Vodene kozice (varičele)

Vodene kozice (varičele)

Vodene kozice (varičele)
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Vodene kozice akutna su zarazna bolest prije svega dječje dobi, a uzročnik je varičela-zoster virus iz porodice herpes virusa. Bolest se javlja isključivo kao posljedica prve infekcije virusom i u pravilu je kratkog i dobroćudnog tijeka.
Kategorija: Dječje bolesti

Prognoza i liječenje vodenih kozica

Prognoza bolesti u inače zdravih ljudi i nekompliciranih oblika u pravilu je dobra, a u bolesnika s poremećenim imunim sustavom ili u novorođenčeta može biti vrlo loša, katkad i fatalna.

Vodene kozice jedna su o rijetkih virusnih bolesti za koje postoji lijek (acyclovir), no kao i za mnoge druge lijekove, njegovo uzimanje slijedi samo i isključivo prema preporuci liječnika.

Nekomplicirani oblici bolesti danas se uglavnom liječe simptomatski (mirovanje, kontrola tjelesne temperature, održavanje higijene radi prevencije sekundarnih infekcija kože - kupanje u otopini hipermangana i sl.), a u kompliciranih oblika se primjenjuju potrebne metode liječenja, ovisno o komplikaciji bolesti. Preporučuje se izbjegavati salicilate (aspirin) kao lijekove za snižavanje tjelesne temperature u bolesnika s vodenim kozicama zbog opasnosti pojave Reyeova sindroma!

Sadržaj

Vezane teme

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!