Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Ablacija retine (odignuće mrežnice)

Ablacija retine (odignuće mrežnice)

Ablacija retine (odignuće mrežnice)
  • Objavljeno: Nedjelja, 26.07.2015.
  • Broj pregleda: 17.572
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Kategorija: Oči i vid

Simptomi i znaci ablacije retine

Ablacija mrežnice je bezbolna. Simptomi se javljaju od strane vida. Vodeći rani simptomi su razna prašinasta zamućenja i svjetlucave iskrice ispred očiju.Može se pojaviti nešto nalik na končiće ili mušice u vidnom polju. Kasnije, kod razvijene ablacije bolesnik primijećuje kao neku zavjesu koja lebdi pred očima i zaklanja dio vidnog polja.

Dijagnoza ablacije retine

Važno je napomenuti da ja ablacija mrežnice hitno stanje koje zahtijeva rano dijagnosticiranje i pravovremenu terapiju. Ne liječena ablacija mrežnice može dovesti do gubitka vida ili suženja vidnog polja na zahvaćenom oku.

Dijagnozu postavlja specijalist oftalmolog. Nakon razgovora s liječnikom u kojem se nastoje utvrditi eventulni rizični čimbenici za nastanak ablacije ( prethodna trauma oka,operacije na oku, upale oka, šećerna bolest, tumori ) slijedi pregled u kojem će liječnik provjeriti vid,vidno polje, moguće znakove ozljede oka.

Najvažniji dio pregleda jest oftalmoskopija. To je bezbolna metoda kojom se pomoću oftalmoskopa pregledava očna pozadina u potrazi za znakovima ablacije mrežnice.U slučajevima kada je zbog zamućenja rožnice, mrene ili krvarenja u oku nemoguće dobro pregledati mrežnicu,potrebno će biti napraviti ultrazvučni pregled.

Ovi pregledi su najčešće dovoljni za postavljanje dijagnoze bolesti. Rentgensko snimanje,kompjuterizirana tomografija ili magnetska rezonanca nisu potrebni za dijagnosticiranje bolesti.

Sadržaj

Vezane teme

Komentari

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!