Zaušnjaci

Zaušnjaci

Zaušnjaci
  • Objavljeno: Nedjelja, 02.04.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Zaušnjaci (mumps, epidemijski parotitis) su akutna virusna zarazna bolest, uzrokovana virusom parotitisa iz porodice paramiksovirusa. Obilježje virusa je da najprije zahvaća žlijezde slinovnice, no upalom mogu biti zahvaćeni i ostali organi i tkiva, kao što su središnji živčani sustav, testisi, gušterača itd.
Kategorija: Dječje bolesti

Definicija zaušnjaka

Uvođenjem obvezna cijepljenja, obolijevanje djece znatno se smanjilo, ali sve češće obolijevaju adolescenti i mlađi odrasli ljudi.

Zaušnjaci (mumps, epidemijski parotitis) su akutna virusna zarazna bolest, uzrokovana virusom parotitisa iz porodice paramiksovirusa. Obilježje virusa je da najprije zahvaća žlijezde slinovnice, no upalom mogu biti zahvaćeni i ostali organi i tkiva, kao što su središnji živčani sustav, testisi, gušterača itd. Uobičajen klinički znak bolesti je bolan otok žlijezda slinovnica, uglavnom podušne žlijezde (glandula parotis). U odrasloj dobi klinička je slika u pravilu teška, no u dječjoj je bolest rijetko praćena ozbiljnim komplikacijama. Liječenje je u pravilu simptomatsko, a uspješna prevencija bolesti provodi se kontroliranim cijepljenjem.

Bolestan čovjek izvor zaraze

Zaušnjaci su rasprostranjeni u cijelom svijetu, a u necijepljenoj populaciji, posebice u urbanim zonama, endemska su bolest. Uglavnom se javljaju sporadično tijekom cijele godine, a povremene manje epidemije nešto su češće zimi i u proljeće. Iako se još ubrajaju u klasične zarazne dječje bolesti, uvođenjem obvezna cijepljenja, obolijevanje djece znatno se smanjilo, a sve češće obolijevaju adolescenti i mlađi odrasli ljudi. Izvor zaraze je bolestan čovjek kojeg, međutim, nije uvijek lako identificirati, jer čak 30 - 40 posto oboljelih preboli bolest bez klinički jasnih znakova infekcije. Bolest se prenosi kapljičnim putem, odnosno izravnim dodirom s bolesnikom, a virus prodire u organizam kroz sluznicu dišnog sustava. Nakon umnožavanja, iz dišnog sustava prodire u krv i širi se organizmom. Iako se virus parotitisa već vrlo rano može izolirati iz tjelesnih tekućina, u načelu bolesnik postaje zarazan za okolinu jedan do dva dana prije pojave otoka žlijezda slinovnica, i to ostaje još tri dana nakon što je nestao otok žlijezda. Djeca majki koje su otprije stekle otpornost, ne obolijevaju od te bolesti u prvih šest mjeseci života, jer su zaštićena u trudnoći prenesenim protutijelima. Izuzev veće vjerojatnosti spontana pobačaja u slučaju kad se zaušnjaci jave u ranoj trudnoći, zasad nema drugih sigurnih dokaza o štetnosti majčine infekcije na fetus.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!