Slomljena ruka

Slomljena ruka

Slomljena ruka
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 16.04.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Lom ruke može uključivati bilo koju od tri kosti u ruci: nadlaktična, palčana i lakatna kost. Jedan od najčešćih uzroka slomljene ruke je pad na ispruženu ruku.
Kategorija: Kosti

Liječenje slomljene ruke i lijekovi

Liječenje slomljene ruke se razlikuje ovisno o vrsti loma. Prijelomi su svrstani u više kategorija:

Otvoreni (složeni) lom
U ovoj vrsti loma, koža je probodena slomljenom kosti. Ovo je ozbiljno stanje koje zahtijeva hitno, agresivno liječenje kako bi se smanjile šanse za infekciju.

Zatvoreni lom
Kod zatvorenih prijeloma, okolna koža ostaje netaknuta.

Raseljeni lom
Kod ovakve vrste loma, koštani fragmenti na svakoj strani loma nisu usklađeni. Raseljeni lom može zahtijevati operaciju radi ispravnog poravnanja kostiju.

Usitnjeni lom
U ovoj vrsti loma kosti su podijeljene na nekoliko dijelova. Ovaj tip prijeloma može zahtijevati operaciju radi potpunog ozdravljenja.

Nepotpun lom
U ovoj vrsti loma, kost pukne, ali ne do kraja, kao kad pokušate slomiti zelenu grančicu, a ona ne pukne do kraja. Ovakva vrsta loma je češća kod djece jer su njihove kosti mekše i fleksibilnije nego što su kod odraslih osoba.

Ispupčeni lom
Kod ove vrste loma, jedna strana kosti je stisnuta, što uzrokuje savijanje druge strane. Ovaj tip prijeloma je također češći kod djece.

Namještanje kostiju - Redukcija
Ako imate prijelom koji je razmjestio vaše kosti, liječnik će morat vratiti sve male komadiće kostiju natrag na njihovo pravilno mjesto. Ovisno o boli i oteklini, možda ćete trebati nešto za opuštanje mišića, sedativ ili čak opću anesteziju prije ovog postupka.

Imobilizacija
Ograničavanje kretanja slomljene kosti je najvažnije za iscjeljivanje. Da biste to učinili, možda ćete morati nositi udlagu, određene vrste zavoja, longetu ili gips. Potrebno vrijeme nošenja ovisi o težini ozljede, ali je u rasponu od 3 do 10 tjedana.

Lijekovi
Vaš liječnik može preporučiti više lijekova za bolove za koje vam ne trebaju recepti, ali ako osjećate jake bolove možda vam da i neke jače lijekove na recept.

Terapija
Rehabilitacija počinje neposredno nakon početnog liječenja. U većini slučajeva, važno je početi s određenim pokretima kako bi se smanjila ukočenost u ruci, dlanu ili ramenu dok još uvijek nosite gips ili longetu. Nakon što uklonite gips ili longetu, liječnik može preporučiti dodatne vježbe rehabilitacije i fizikalne terapije za vraćanje snage i fleksibilnosti mišića.

Operacija
Operacija je potrebna kako bi stabilizirala neke lomove. Fiksacijski uređaji, kao što su žice, pločice, čavlići ili vijci, mogu biti potrebni za održavanje pravilnog položaja kostiju tijekom liječenja. Komplikacije su rijetke, ali mogu uključivati infekciju i loše zacjeljivanje kostiju.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!