Ozljeda prednjeg križnog ligamenta

Ozljeda prednjeg križnog ligamenta

Ozljeda prednjeg križnog ligamenta
  • Objavljeno: Srijeda, 16.10.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Ozljeda prednjeg križnog ligamenta je oštećenje ACL-a (anterius cruciatum lig.), jednog od glavnih ligamenata u koljenu.
Kategorija: Kosti

Dijagnosticiranje ozlijeđenog prednjeg križnog ligamenta i pretrage

Tijekom fizičkog pregleda liječnik će pregledati koljeno zbog otekline i osjetljivosti uspoređujući ozlijeđeno koljeno s neozlijeđenim koljenom. Liječnik može staviti koljeno u različite pozicije kako bi procijenio raspon gibanja i ukupnu funkciju zgloba.

Često se dijagnoza donosi samo na temelju fizičkog pregleda, ali su vam potrebne pretrage kako bi se isključili drugi uzroci i kako bi se utvrdila ozbiljnost ozljede.

Pretrage za dijagnosticiranje ozlijeđenog prednjeg križnog ligamenta su:

Rendgen

Možda će biti potreban rendgen kako bi se isključila fraktura kostiju. Međutim, rendgen ne može prikazati meka tkiva, kao što su ligamenti i tetive.

Magnetska rezonancija (MR)

Prilikom snimanja koristi se jako magnetsko polje i radiovalovi za stvaranje slike tvrdih i mekih tkiva u vašem tijelu. MR može pokazati opseg ozljede prednjeg križnog ligamenta i znakove oštećenja drugih tkiva u koljenu.

Ultrazvuk

Ultrazvuk se može koristiti za provjeru ozljeda u ligamentima, tetivama i mišićima koljena.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!