Neplodnost

Neplodnost

Neplodnost
  • Objavljeno: Petak, 15.04.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

O neplodnosti

Neplodnost je vrlo značajan javnozdravstveni problem, kako u Hrvatskoj tako i u cijelom svijetu.

Ljudska vrsta ima najslabiju sposobnost prokreacije u prirodi. Naime, plodnost žene je i u normalnim prirodnim uvjetima vrlo niska. Ukoliko mladi zdravi par ima spolni odnos točno u trenutku ženine ovulacije, šansa da žena zatrudni je svega 25%. U žena starijih od 40 godina ta se šansa smanjuje na vrlo niskih 5%. Veliki postotak trudnoća propada vrlo rano (takozvana biokemijska trudnoća) pa slijedom svega navedenog dolazimo do vrlo bitne spoznaje koja govori kako vjerojatnost rađanja živog djeteta po jednom menstruacijskom ciklusu iznosi tek oko 10%.

Smatra se da trenutno u svijetu od neplodnosti pati približno 15% populacije, a neplodnost je problem koji je prisutan u svim zemljama neovisno o razini razvijenosti pojedine zemlje.

Kako bi uopće mogli govoriti o neplodnosti pojedinog para moramo poznavati i samu definiciju neplodnosti. Neplodnost možemo podijeliti u dvije osnovne podskupine.

Primarna neplodnost je nemogućnost postizanja trudnoće kod mladog para koji ima redovite, nezaštićene spolne odnose tijekom godine dana.

Sekundarna neplodnost je nemogućnost postizanja trudnoće nakon barem jedne prethodne trudnoće.

Potrebno je spomenuti i pojam umanjene plodnosti, a koji se odnosi na stanje u kojem zdravi par u plodnom razdoblju života trudnoću postiže nakon dužeg razdoblja nego je to slučaj kod normalno plodnog para.

Dakle, mladi zdravi parovi trebaju biti strpljivi, a stručnu medicinsku pomoć potražiti tek nakon godine dana u kojoj su redovito održavali nezaštićene spolne odnose koji nisu završili trudnoćom. Kod starijih parova ovaj se period skraćuje na 6 mjeseci zbog opadanja kvalitete jajne stanice starenjem žene. Za razliku od parova u kojima je žena mlađa od 35 godina, parovi u kojima je žena starija od 35 godina trebaju medicinsku pomoć potražiti već nakon šest mjeseci bezuspješnih pokušaja ostvarivanja trudnoće.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije