosticiralo kao menoragija - abnormalno obilno menstrualno krvarenje.

Kako znati je li menstrualno krvarenje preobilno? Najlakši način jest da pratite koliko često morate mijenjati uložak ili tampon. Ako je vaša menstruacija obilna toliko da svaka 2 sata morate promijeniti uložak ili tampon, ili ako traje duže od jednog tjedna, moguće je da patite od menoragije, a mi vam donosimo najčešće uzročnike menoragije.

Hormonalna neravnoteža

Hormonalna neravnoteža tijekom puberteta ili menopauze je najčešći uzročnik obilnih krvarenja. Tijekom puberteta se javlja nakon prve mjesečnice i nekoliko godina prije nego se ženi prestane javljati menstruacija. Razina hormona u tijelu značajno utječe na čitavi ciklus pa tako i na samu menstruaciju. Menoragiju je najčešće moguće liječiti kontracepcijskim pilulama ili nekim drugim oblicima hormona.

Fibroidni tumor maternice

Najčešće su benigni (nekancerogeni), a obično se javljaju kod žena u tridesetima ili četrdesetima. Razlog pojave fibroidnog tumora maternice još uvijek je nejasan, ali je jasno da postoji veza s estrogenom. Postoji nekoliko vrsta operativnih zahvata kojima se fibroidni tumor maternice uklanja (miomektomija, ablacija, arterijska embolizacija maternice i histerektomija). Kod liječenja nekih žena se uspješnim pokazalo uzimanje progesterona. Ako slučaj nije hitan, liječnik će preporučiti čekanje do ulaska u menopauzu kada se tumor smanji i povuče.

Cervikalni polipi

To su male izrasline koje su najčešće benigne, a javljaju na površinskom dijelu sluznice vrata maternice. Uzrok nastanka cervikalnih polipa još uvijek nije jasan ali se smatra da nastaju pod utjecajem povišene razine estrogena ili začepljenja krvnih žila maternice. Cervikalni polipi se javljaju kod žena starijih od 20 godina koje su već rodile.

Endometrijski polipi

To su najčešće nekancerogene izrasline koje izviru iz sluznice maternice. Njihov nastanak se povezuje s viškom estrogena nakon hormonalne terapije ili nekih vrsta tumora. Endometrijski polipi se liječe pomoću histeroskopije, dilatacije i kiretaže.

Lupus

To je kronična upalna i autoimuna bolest koja se može javiti na više dijelova tijela, naročito na koži, zglobovima, krvi i bubrezima. Uzrok lupusa je nejasan, ali stručnjaci vjeruju da veliku ulogu igra genetska predispozicija, a znanstvenici su ustanovili da ekološki čimbenici, infekcije, stres, hormoni, određeni lijekovi, izlaganje UV zrakama i određene vrste antibiotika (penicilin) mogu uzrokovati nastanak lupusa.

Upalna bolest zdjelice

Označava infekciju jednog il više organa koja zahvaća maternicu, grlić maternice i jajovode. Najčešći uzrok je spolno prenosiva bolest, ali se zna javljati i nakon poroda, pobačaja ili ginekoloških zahvata. Uglavnom se liječi antibioticima.

Rak vrata maternice

Javlja se kada stanice vrata maternice počnu nekontrolirano rasti. Više od 20% slučajeva raka vrata maternice je uzrokovanu humanim papiloma virusom (HPV). Liječe se uklanjanjem zahvaćenih dijelova tijela ili kemoterapijom.

Rak maternice

Zahvaća unutarnji dio maternice (endometrij). Javlja se kada abnormalne stanice počnu nekontrolirano rasti i može zahvatiti i druge organe. Od ove vrste raka najčešće obolijevaju žene iznad 50. godine. Liječi se histerektomijom ili kemoterapijom.

Intrauterini uređaji

Žene koje koriste ovaj oblik kontracepcije često imaju obilnija krvarenja. Trebaju sr obratiti liječniku kako bi ustanovio je li takav oblik zaštite primjeren ili trebaju razmisliti o drugačijem obliku zaštite.

Von Willebrandova bolest

To je nasljedni poremećaj zgrušavanja krvi do kojega dolazi zbog nedostatka proteina koji je ključan za adheziju tromobocita. Za liječenje se koriste DDAVP, krioprecipitat i svježe smrznuta krvna plazma. Koristi se i nadomjesna terapija faktorom zgrušavanja koji nedostaje.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Poboljšajte zdravlje štitnjače

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije