Dezintegrativni poremećaj u djetinjstvu

Dezintegrativni poremećaj u djetinjstvu

Dezintegrativni poremećaj u djetinjstvu
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 16.04.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Dezintegrativni poremećaj u djetinjstvu, također poznat kao Hellerov sindrom, je stanje u kojem se djeca razvijaju normalno do dobi od 2 do 4 godine, ali onda dolazi do teškog gubitka socijalnih, komunikacijskih i drugih vještina.
Kategorija: Dječje bolesti

Uzroci dezintegrativnog poremećaja

Nema poznatog uzroka dezintegrativnog poremećaja u djetinjstvu. Teorija je da je nenormalan gen uključen u ranim fazama razvoja, prije rođenja, te da taj gen utječe na druge gene koji koordiniraju djetetov razvoj mozga. Okolišni faktori, kao što su toksini ili infekcije, mogu pridonijeti tim efektima.

Također je moguće da autoimuni odgovor može igrati ulogu u razvoju dezintegrativnog poremećaja u djetinjstvu. Imunološki sustav primijeti normalne tjelesne komponente kao strane i napada ih.

Dezintegrativni poremećaj u djetinjstvu često se pojavljuje zajedno s drugim stanjima, uključujući:

Tuberous sclerosis

U tom stanju, benigni tumori rastu u mozgu.

Skladištenje lipida

Kod ove rijetke skupine nasljednih metaboličkih poremećaja, toksično nakupljanje viška masti (lipida) pojavljuje se u mozgu i živčanom sustavu.

Subakutni sklerozirajući panencefalitis

Ova kronična infekcija mozga uzrokovana je oblikom virusa ospica koja dovodi do upale mozga i smrti živčanih stanica.

Nepoznato je da li ta stanja igraju ulogu u nastanku dezintegrativnog poremećaja u djetinjstvu ili genetskih ili okolišnih čimbenika rizika.

Sadržaj

Vezane teme

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!