Ženska neplodnost - uzroci, simptomi, testiranja i liječenje

Ženska neplodnost - uzroci, simptomi, testiranja i liječenje

Ženska neplodnost - uzroci, simptomi, testiranja i liječenje
  • Objavljeno: Petak, 15.08.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Što uzrokuje neplodnost kod žena?

Neplodnost je nemogućnost začeća nakon godinu dana nezaštićenih odnosa. I muškarci i žene mogu biti neplodni. Kod oko 1/3 slučajeva neplodnosti razlog su muškarci, kod 1/3 slučajeva razlog su žene, a kod preostale 1/3 radi se o kombinaciji faktora. Kod oko 20% parova uzroci se ne mogu utvrditi.

Žene se rađaju s ograničenim brojem jajnih stanica. Dakle, starenjem se broj i kvaliteta jajašaca smanjuje. Šanse za začeće se smanjuju se od 3% do 5 % godišnje nakon 30. godine života. To smanjenje plodnosti je još izraženije nakon 40. godine života.

Ženska neplodnost također može biti uzrokovana brojnim čimbenicima, uključujući:

Oštećenja jajovoda

Oštećenje jajovoda može spriječiti kontakt između jajeta i spermija. Zdjelične infekcije, endometrioza i operacija zdjelice mogu dovesti do stvaranja ožiljaka i oštećenja jajovodne cijevi.

Hormonalni uzroci

Neke žene imaju problema s ovulacijom. Ne dolazi do sinkroniziranih hormonalnih promjena koje vode do otpuštanja jajašca iz jajnika i zadebljanja endometrija zbog priprema za oplodnju jajašca. Ti se problemi mogu otkriti pomoću bazalne tjelesne temperature, trakica za predviđanje ovulacije i krvnih testova za otkrivanje razine hormona.

Cervikalni uzroci

Mali broj žena može imati problema s vratom maternice, zbog kojeg spermiji ne mogu proći kroz cervikalni kanal. Mogu biti uzrokovani abnormalnom proizvodnjom sluzi ili kirurških zahvatom cerviksa. Ovaj problem se može tretirati s intrauterinom oplodnjom.

Problemi s maternicom

Abnormalna anatomija maternice, prisutnost polipa i mioma.

Neobjašnjiva neplodnost

Neplodnost kod oko 20% parova neće moći  biti određena pomoću trenutno dostupnih metoda istraživanja.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije